جامعه ایرانی – ابهری آسیب شناس و رفتارشناس اجتماعی گفت: اشتغالزایی و کارآفرینی؛ آموزشهای فنی و حرفهای به نوجوانان و جوانان بزهکار و معتاد، جمعآوری بزهکاران و نگهداری آنها در مراکز آموزشی و روان درمانی میتواند از تکرار جرم جلوگیری کند.
در روزهای گذشته خبر از افزایش سرقت گوشی تلفن همراه و زورگیری به میان آمد که با شرایط پیچیده اقتصادی کشور عجین شده است.در همین راستا سردار علیرضا لطفی رییس پلیس آگاهی تهران بزرگ گفت: در روزهای اخیر تعداد بیشتری در خصوص موبایلقاپی یا زورگیری بازداشت شدهاند و نسبت به گذشته دستگیری این افراد روند قابل توجهی داشته است.
وی درباره وقوع سرقتهای خرد گفت: بیشک وضعیت اقتصادی و نوساناتی که در بازار ارز و دلار وجود داشت و بیملاحظگی مردم در مراقبت از تلفنهمراه میتواند در افزایش سرقتهای خرد از جمله موبایل موثر باشد.
افزایش معنیدار جرایم با وضعیت نامطلوب اقتصادی رابطه معناداری دارد که نه تنها نیازمند بررسی بیشتر است بلکه باید مسئولان امر در جهت بهبود شرایط اقتصادی گامهای موثرتری بردارند چرا که اگر وضع به همین منوال پیش رود نه تنها ناامنی اجتماعی افزایش پیدا خواهد کرد بلکه جامعه دچار تشنج خواهد شد و دیگر بستر مناسب زندگی مطلوب در کشور وجود نخواهد داشت.
دکتر مجید ابهری، آسیب شناس و رفتارشناس اجتماعی در گفتوگو با جامعه ایرانی علل وقوع سرقتهای خرد از قبیل موبایلقاپی یا زورگیری را برشمرد و گفت: حدود ۷۰ درصد از سرقت های خرد ناشی از نیاز ، فقر اقتصادی بیکاری و اعتیاد است.
ارتباط افزایش سرقتهای خرد و متوسط با وضعیت اقتصادی
ابهری آسیبشناس و رفتارشناس اجتماعی افزود: متاسفانه افزایش سرقتهای خرد و متوسط با وضعیت اقتصادی جامعه ارتباط مستقیم و منطقی دارد که در جامعه ما بیکاری نیز به گرانی و تورم اضافه گردیده است.
این آسیبشناس اجتماعی در ادامه خاطرنشان کرد: ۶۵درصد از قربانیان جرایم و بزهکاریها خود مقصر هستند چرا؟ وقتی پلیس اعلام میکند از پذیرفتن خوراکی از افراد ناشناس خودداری کنید بعضیها توجه نکرده و این کار را انجام میدهند و پس از بیدار شدن متوجه تاراج اموالشان میگردند یا اینکه توصیه میشود طلاجات وزیور آلات را دست کودکان نکنید و یا بانوان از این زیور آلات در معابر بهره نگیرند باز توجه نمیشود و برخی جان خود را بر سر این موضوع میگذارند مثلا گفته میشود از خودروهای غیر مجاز استفاده نکنید اما باز شاهد این نافرمانی اجتماعی هستیم.
در برخی از جرایم خود قربانی مقصر است
ابهری رفتارشناس اجتماعی تاکید کرد: در برخی از جرایم خود قربانی مقصر است که بستر مناسب وقوع جرم را فراهم میکند اما در برخی دیگر از جرایم معتادین برای تهیه پول به خاطر خرید مواد دست به دزدیهای خرد و جزئی میزنند مثل سرقت لوازم داخل اتومبیل موبایل قاپی، کیفقاپی و امثال اینها.با به کار بردن توصیههای ایمنی پلیس آگاهی میتوان از بعضی از جرایم پیشگیری کرد اما باید فکر اساسی برای این کار به عمل آید.
این رفتار شناس اجتماعی راههای جلوگیری از تکرار جرم را برشمرد و گفت: اشتغالزایی و کارآفرینی؛ آموزشهای فنی و حرفهای به نوجوانان و جوانان بزهکار و معتاد، جمعآوری بزهکاران و نگهداری آنها در مراکز آموزشی و روان درمانی میتواند از تکرار جرم جلوگیری کند.
بعضی از سارقین بیش از ۶۰ بار سابقه سرقت در کارنامه خود دارند
این آسیب شناس اجتماعی و متخصص علوم رفتاری همچنین افزود: بعضی از سارقین بیش از ۶۰ بار سابقه سرقت در کارنامه خود دارند؛ اینگونه افراد باید برای درمان و ایجاد تغییرات روحی و روانی در مراکز تربیتی نگهداری شده و حتی بعد از آموزشهای لازم نیز تا چند سال تحت نظارت و کنترل باشند.
ابهری از آسیبهای ناامنی روانی در جامعه سخن به میان آورد و گفت: بعضی از اوقات شهروندی به خاطر مراقبت از کیف یا گوشی تلفن همراه تا سر حد مرگ پیش میرود و گاهی نیز جان خود را از دست میدهد مهمتر از همه ایجاد ناامنی روانی در جامعه خطرات مختلفی را به همراه دارد.
این جامعه شناس اضافه کرد: آموزش به کودکان و نوجوانان به خاطر جلوگیری از گروگانگیری یا کودکربایی بین راه خانه و مدرسه و حتی الامکان استفاده از سرویسهای مجاز میتواند فرزندان ما را در پوشش امنیت قرار دهد.
هر چقدر تورم بیکاری و گرانی بالا رود ضریب امنیت جامعه کمتر خواهد شد
وی از رابطه مستقیم شرایط اقتصادی و افزایش جرم سخن به میان آورد و هشدارداد: هر چقدر تورم بیکاری و گرانی بالا رود ضریب امنیت جامعه در صورت عدم مراقبتهای لازم کمتر خواهد شد بنابراین باید با دقت نکات گفته شده در نظر گرفت. اگر شرایط اقتصادی از این بدتر شود قطعا آمار سرقتهای خرد و کلان، سرقتهای مسلحانه و ایجاد رعب و وحشت و گروگانگیری بیش از این خواهد شد.
ابهری در پایان گفت: همکاری با پلیس برای انتقال اطلاعات به آنها، یادداشت کردن شماره خودرو یا موتور و به خاطر سپردن چهره بزهکاران، توجه و کاربرد توصیههای پلیسی، دقت و مراقبت از اموال مانند خودرو، موتور سیکلت، گوشی تلفن همراه که میتواند کمک موثری در کاهش سرقتها شود راهکارهای موثر در کاهش بزهکاریهای یاد شده است.