جامعه ایرانی – سعید صفاتیان مدیر عامل موسسه دانش اعتیاد ایرسا گفت: تحقیقاتی که ستاد مبارزه با مواد مخدر انجام داده نشان میدهد ۲۲ درصد افراد بالای ۱۵ سال تا ۶۵ سال به نوعی تمایل به مصرف مواد مخدر دارند، که این آمار بسیار نگران کننده است.
افزایش مصرف مواد مخدر در جامعه موضوع نگران کننده ای است که چاره اساسی برای آن اندیشیده نشده است. مشکلات اقتصادی و معیشتی و… عواملی هستند که فرد را به سوی استفاده از مواد مخدر صنعتی و سنتی سوق میدهد. در این بین افزایش مصرف ماده مخدر گل در بین جامعه و علی الخصوص جوانان و بانوان بسیار نگران کننده تر است.
این نگرانی به خاطر آن است که ماده مخدر گل از ماری جوانا و حشیش قوی تر بوده و با یکبار مصرف این ماده مخدر فرد معتاد میشود. متاسفانه بر اساس گزارشات میدانی اکثر مشتریان ماده مخدر گل بین ۲۰ تا ۳۰ سال هستند.
به عقیده بسیاری از کارشناسان علت افزایش روز به روز تقاضای مصرف گل سهل الوصول بودن این ماده مخدر است ولی به هر حال نمیتوان از عوامل دیگری مانند مشکلات روحی ناشی از فشارهای اقتصادی چشم پوشی کرد.
سعید صفاتیان مدیر عامل موسسه دانش اعتیاد ایرسا در گفتوگو با جامعه ایرانی از زمان ورود ماده مخدر گل به کشور سخن به میان آورد و گفت: گل ماده مخدری است که تقریبا ۶ سال است که وارد کشور شده و از سال ۹۲ و ۹۳ استفاده از این ماده مخدر افزایش پیدا کرد.
گل یک ماده مخدر صنعتی است
صفاتیان افزود: گل یک ماده مخدر صنعتی است به خاطر اینکه به صورت مصنوعی قدرت آن را بالا میبرند و ماده موثری که در آن وجود دارد را تقویت میکنند. عوارض و تاثیر گل نسبت به موادی مانند حشیش بر روی جوانان و نوجوانان خیلی بیشتر است.
مدیر عامل موسسه دانش اعتیاد ایرسا مطرح کرد: متاسفانه سوءمصرف ماده مخدر گل در جامعه طی چند سال گذشته در بین جوانان و نوجوانان و به ویژه در بانوان افزایش پیدا کرده است که این موضوع ۳ دلیل عمده دارد. دلیل اول سوءمصرف ماده مخدر گل دربین جوانان و بانوان این است که مشکلات و مسائل شخصی و خانوادگی سبب گرایش فرد به مصرف این ماده میشود. شخص به دلیل مشکلاتی که یا به صورت ژنتیکی و یا اکتسابی مانند افسردگی و یا اضطراب و … دارد، به سمت مصرف ماده مخدر گل گرایش پیدا میکند.
صفاتیان اضافه کرد: دلیل دوم سوءمصرف ماده مخدر گل دربین جوانان و بانوان، مشکلات و مسائل خانوادگی است. تحت فشار بودن فرد ،طلاق، داشتن پدر و مادر معتاد، خشونت خانوادگی، توجه بیش از حد به فرزند و یا بیتوجهی به او از عواملی هستند که سبب افزایش مصرف گل میشود.
وی افزود: دلیل سوم سوءمصرف ماده مخدر گل دربین جوانان و بانوان، مسائل و مشکلات اجتماعی است. در بحث مشکلات اجتماعی چند مبحث مهم وجود دارد. مبحث اول وضعیت اقتصادی است؛ پایین بودن قیمت گل که بین ۵ تا ۱۰ هزار تومان است سبب شده تمامی خانوادهها اعم از فقیر و ثروتمند از این ماده استفاده کنند چرا که شخص با خود فکر میکند که با ۵ تا ۱۰ هزار تومان میتواند یک گل مصرف کند یعنی با ۱۰ هزارتومان میتواند بین ۶ تا ۸ ساعت از حالت عادی خارج شود.
گل در دسترسترین ماده مخدر محسوب میشود
مدیر عامل موسسه دانش اعتیاد ایرسا ادامه داد: مبحث دوم دسترسی آسان به گل است و فرد معتاد میتواند به راحتی آن ماده را پیدا کند. مبحث سوم تاثیر پذیری از دوستان و گروههای همسن است. بعضی از همسالان و دوستان هستند که مصرف گل را پیشنهاد میدهند و یا تعارف میکنند و به شخص میگویند که این ماده با این خصوصیت وجود دارد.
صفاتیان گفت: پس نتیجتا علت رشد تقاضای مصرف گل به دلیل برهم ریختن ساختارهای اجتماعی، افزایش طلاق، افزایش جرم و بزه، بالا رفتن آمار حاشیهنشینی و افزایش ناامنی در حاشیه نشینی؛ تمامی این مسائل در کنار هم سبب گرایش یک نوجوان به سمت مصرف مواد خواهد شد. بنابراین راحتترین و بیدردسرترین مادهای که یک نوجوان میتواند پیدا کند، گل است چرا که هم ارزان است و هم دسترسی به آن خیلی راحتتر میباشد. در ضمن دوستهای همسن و سال آن نوجوان هم از این ماده مصرف میکنند.
گل ارزانترین ماده مخدر است
مدیر عامل موسسه دانش اعتیاد ایرسا از افزایش قیمت گل خبر داد و گفت: افزایش قیمت ۲۰ تا ۳۰ درصدی ماده مخدر گل به آن اندازه نخواهد بود که افراد این ماده را مصرف نکنند چون در حال حاضر گل ارزانترین ماده مخدر نسبت به بقیه مواد مانند تریاک و شیشه است. در مورد ثابت ماندن قیمت سایر مواد مخدر در وضعیتی که تمامی کالاها در جامعه به خاطر التهابات ارزی بالا رفته است، به دلیل افزایش تولید مواد مخدر در افغانستان، ذخیره کردن آن و نهایتا وارد کردن این مواد به بازار توسط قاچاقچیان است. این موارد دلایل عمده ثبات قیمت مواد در سطح جامعه است و قاچاقچیان مواد مخدر به دلیل اینکه متقاضیان خود را از دست ندهند عرضه این مواد را افزایش دادند.
برای درمان اعتیاد باید به سمت بیمارانگاری معتادان حرکت کنیم
صفاتیان مطرح کرد: راهکاری که تا امروز برای ریشه کنی اعتیاد وجود دارد، جرم انگاری مصرف مواد مخدر است. در قانون آمده است کسی که مواد مصرف میکند، مجرم است؛ مسلما با این نگاه در ریشه کن شدن اعتیاد در جامعه موفق نخواهیم شد. باید در حوزه مبارزه و ریشه کنی اعتیاد به سمت بیمارانگاری مصرف کنندگان مواد حرکت کنیم.
وی در پایان گفت: باید شرایطی در کشور ایجاد شود که آن ۲۲ درصد از جامعه که تمایل به مصرف مواد دارند با برنامه کاهش آسیب که در سطح کلان آن مدیریت مصرف نیز گفته میشود، نیاز آنان را برطرف نموده و از جرم انگاری به سمت بیمار انگاری معتادان حرکت کنیم.