جامعه ایرانی– از بشقاب کوچک غذا بخورید تا مغزتان را گول بزنید که سیر شدهاید- این یک حقه رایج کاهش وزن است که کارشناسان رژیم و لاغری آنلاین ارائه میکنند. اما بر اساس تازهترین تحقیقات، این روش کاملاً اشتباه است.
به گزارش جامعه ایرانی به نقل از نیوزویک، این تحقیق پدیدهای به نام «خطای ادراکی دلبوف» در مورد غذا را مورد بررسی قرار داده است. این نوع توهم نشان میدهد که مغز انسان چطور ممکن است نسبت به اندازه اشیا بسته به محتویات آن، دچار گیجی شود. این توهم دو حلقه هم اندازه را به نمایش میگذارد اما یکی از آنها به دلیل محیط اطرافش، کوچکتر به نظر میرسد.
وقتی مسئله رژیم گرفتن مطرح میشود، ایده اصلی این است که با پر کردن یک بشقاب کوچک از غذا، مغزمان را متقاعد میکنیم که حجم زیادی غذا مصرف کردهایم. در عوض، احساس سیری بیشتری میکنیم. اما اگر همان میزان غذا را در بشقاب بزرگتری بریزیم، حس میکنیم که غذای کمتری خوردهایم، و باعث میشود بعداً دوباره به غذا تمایل پیدا کنیم.
این نظریه در تعدادی از مطالعاتی که پیشتر منتشر شده بود، مطرح شده است. در مطالعه ۲۰۱۲ محققان از شرکتکنندگان خواستند که در کاسههایی با اندازههای متفاوت سوپ بخورند. آنها دریافتند که افراد در کاسههای بزرگتر سوپ بیشتری ریختند. تیمی که این تحقیقات را انجام میداد در نهایت اینطور نتیجهگیری کرد که خطای ادراکی دلبوف دلیل رفتار متفاوت شرکتکنندگان بوده است.
اما در گزارشی که اخیراً در مجله اپتایت منتشر شد، محققانی از دانشگاه بن گوریون در اسرائیل این رابطه ظاهری میان توهم دلبوف و غذا را زیر سؤال بردند.
آنها برای آزمایش فرضیه خود، توهم دلبوف را روی شرکتکنندگانی به اجرا درآوردند که یک ساعت قبل از آزمایش غذا خورده بودند یا سه ساعت قبل از آن هیچ غذایی نخورده بودند.
پس از آن، آنها توهم دلبوف را با ارائه پیتزاهایی در سینی و تصاویری از اشتباه غیرخوراکی مانند حلقههای سیاه و قالپاق لاستیک اتومبیل به شرکتکنندگان ارائه کردند.
زمانی که از شرکتکنندگان خواسته شد که اندازه پیتزاها را حدس بزنند، افراد محروم مانده از غذا دقیقتر از افراد سیر پاسخ دادند. این مسئله نشان میدهد که تلاشها برای گول زدن مغز برای خوردن غذای کمتر، بیهوده است.
آیسلینگ پیگوت، متخصص تغذیه و سخنگوی انجمن تغذیه بریتانیا دراینباره گفت: «ما اغلب “پیشنهادهای جادویی” را درمورد کاهش وزن میشنویم، اما اینکه چطور غذا میخوریم و غذا را دریافت میکنیم پیچیدهتر از اندازه بشقاب غذای ما است.»
وی در ادامه افزود: «ارتباط میان محرومیت، گرسنگی و اندازه ظرف عاقلانه است و نشان میدهد که چرا وقتی احساس محدودیت یا «رژیم گرفتن» داریم، بیشتر غذا میخوریم.»