موضوع تقسیم طلای مادر بعد از فوت یکی از مسائل مهم و مورد بحث در خانوادههاست. همواره این سوال مطرح میشود که آیا طلای مادر بعد از فوت به دختر میرسد؟ در فرهنگهای مختلف، طلا نه تنها بهعنوان یک دارایی ارزشمند شناخته میشود، بلکه نماد عشق، میراث و پیوندهای خانوادگی نیز هست. بسیاری از خانوادهها به ویژه در جوامع سنتی، طلا را بهعنوان یک میراث برای نسلهای آینده در نظر میگیرند.
طلای مادر بعد از فوت به وراث او منتقل میشود. در قوانین ارث، فرزندان بهعنوان وراث اصلی شناخته میشوند و در این میان، دختران نیز سهم مشخصی از ارث مادر خود خواهند داشت. بهطورکلی، طلا و تکلیف اموال مادر پس از فوت او به دختران و سایر وراث، مانند پسران و همسر، تقسیم میشود. این تقسیمبندی بر اساس قوانین ارث و همچنین توافقات خانوادگی ممکن است متفاوت باشد. به همین دلیل، درک دقیق از حقوق و سهم هر یک از وراث اهمیت زیادی دارد.
طلای زن بعد از فوت همسر به چه کسی میرسد؟
طلا و جواهراتی که مرد به مناسبتهای مختلف به همسر خود هدیه میدهد، تحت عنوان عقد هبه در قانون مدنی شناسایی میشود. بر اساس ماده ۷۹۷ این قانون، شخصی که اقدام به هدیه دادن مالی میکند، میبایست مالک آن مال باشد.
پس از دریافت طلا و جواهرات، زن مالک آنها شناخته میشود و میتواند هرگونه تصرفی در آن مال انجام دهد. به عنوان مثال، پس از دریافت طلاجات بهعنوان هدیه از همسر، زن میتواند آنها را بفروشد، چرا که بهعنوان مالک، دارای این حق است.
همچنین طلای زن بعد از فوت همسر به این سورت است که در صورت فوت هر یک از زن و مرد، ورثه نمیتوانند تقاضای بازگشت آن هدایا و طلاها را داشته باشند. همچنین، طبق ماده ۸۰۲ قانون مدنی، اگر قبل از انجام قبض، هر یک از واهب یا متهب فوت کند، عقد هبه باطل خواهد بود. به عبارت دیگر، اگر مرد قبل از اینکه طلاجات را به همسرش تحویل دهد و آن را به او هدیه کند، فوت کند، همسرش حقی نسبت به آن طلاها نخواهد داشت، زیرا عقد هبه به مرحله اجرا نرسیده و در نتیجه باطل است.
طلای مادر بعد از فوت به چه کسانی می رسد؟
یکی از نکات حیاتی در فرآیند تقسیم طلای مادر بعد از فوت، شیوه تقسیم آن است. پس از انجام مراحل انحصار وراثت، وراث میتوانند اموال باقیمانده از مرحوم را بین خود تقسیم نمایند. مهم است که بدانیم انحصار وراثت و تقسیم ارث مادر تفاوتی با تقسیم ارث دیگر افراد ندارد و مراحل آن مشابه است.
همچنین، این تصور که پس از فوت مادر خانواده، تقسیم ارث بین فرزندان دختر و پسر بهطور مساوی انجام میشود، نادرست است. در واقع، در صورت فوت یکی از والدین، پسر خانواده دو برابر دختر ارث میبرد.
به این ترتیب، اگر مادری فوت کند و فرزندانی از جنس دختر و پسر داشته باشد، سهم ارث او برای فرزندان بهطور برابر نخواهد بود.
طلای مادر بعد از فوت به دختر میرسد؟
طبق عرف جامعه، در صورتی که یک خانم فوت کند و طلا جزو ماترک (اموال بهجامانده از متوفی) او باشد، این اموال مطابق با اصول معمول بین خواهر، مادر و دختر وی تقسیم میشود. به عبارت دیگر، اگر متوفی دختر باشد، طلا به مادر و خواهرش تعلق میگیرد و در صورتی که متوفی مادر باشد، دختران او ارث میبرند. این رویه در عرف به خوبی شناخته شده است و معمولاً موردی در خصوص آن پیش نمیآید.
اما موضوع طلای مادر از منظر قانونی تفاوتهایی با سایر اموال دارد. بر اساس قانون، طلاهای متعلق به متوفی (طلای مادر) باید بهصورت قانونی تقسیم شوند. در واقع، طلا نیز به مانند سایر اموال باقیمانده، فاقد ویژگی خاصی در این زمینه است و تحت قوانین تقسیم ارث قرار میگیرد.
در صورتی که تنها یک وارث برای متوفی وجود داشته باشد، تمامی طلای متعلق به وی به آن وارث اختصاص خواهد یافت. اما در صورتی که افراد در طبقات سهگانه وراث در قید حیات باشند، طلا به نسبت سهم آنها میان آنها تقسیم خواهد شد.
طلای زن بعد از فوت به شوهر میرسد؟
یکی از سوالات رایج در مورد ارث زنان، این است که آیا طلای زن بعد از فوت به شوهر میرسد یا خیر. طبق قوانین ارث در ایران، هر گونه اموال و داراییهای موجود از زن متوفی بهعنوان بخشی از ارث به شوهر و دیگر وراث قانونی او تعلق میگیرد.
در این زمینه، طلای زن نیز بهعنوان دارایی محسوب میشود و مشمول تقسیم ارث است. بهعبارتدیگر، شوهر بهعنوان یکی از وراث قانونی میتواند سهمی از طلای همسر متوفایش را دریافت کند.
همچنین، میزان سهم شوهر از ارث زن بستگی به وجود یا عدم وجود سایر وراث مانند فرزندان، والدین و دیگر بستگان دارد. در صورتی که زن فرزند یا والدین نداشته باشد، سهم بیشتری از ارث به شوهر تعلق میگیرد.
بنابراین، پاسخ به سوال طلای زن بعد از فوت به شوهر میرسد؟ مثبت است؛ اما مقدار دقیق این سهم به ترکیب وراث و قوانین ارث بستگی دارد.
نحوه تقسیم طلای مادر بعد از فوت
تقسیم ارث طلا بعد از فوت بر اساس قوانین مربوطه به شرح زیر است:
- در خصوص این که آیا طلای مادر جز ارث دختران محسوب میشود، لازم به ذکر است که طبق عرف، طلای مادر به دخترانش تعلق دارد و پسران در این مورد وارث شمرده نمیشوند. اما طبق قوانین، طلاها بهعنوان سایر اموال متوفی، باید میان وراث تقسیم شوند.
- ارث دختر از طلای مادر به این صورت است که اگر متوفی وصیت کرده باشد که تمامی طلاهای او به دخترانش منتقل شود و تمامی فرزندان وی دختر باشند، طبق وصیت، طلا میان آنها تقسیم میشود. در صورتی که فرزند پسر نیز داشته باشد، تنها یک سوم از طلا طبق وصیت به دختران میرسد و مابقی به طرز قانونی میان وراث تقسیم خواهد شد.
- برای تقسیم طلای مادر بعد از فوت، ادعای مربوط به وصیت در مورد طلای متوفی باید مستند به اسناد قابل اثبات و شهادت شهود باشد. در صورت عدم توانایی در اثبات این ادعا، سایر وراث میتوانند علیه مدعی به اتهام کلاهبرداری اقامه دعوی کنند.
- اگر طلاهایی که در اختیار زن بوده است، بهعنوان هدیه توسط همسرش به او اعطا شده باشد و زن وصیتی در این خصوص داشته باشد، تنها یک سوم از آنها به وراث تقسیم میشود. اما اگر طلا به امانت در نزد زن بوده باشد، وصیت او در این مورد معتبر نبوده و مانند سایر اموال، طبق قانون میان وراث تقسیم خواهد گردید.
- چنانچه متوفی تنها یک دختر داشته باشد، تمامی اموال به او تعلق میگیرد. در صورت وجود چند دختر و چند پسر، طلاها و سایر اموال باقیمانده براساس قوانین ارث با نسبت دو سهم برای پسران و یک سهم برای دختران میان آنها تقسیم میشود.
کلام آخر
در پایان برای پاسخ به این سوال که آیا طلای مادر بعد از فوت به دختر میرسد، باید گفت که موضوع تقسیم طلای مادر بعد از فوت به عوامل متعددی بستگی دارد. از یک سو، عرف خانوادگی در نظر گرفته میشود. از سوی دیگر، قوانین ارث و تقسیم داراییها نیز نقش مهمی ایفا میکنند. همچنین، خواستههای شخصی مادر قبل از فوت و توافقات خانوادگی نیز میتوانند بر این موضوع تأثیر بگذارند.
منبع: vakiltalagh.com