معاملات ارزهای دیجیتال از راههای مختلفی انجام میشود که «OTC Market» یکی از هیجانانگیزترین آنهاست. در این روش که به آن بازار خارج از بورس نیز گفته میشود، معاملات بهصورت مستقیم بین فروشنده و خریدار انجام میشود. این بازار ماهیت فیزیکی ندارد و واسطهای مانند صرافی ارز دیجیتال وجود ندارد. ارتباط بین شرکتکنندگان از طریق تلفن، ایمیل و یا سامانههای الکترونیکی انجام میشود. مشتریان اصلی بازار otc، نهنگها و سرمایهگذاران بزرگ هستند که معاملات بزرگی را انجام میدهند. اما کاربرد بازار OTC چیست، این بازار برای چه هدفی به وجود آمده است؟ معامله در بازار OTC بهتر است یا صرافی آنلاین معتبر ایرانی؟ در ادامه به بررسی این موضوع میپردازیم.
بازار OTC چیست؟
OTC Market چیست؟ این کلمه از عبارت “Over The Counter” گرفته شدهاست و به معنی ساختار خریدوفروش عادی در بازار و معاملات خروج از صرافی، بروکر و یا کارگذاری است. معاملات otcبه طور مستقیم بین دو نفر یا دو سازمان و بدون واسطه انجام میشود. این یعنی برای خریدوفروش ارز دیجیتال، واسطه نیاز نیست و خریدار یا فروشنده به طور مستقیم از صرافی ارز دیجیتال میخرند و یا به طور مستقیم ارز دیجیتال را به صرافی میفروشند. معاملات otc در مقابل صرافیهای معاملاتی قرار دارند. در صرافیها افراد با خریداران و فروشندگان دیگری مانند خودشان در تعامل هستند و صرافی نقش واسطه یا بنگاهی را دارد و این دو را به هم متصل میکند. اینگونه معاملات برای آن دسته از معاملهگرانی است که سرمایه زیادی دارند و بهاصطلاح به آنها «نهنگ» گفته میشود. اما این بازار برای چه هدفی ایجاد شده است و چه کاربردی دارد؟
روش کار معاملات بازار OTC چگونه است؟
معاملات otcشامل طیف وسیعی از دارای میشود که این داراییها، کالا یا ابزارهای مالی مانند سهام و ارزهای دیجیتال هستند. برخلاف صرافیهای سنتی، بازار OTC غیرمتمرکز است و هیچ ماهیت فیزیکی ندارد. در بازار otc معمولاً به ترید و معامله داراییهای پرداخته میشود که به دلایلی در یک صرافی لیست نشدهاند. در بازار سهام شرکتهایی وجود دارند که شرایط لیست شدن در بازار را ندارند، به همین دلیل از بازار otc برای انجام معاملات خود استفاده میکنند. در بازار سهام به این بازارها فرابورسی نیز گفته میشود. در بازار ارزهای دیجیتال نیز چنین شرایطی وجود دارد و برخی از رمزارزها وجود دارند که به دلایلی در صرافیها لیست نمیشوند. انجام این معاملات ریسک بالایی دارد اما از طرفی آزادی و فرصتهای زیادی وجود دارد که تریدرها میتوانند آزادانه در این بازار معامله کنند. به دلیل غیرمتمرکز بودن ماهیت بازار otcهیچ سازمان و فردی از معامله انجام شده باخبر نمیشود. به همین دلیل معاملات OTC در میان تریدرهای ماهر غولهای مالی محبوبیت بالایی دارد.
معاملات OTC در دنیای کریپتوکارنسی
ترید otcدر بازار ارزهای دیجیتال توسط افرادی انجام میشود که تمایل به فروش مقدار زیادی کوین در بازار را دارند. تریدرهای ارز دیجیتال با کمک این بازار میتوانند بهصورت ناشناس معامله خود را انجام دهند. به همین جهت اکثر نهنگهای بازار برای انجام معاملات خود از معاملات OTC استفاده میکنند. صرافیهای بزرگ بایننس و کوین بیس بستری مناسب را برای معاملات OTC ایجاد کردهاند. کاربرانی که تمایل دارند مقادیر بسیار زیادی ارز دیجیتال را بدون رعایت قوانین و مقررات صرافیها معامله کنند میتوانند از شرایط بازار OTC استفاده کنند.
یکی از کاربردهای اصلی معاملات OTC، کنترل قیمت بازار است. اگر کاربری در یک صرافی مقدار زیادی از یک ارز دیجیتال مثلاً بیتکوین را معامله کند، تأثیر بسیار زیادی بر روی قیمت این ارز خواهد گذاشت. در معاملات OTC خریداری و فروشنده به طور مستقیم با یکدیگر در ارتباط هستند و با یک قیمت مناسب معامله خود را انجام میدهند. اطلاعات دقیقی در مورد این معاملات در دسترس نیست اما آمارهایی در این زمینه وجود دارد که حجم این معاملات بیشتر از بازارهای ارز دیجیتال است.
مزایای صرافی OTC برای کاربران
کاربرانی که تازهوارد هستند و با انواع سفارشها مثل «لیمیتاوردر» آشنایی ندارند و نمیتوانند درست تحلیل کنند و قیمت مناسب برای خرید یا فروش ارز دیجیتال مشخص کنند، صرافیهای OTC بهترین گزینه به شمار میرود. همچنین سرعت انجام معاملات در این صرافیها بالا است و تسویه توسط صرافی در کمترین زمان ممکن انجام میشود. این صرافیها به کاربر این امکان را میدهند که در محیطی ساده و صرفاً با مشخصکردن مقدار خرید، اقدام به خرید ارز دیجیتال کنند و با نمودارها کاری نداشته باشند. البته این در شرایطی است که از مناسب بودن قیمت ارائه شده توسط صرافی ارز دیجیتال مورد اطمینان داشته باشیم.
معایب صرافی ارز دیجیتال OTC
مانند هر بازار دیگری در اینجا هم کلاهبرداران و ریسکهای تسویه وجود دارد. به همین خاطر قبل از انجام ترید باید درباره پلتفرم معامله OTC تحقیق کنیم. بسیاری از هکهایی که در بازار ارزهای دیجیتال انجام میشود، داراییهای بهدستآمده در بازار otc نقد میشوند. چنانچه نسبت به پلتفرم موردنظر تحقیق نکنیم، مسئولیت پولشویی این دارایی با ما خواهد بود. در کانالهای تلگرامی افرادی وجود دارند که برای خرید ارزهای دیجیتال آینده دار ۲۰۲۲ بازارهای OTC را پیشنهاد میدهند. باید مراقب باشیم زیرا معامله با این افراد ریسک بالایی دارد.
چه کسانی در بازار OTC معامله انجام میدهند؟
بخش زیادی از فروشندگان بازار OTC را ماینرهای ارز دیجیتال، مخصوصاً بیتکوین تشکیل میدهند. درحالیکه صندوقهای سرمایهگذاری و سرمایهگذاران حقوقی و سرمایهگذاران کلان، خریدار این ارز دیجیتال هستند. کاربران معاملات OTC فقط ماینرها نیستند و سرمایهگذاران ثروتمند، صندوقها و شرکتهای سرمایهگذاری نیز معاملات خود را بهصورت ناشناس و در بازار OTC انجام میدهند.
در حقیقت به گفته برخی کارشناسان، سرمایهگذاران مؤسسات که انتظار میرفت صنعت رمزارزها را به پذیرش عمومی برسانند، علاقهمند به خرید ارزهای دیجیتال در خارج از صرافی هستند. این اظهارات در خصوص ۱۰۰ شرکت برجسته کریپتو مانند Huobi، coinbase و Bithumb منتشر شدهاست که در حال راهاندازی بازار OTC برای مشتریان مؤسسات هستند.
معاملات OTC برای معاملهگران مبتدی مناسب است؟
برای اینکه متوجه شویم معاملات OTC برای ما هم مناسب است با مثالی توضیح میدهیم. فرض میکنیم در کیف پول خود مقدار زیادی ارز دیجیتال داریم که قبلاً خریداری کردهایم و حالا میخواهیم آنها را بفروشیم. زمانیکه ایرن رمزارزها را خریدیم، قیمت ارز دیجیتال بسیار کم بود اما حالا رشد خوبی کرده و یک سود ۱۰۰۰ برابری به ما میرسد. بازار OTC دقیقاً برای ما ایجاد شده است. صرافیهای معمولی نقدشوندگی پایینی دارند به همین خاطر بهتر است از صرافی OTC برای فروش رمزارزهای خود استفاده کنیم.
در نهایت اگر یک نهنگ نیستیم مجبوریم در همین صرافیهای معمولی ترید خود را انجام دهیم. صرافیها معمولاً دارای محدودیتهای ترید هستند. برای مثال صرافی کوین بیس یک محدودیت ۱۰ هزاردلاری در روز برای کاربران حرفهای دارد که میتوان آن را تا ۲۵ هزار دلار ارتقا داد.
بازار OTC، معاملات خارج از صرافی های رمز ارز
برای استفاده از بازارهای OCT صرافی ارزهای دیجیتال نیاز به احراز هویت است. پس ما بهعنوان یک ایرانی که پاسپورت کشورهای دیگر را نیز نداریم نمیتوانیم از معاملات OTC استفاده کنیم. در این میان برخی از شرکتها وجود دارند که بازار معاملات OTC را ارائه میدهند که نیازی به احراز هویت ندارد و معمولاً برای معامله حداقل سرمایه مشخص میکنند.
کار با انواع صرافیهای معاملاتی مستلزم این است که چه خواستهای از آنها داریم و چیزی در آنها برای ما مهم است. در کل صرافیهای OTC ویژگیهای مشترکی دارند و امکانات متنوعی را در اختیار کاربران قرار میدهند. با مقایسه این امکانات و ریسکهایی که در این بازارها وجود دارند میتوانیم بهترین انتخاب صرافی را برای خریدوفروش ارز دیجیتال بگیریم.