محمد رضا باقری معاون اسبق وزارت امور خارجه در خصوص آینده روند گفتگوهای آستانه، به عنوان تنها و بهترین سازوکار حل سیاسی بحران در سوریه اظهارداشت: فعلاً بهترین ساز و کار سیاسی حل بحران در سوریه ادامه گفتگوهای آستانه میان سه کشور ضامن ایران، روسیه و ترکیه است تا در آینده بتوانند راههای مناسب دیگری را هم برای حل بحران سیاسی سوریه در نظر گرفت. بنابراین به اعتقاد من باید این روند با قوت بیشتری ادامه یابد.
وی گفت: اختلافات موجود میان سه کشور ضامن در موضوع سوریه امری بدیهی است چرا که در عرصه بین الملل هر بازیگری منافع ملی خود را اولویت میداند و سیاستهایش هم بر اساس آن تنظیم شود.
سفیر اسبق ایران در ترکیه با بیان اینکه ما باید با تکیه بر مشترکات و منافع جمعی، روسیه و ترکیه را در پرونده سوریه همچنان در کنار خود حفظ کنیم، اظهار داشت: از جمله ویژگیهای مشترک میان این سه کشور این است که هر سه از آمریکا زخم خورده هستند و دیگر آنکه امنیت و ثبات سوریه برای آنها مهم است.
دستگاه دیپلماسی، دستاوردهای آستانه را حفظ کنند
باقری بیان کرد: مسئولین دستگاه دیپلماسی کشور باید با سفر به سه کشور روسیه، ترکیه و سوریه و دیدار با مقامات عالی رتبه آنها، دستاورد مهمی که نتیجه روند گفتگوهای آستانه است را حفظ کنند.
وی با اشاره به احتمال اضافه شدن برخی بازیگران دیگر به روند گفتگوهای آستانه تصریح کرد: در شرایط کنونی اضافه شدن بازیگران دیگر را به این گفتگوها مناسب و به مصلحت نمی بینم چرا که با توجه به سیاست اصولی ایران، مسائل و مشکلات منطقه باید توسط کشورهای همین منطقه حل و فصل شود که نمونههای آن هم مذاکرات سوری سوری و مذاکرات یمنی یمنی بود که از پیشنهادات دائمی ایران در سالهای اخیر برای حل مشکلات منطقهای به حساب میآمد.
معاون اسبق وزیر امور خارجه در خصوص سفر رئیس جمهور سوریه به تهران و تأثیر این سفر در ادامه روند آستانه نیز گفت: آن سفر برای تقدیر و سپاسگزاری از ایران به ویژه ملت و رهبر انقلاب و قدرشناسی از ایثار، فداکاری و جهاد آنها در حفظ کیان، تمامیت ارضی و حاکمیت ملی دولت و ملت سوریه بوده است.
باقری بیان کرد: از طرف دیگر پیامی که برای دشمنان داشت نیز بیانگر آن بود که سوریه امروز از یک ثباتی برخوردار شده به نحوی که رئیس جمهور سوریه که زمانی دشمنان میگفتند باید از قدرت کنار رود، اینک به کشور متحد خود سفر میکند.
وی تصریح کرد: از طرفی خروج آقای بشار اسد از پایتخت کشورش و سفر به یک کشور دیگر بیانگر نقطه قوت اقتدار تثبیت شده دولت وی است. این نمایش قابل توجه، برای همه صاحب نظران سیاسی و امنیتی در جهان دارای معنی خاص خود بوده است.
سفیر اسبق ایران در ترکیه افزود: آقای بشار اسد در آن سفر به پاس قدرشناسی از مقام معظم رهبری، دولت و آحاد ملت ایران، ضمن تاکید بر گسترش همکاریهای دوجانبه در همه زمینهها، پیشنهادات مناسبی را برای مشارکت در پروژههای گوناگون ساخت و ساز در کشور سوریه، به جمهوری اسلامی ایران ارائه کرد.
سوریه و اسد الگویی در جبهه مقاومت محسوب میشوند
باقری گفت: اینک لازم است شرکتهای مختلف ایرانی وارد عمل شده و فرصت همکاریهای صنعتی تجاری با سوریه را مغتنم بشمارند. کشورهای همسایه و البته برخی بازیگران بین المللی درصدد مشارکت بیشتر در دوران بازسازی سوریه هستند تا بلکه بتوانند در آینده آن کشور از نفوذ و توانی برخوردار باشند. لذا نتیجه حضور در این دوران صرفاً نمیتواند اقتصادی باشد و ثمرات سیاسی امنیتی برای ما به همراه دارد.
وی بیان کرد: از طرف دیگر، شکست داعش و حامیان غربی، عربی و عبری آنها موجب تقویت جبهه مقاومت در منطقه شد. امروز، سوریه و شخص بشار اسد الگویی دیگر برای مقاومت محسوب میشوند.
معاون اسبق وزیر امور خارجه درخصوص رقابتهای منطقهای ترکیه با ایران و تلاش آمریکا برای فشار به آنکارا جهت محدود سازی توان ایران در منطقه گفت: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران هم، ترکیه در برخی موارد با ما در حوزههایی رقابت داشت و پس از پیروزی ملت قهرمان ایران نیز به تحریک دیگران این رقابتها افزایش پیدا کرد.
آمریکا در همراه کردن آنکارا تاکنون شکست خورده است
باقری ادامه داد: این رقابتها از سوی ترکیه به ویژه در حاکمیت لائیکها و وابستگان به قدرتهای بیگانه، به خصومت با ایران هم کشید که با درایتی که جمهوری اسلامی ایران از خود نشان داد، اجازه نداد که رقابتها رنگ و بوی تنش به خود گیرند، چرا که ایران همواره بر مشترکات دو طرف تأکید کرد.
وی با بیان اینکه برای ترکیه ثابت شد که آمریکاییها حتی تا مرحله کودتا علیه آن کشور هم پیش رفته بودند، تصریح کرد: آمریکاییها به مقامات آنکارا فشار وارد میآورند تا آنها به روسها هم نزدیک نشوند، اما با هوشیاری که مقامات ترکیه دارند متوجه توانمندی ایران و روسیه در منطقه هستند و به این جهت بعید میدانم که بخواهند به نحوی رفتار کنند که گوش به فرمان دیگران در منطقه باشند. بنابراین آمریکا در همراه کردن آنکارا با سیاستهای تحریمی علیه ایران تا کنون شکست خورده است.
سفیر اسبق ایران در سوریه با اشاره به سیاست آمریکا برای تحت فشار قرار دادن مقامات بغداد جهت کاهش یا قطع روابط با ایران بیان کرد: عراقیها نشان دادند که دوست و دشمن خود را شناختند و به این باور رسیده اند که در شرایط بسیار دشواری که داشتند این ایران بود که به کمک آنها شتافت و بی هیچ چشمداشتی از آنها در برابر تروریستهای افراط گراحمایت کرد.
دشمنان نگران روابط راهبردی میان تهران و بغداد هستند
باقری افزود: دو طرف با عزم جدی در پی افزایش تعاملات تجاری خود هستند. در سفر اخیر آقای روحانی به عراق شاهد بودیم که رئیس جمهور کشورمان با مقامات طرف عراقی مذاکرات متعددی را داشت و ماحصل آنها، توافقات تجاری صنعتی به ارزش ۲۰ میلیارد دلار میان دو طرف بود.
وی گفت: دشمنان ایران و عراق از روابط راهبردی میان این دو کشور نگران هستند و برای رفع این نگرانی هم تا کنون توطئههای بسیاری را به کار بسته اند. طرح ایجاد اختلاف میان دو ملت، در ماههای اخیر از جمله تلاشهای دشمنان برای کاهش این روابط به حساب میآید که خوشبختانه با هوشیاری دوطرف، با شکست مواجه شدند.
معاون اسبق وزیر امور خارجه تصریح کرد: بنابراین باید با دقت نظر بیشتری نسبت به پیشبرد روابط تهران-بغداد نگاه کرد. یعنی از یک طرف نه چندان تفاهمات و توافقات دو طرف را بزرگ جلوه داد و از طرف دیگر، زمینه تحریک دشمنان مشترک را هم فراهم نکرد.
سیاست تحریم برای کشوری با ۱۵ همسایه معنا ندارد
باقری در خصوص تعامل بهتر و بیشتر با کشورهای همسایه نیز اظهار داشت: در اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران تعامل و توسعه مناسبات با کشورهای همسایه و منطقهای اهمیت بالایی دارد اما این مهم گاهی مورد غفلت یا کم توجهی قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه سیاست تحریم برای کشوری که دارای ۱۵ همسایه است معنا ندارد، تصریح کرد: باید بدانیم که با چه سازوکاری میتوانیم با کشورهای همسایه تعامل بیشتری در ابعاد سیاسی و اقتصادی داشته باشیم.
با توسعه مناسبات خارجی با کشورهای مختلف، گام دوم انقلاب را محکمتر برداریم
سفیر اسبق ایران در ترکیه بیان کرد: علیرغم اینکه تحریمها نتوانست تا حدی در روند توسعه و پیشرفت اقتصادی کشور اختلال ایجاد کند اما موجب رونق و شکوفایی توانمندیهای داخل و نگاه به ظرفیتهای داخلی شده است.
باقری در پایان خاطرنشان کرد: معتقدم که کار با اروپاییها نباید تعطیل شود اما باید با کشورهای همسایه اعم از کشورهای عربی و غیرعربی هم روابط خود را حفظ و گسترش دهیم تا بتوانیم از شرایط موجود به سلامت عبور کرده و گام دوم انقلاب را محکمتر از گذشته بر داریم.