آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی در آئین احیای شب بیست و یکم ماه مبارک رمضان که با حضور گسترده اقشار مختلف مردم در مسجد مدرسه علمیه امام موسی کاظم (علیه السلام) برگزار شد، با تسلیت سالروز شهادت مولای متقیان حضرت علی (علیه السلام) شب قدر را شب تقدیر مقدرات یکسال انسان دانست.
وی با طرح سؤالی مبنی بر اینکه آیا مقدرات انسان بدون خواست و نقش او تعیین میشود، تصریح کرد: با عدالت و حکمت خدای متعال سازگار نیست که بدون اختیار و اراده انسان، مقدرات او رقم بخورد.
این مفسر قرآن کریم با بیان اینکه تعیین مقدرات انسان بر اساس لیاقت و شایستگیها است، خاطرنشان کرد: اگر متخلق به اخلاق حسنه و فضائل باشیم خدای متعال نیز تقدیر شایستهای برای ما رقم میزند، عکس این مسئله نیز صادق است.
وی با بیان اینکه گام نخست را در تقدیرات خود انسان بر میدارد، یادآور شد: به عنوان مثال در مسائل مربوط به کشور اگر مسئله جناح بندی کنار برود و تیم اقتصادی قوی و نیرومندی انتخاب شوند و سرکار بیایند اوضاع عوض میشود.
آیت الله مکارم شیرازی شب قدر را شب توبه و انابه به درگاه احدیت خوانده و افزود: باید در این شب عزیز با خدای خود عهد ببندیم که کارهای خوب انجام دهیم و از رذائل اخلاقی دوری کنیم، اگر چنین نیتی داشته باشیم یقیناً امشب نتیجه عالی خواهیم گرفت.
وی رعایت تقوای الهی، داشتن نظم در امور، رسیدگی به ایتام، اصلاح ذات البین و یاری کردن مظلوم و دشمنی با ظالم را از مهمترین وصایای مولا علی (علیه السلام) در آخرین لحظات عمر شریف شأن برشمرد و تک تک این وصایا را برای امروز درس آموز خواند.
استاد سطوح عالی حوزه غرق شدن در مادیات را عامل فراموشی بسیاری از سنتهای حسنه دانست و گفت: نتیجه زندگی مادی که از غرب به ما رسیده این است که همسایه از همسایه خبر ندارد.
وی سفارش به نماز را از دیگر توصیههای مولا علی (علیه السلام) دانسته و خطاب به جوانان گفت: اگر میخواهید در دنیا و آخرت آبرومند شوید به نماز به ویژه اقامه نماز در اول وقت اهتمام داشته باشید.
آیت الله مکارم شیرازی مسجد را مرکز اتحاد مسلمانان دانست و اظهار داشت: مادامی که این خانه خدا در بین مسلمانان است، دشمنان راه به جایی نخواهند برد.
وی توجه به جهاد مال و انفس را توصیه دیگر مولای متقیان ذکر کرد و افزود: جهاد تنها به حضور در میدان نبرد با دشمن خلاصه نمیشود، جهاد با مال، جان و زبان نیز نوعی جهاد است و هر کس به هر طریقی که میتواند باید دین خدا را یاری کند.
جامعه بیش از هر زمانی به وحدت نیاز دارد
این مفسر قرآن کریم پرهیز از اختلافات را سفارش دیگر مولا علی (علیه السلام) دانست و با بیان اینکه جامعه امروز به این اصل مهم نیاز مبرم دارد، گفت: مولا جامعه اسلامی را از دوریها، اختلافات و کینهها پرهیز میدهند و امت اسلام را به همدلی و اتحاد توصیه میکنند.
وی ترک امر به معروف و نهی از منکر را یکی از موانع استجابت دعا از منظر امیرمؤمنان دانسته و گفت: امر به معروف و نهی از منکر تنها در مقابل بدحجابی خلاصه نمیشود.
آیت الله مکارم شیرازی افزود: میشنویم در فلان مدرسه سرود مبتذلی خوانده و دانش آموزان وادار به رقص میشوند! اینجا کشوری اسلامی است و یقیناً همه از جمله اولیای دانش آموزان نیز مسئولیت دارند نسبت به نهی از منکر اقدام کنند و نباید در برابر این اتفاقات ساکت باشند.
۲۰۳۰ سندی استعماری است
وی سند ۲۰۳۰ را سندی استعماری دانسته و گفت: اینها از این طریق میخواهند ما را تحت سیطره قرار دهند، آیا نباید در برابر اینها نهی از منکر کرد؟ آیا نباید در برابر گرانیهای افسار گسیختهای که برخی از تجار و کسبه به مردم تحمیل میکنند نهی از منکر کرد؟
مرجع تقلید شیعیان افزود: نهی از منکر به این امور هم خلاصه نمیشود، اگر در فلان برنامه صدا و سیما کار خلافی صورت میگیرد، باید مردم به طرق مختلف از جمله تماس تلفنی نهی از منکر کنند و یقیناً اینها تأثیرگذار است.
وی اضافه کرد: با توجه به فضای مجازی آلوده و محیطهای کثیف اگر از جوانان و فرزندان خود غافل شویم دشمنان همه چیز ما را با خود خواهند برد.
آیت الله مکارم شیرازی با تأکید بر احیای این دو فریضه مهم در جامعه، اظهار داشت: اگر امر به معروف و نهی از منکر را فراموش کنیم دعاها به مرز استجابت نزدیک نخواهد شد.