برای سومین سال متوالی برنامه بازگشایی مدارس با طرح “بازگشت به موسیقی” امانوئل مکرون رئیسجمهور فرانسه آغاز شد. طرح “مکرون” اصرار دارد که سال تحصیلی دانشآموزان با “موسیقی و برگزاری کنسرتهای محلی” آغاز شود.
این ایده برای کاهش استرس دانش آموزان در بازگشت به مدرسه طراحی شده است.
یکی از والدین در پاریس در این باره گفت: پسرم به مدت یک هفته برای ورود به مدرسه استرس دارد. او نگران معلم و همکلاسان جدید خود است.
در سال تحصیلی جدید دانشآموزان نه تنها با معلمان جدید روبهرو میشوند، بلکه وارد نظام آموزشی جدیدی خواهند شد. “ژان میشل بلانکه” وزیر آموزش دولت مکرون عامل اصلی بسیاری از این تغییرات محسوب میشود و به همین دلیل سیستم آموزشی نوین در این کشور به “بلانکه” معروف است.
بلانکه در اولین اقدام، سن آموزش دولتی و اجباری کودکان را به ۳ سال کاهش داد.
با این وجود جنجالیترین بخش این اصلاحات به امتحان پایان دوره دوم متوسطه موسوم به “بک” (BAC) مربوط میشود. این مدرک با دیپلم در دبیرستان یا برخی از مدارک کاردانی در سیستمهای فنی- حرفهای در ایران برابری می کند.
مدرک این مقطع قرار است با حذف امتحان و با جایگزینی میانگین نمرات سالهای قبل اعلام شود. اما در امتحان “بک” سنتی دانش آموزان علاوه بر موارد درسی باید نحوه فکر کردن، مهارتهای گفتوگو و هوش خود را نیز بیازمایند.
از سال جاری دانشآموزان مدارس، برای ورود به مقطع کارشناسی سال ۲۰۱۲ دورههای ویژهای را میگذرانند. این امتحان جدید دانشآموزان رشتههای علوم پایه یا رشتههای انسانی را وارد فضای تخصصیتر برای مقطع کارشناسی میکند.
لیونل مندوز معلم تاریخ و جغرافیا در پاریس به خبرگزاری فرانسه گفت: امسال برای بیستمین بار پس از تعطیلات تابستانی به سیستم آموزشی باز میگردم و برای اولین بار احساس بیسوادی میکنم.
برخی از معترضان فعال در اتحادیه و حوزههای آموزشی در اعتراض به امتحان جدید -موسوم به “نخبهگرایی”- از احتمال اعتصاب گسترده در ماه سپتامبر در مخالفت با این امتحان خبر دادند. آنها بر این باورند در این سیستم، دانشآموزان مدارس محدود خصوصی شانس بیشتری در ورود به دانشگاههای برتر را خواهند داشت.
ادوارد فلیپ نخستوزیر فرانسه در دفاع از امتحان جدید گفت: “نخبهگرایی تعریف بدی نیست”. وی افزود: در سیستم جدید نه تنها دانشآموزان نخبه بلکه همه محصلان برای ورود به دانشگاه محصلان فضایی آزادتر، تقویت شده و رشدیافته را تجربه خواهند کرد.
دو سال تنش
خبرگزاری فرانسه نوشت: به نظر میرسد دولت فرانسه شکایت اتحادیههای آموزشی بر سر مسئله حقوق و دستمزد را به جا میداند. معلمان بخش دولتی فرانسه بر این باورند که با متوسط حقوق ۲۴۰۰ یورو در ماه و در مقایسه با دیگر کارمندان دولت مبلغ ناچیزی دریافت میکنند.
در حقیقت حقوق معلمان فرانسه از سال ۲۰۱۰ روند افزایشی چشمگیری را در مقایسه با دیگر شغلهای دولتی نشان نمیدهد.
یکی از بزرگترین اتحادیههای آموزشی فرانسه ” SE-UNSA” توجه سیستم آموزشی دولت فرانسه و طرح افزایش احتمالی حقوق معلمان “پس از ۲ سال تنش” را قابل تحسین عنوان کرد. با این وجود ابهامات زیادی در نحوه و میزان پرداخت حقوق معلمان وجود دارد.
“استفان کروچت” دبیر کل اتحادیه آموزشی “SE-UNSA” در این باره گفت: اصلاحات سیستم آموزشی مکرون تاثیرات منفی زیادی بر دوره بازنشستگی معلمان خواهد گذاشت.