وندی شرمن، رئیس تیم آمریکا در مذاکرات ۱+۵ و ایران، برای بسیاری از ایرانیان یا دست کم برای اهل سیاست نامی آشناست. او در کتاب «بدون هراس» با مرور خاطراتش از تجربیاتی میگوید که به او یاری رساندند تا در مقام یک دیپلمات عالی رتبه، کارنامه موفقی به زعم خود بهجا بگذارد. اگر نگوییم مذاکرات با ایران رویداد محوری کتاب است، به راحتی میتوان گفت شرمن مذاکره با ایران و برجام را بزرگترین دستاورد زندگی حرفهای خود میداند.
نکته مهم کتاب این است که به وقایعی تقسیم میشود که زندگی شخصی (از دوران کودکی) و زندگی سیاسی (دیپلماتیک) وندی شرمن را دربر میگیرد، ولی سیر کتاب از الگوی زمانی خطی پیروی نمیکند و پیوسته از یک حوزه و یک زمان به حوزه و زمان دیگری گریز میزند. در واقع موضوعات مرتبط با ایران و مذاکرات هستهای در تمام فصول، کمتر یا بیشتر، به انضمام مقدمه و موخره جا گرفتهاند و در کنار هم تکمیل میشوند.
هر چند سنت خاطرهنویسی در میان رجال سیاسی آمریکایی با هدف اقناع مردم خودشان و تایید درستی سیاستهای آن کشور و از سوی دیگر جهت دهی به افکار عمومی با زاویه نگاه خاص آن فرد یا کشور انجام میشود، ولی با این حال وندی شرمن در جایگاه معاون سیاسی وزارت خارجه دولت باراک اوباما بین سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ و مسئول تیم مذاکره کننده آمریکا در مذاکرات ۱+۵ با ایران به اطلاعات مهم و محرمانه مذاکرات هستهای دسترسی داشته است و خواندن این کتاب ما را به گوشههایی از رویدادهای پیدا و پنهان مذاکرات نزدیکتر میکند.
یکی دیگر از نکات قابل تامل کتاب این است که برای پرهیز از انتشار و اشاعه یکسویه دیدگاههای خاص نویسنده کتاب، علی باقری، معاون سابق سیاست خارجی و امنیت بینالملل دبیرخانه شورای امنیت ملی و عضو ارشد تیم مذاکرات هستهای، در قالب یک مقدمه موضوع مذاکرات را از ابتدا بهصورت خلاصه و دقیق برای خوانندگان مرور کرده و نکاتی را در این خصوص متذکر شده است.
چاپ نخست کتاب «بدون هراس» در ۷ فصل و ۳۲۸ صفحه از سوی انتشارات سروش منتشر و در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است.