ارتباط با ما در

بررسی ادعای رئیس دولت‌های نهم و دهم از دریچه نگاه اقتصاددانان

فریب یارانه‌ای احمدی‌نژاد

. دو برابر شدن یارانه‌ها صدها هزار میلیارد تومان هزینه دارد و تقریباً دو برابر بودجه پیش‌بینی شده برای سال آتی است. دولت باید از کجا بیاورد؟ چطور دولت می‌تواند این رقم را تأمین و به مردم پرداخت کند؟ منظور ایشان شاید انتشار پول بدون پشتوانه باشد اما اگر هم این در ذهن رئیس جمهوری دو دولت گذشته ایران است، باید به مردم گفت که کاهش ارزش پول ملی، تشدید تورم و سه رقمی شدن آن را به همراه خواهد داشت

منتشر شده

جامعه ایرانی- محمود احمدی‌نژاد، رئیس دولت‌های نهم و دهم که همچنان به سفرهای استانی خود ادامه می‌دهد، اخیراً در جمع هواداران خود در سنندج یک ادعای جدید را مطرح کرده است. او گفته است که می‌شود یارانه فعلی را «۲۰ برابر» کرد . پشتوانه این ادعای جدید رئیس دولت‌های نهم و دهم چیست؟ آیا در اقتصاد ایران می‌توان منابع مالی تازه ای برای آن یافت؟ آیا منظور او این است استقراض از بانک مرکزی صورت گیرد؟ قیمت حامل‌های انرژی و جامعه هدف یارانه‌ها اصلاح شود؟ بودجه پروژه‌های عمرانی و تمام درآمدهای نفتی صرف یارانه‌ها شود؟ یا اینکه باید پول بدون پشتوانه منتشر شود؟ برای بررسی میزان علمی و اقتصادی بودن این ادعا سراغ کارشناسان رفته ایم تا از آنان بپرسیم چنین وعده ای با تکیه بر کدام منابع مالی می تواند محقق شود. این وعده امکان پذیر است یا اینکه رئیس دولت نهم و دهم با سوءاستفاده از فضای اقتصاد در راستای فریب افکار عمومی چنین اظهاراتی را به زبان آورده است؟

صحبت‌های احمدی‌نژاد ارزش شنیدن هم ندارد

عادل پیغامی/ عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق(ع)
محمود احمدی‌نژاد اخیراً اظهاراتی در مورد یارانه‌ها انجام داده که حتی ارزش شنیدن هم ندارد؛ چه برسد به اینکه از نظر اقتصادی آن را بررسی کنیم. این ادعا هیچ پایه اقتصادی ندارد و نوع دیگری از عوام فریبی است. مردم باید توجه کنند که از نظر علم اقتصاد ادعای آقای احمدی‌نژاد توجیه پذیر نیست و فقط مصرف عوام فریبانه دارد. آنچه اکنون لازم است اصلاح نظام پرداخت یارانه‌های نقدی و یارانه پنهان سوخت است و باید این موضوع در دستور کار قرار گیرد. البته در این بحث نمی‌گنجد اما نیاز به بسترهایی دارد که باید فراهم و اصلاحات انجام شود.

تناقض گویی احمدی‌نژاد

محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهوری درباره چند برابر شدن یارانه‌ها و ادعای محمود احمدی‌نژاد گفت: مردم کسی را که این همه مشکلات برای ما ایجاد کرد و این همه تحریم‌ها را به وجود آورده خوب می‌شناسند. این مسئول سابق کشور حرف‌های مختلفی می‌زند. اگر شما همه حرف‌های او را در نظر بگیرید اولاً بسیار متضاد است دوم اینکه با عملکرد گذشته خود او در تناقض است. این فرد یک عوام‌فریبی را شروع کرده است و فکر می‌کند در شرایطی که یک جنگ اقتصادی شروع شده است و قبول هم داریم قشری از مردم در مضیقه هستند، می‌تواند با شعار و این طور مسائل خود را مطرح کند. واعظی با بیان اینکه عملکرد آن دولت و قول‌هایش را دیدیم، بیان کرد: مردم ما مردم آگاهی هستند و می‌دانند کسی که این گرفتاری را به وجود آورد، تحریم را برای ما ایجاد کرد و روابط ما را با کشور‌های همسایه بهم زد چه کسی است. امروز حتی گروه‌های سیاسی حامی ایشان بر ضدش شده‌اند، حداقل هم‌فکران خودش که باید قبولش داشته باشند هم چنین حسی را دارند./ایلنا

بدهی یارانه‌ای به بانک مرکزی

محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه درباره پیشنهاد احمدی‌نژاد درخصوص افزایش یارانه‌ها به ۹۰۰ هزار تومان گفت: دولت باید کسری ۵ هزار و هشتصد میلیارد تومانی را که دولت قبل برای پرداخت همین ۴۵ هزار و پانصد تومان یارانه برایمان باقی گذاشته بپردازد، پس چه‌طور می‌شود این مبلغ یارانه را با این بدهی که دولت قبل گذاشته، اضافه کرد؟ مردم ما فهیم‌تر از این حرف‌ها هستند و با این نوع حرف‌هایی که مبانی درست محاسباتی ندارد یا با یک فروضی مطرح شود که این فروض قابل انجام نیست، تحت تأثیر قرار نمی‌گیرند.
همین ۴۵ هزار و پانصد تومان با همان ارقام قبلی بالغ بر ۵ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان بدهی به بانک مرکزی برای دولت باقی گذاشته است.
مرتباً بانک مرکزی در حال پیگیری این مطالبات از دولت است و دیوان محاسبات پرونده تشکیل داده است. /ایلنا

محض رضای خدا سکوت کن!

محمود خاقانی/ کارشناس ارشد انرژی
آقای محمود احمدی‌نژاد بیش از هر شخصیتی شبیه دونالد ترامپ رئیس جمهوری امریکاست. گذشته افتخار آمیزی ندارد اما می‌خواهد هر روز خود را با یک مطلب مطرح و رسانه‌ای کند. او اخیراً در جمع هوادارانش در سنندج سخنرانی کرد و مدعی شد که می‌شود یارانه فعلی را «۲۰ برابر» کرد! یعنی حدود ۹۱۰ هزار تومان برای هر نفر در هر ماه! اما پشتوانه این ادعا چیست؟
احمدی‌نژاد در سال ۱۳۸۴ شعارهایی داد که پوپولیستی و عوام فریبانه بود. آن زمان این شعارها نتیجه داد اما در سال ۱۳۸۸ ثابت شد که هرچه در سال ۱۳۸۴ می‌گفت دروغ بوده است. اما باز هم ایشان حرکت‌های عوام فریبانه را در قالب سفرهای استانی شروع کرد تا مردم را متقاعد به رأی دادن کند. هزینه‌های زیادی را به بیت المال وارد کرد که بیشتر این هزینه‌ها هم به صنعت نفت تحمیل شد.
در استان‌ها قول‌هایی داد که صنعت نفت مجبور شد به جای توسعه بودجه عمرانی خود را صرف هزینه‌های عوام فریبی این فرد کند. در نتیجه صدها پروژه در صنعت نفت با درصد پیشرفت اندک رها شدند و سرمایه کشور صرف حرکات پوپولیستی احمدی‌نژاد شد. ایشان بزرگ‌ترین ضربه را هم با تعریف یارانه سوخت به اقتصاد کشور وارد کرد. البته مرتبط کردن این موضوع به امام زمان و اینکه اگر مردم خرج نکنند این پول برکت می‌کند را مردم کوچه و بازار باور کردند. دولت ایشان با راه‌اندازی مؤسسات مالی و اعتباری غیرمجاز و سوءاستفاده از اسامی ائمه اطهار نیز به اقتصاد ایران ضربه بزرگی زد که هر دو موضوع فشار مالی بزرگی را به دولت و اقتصاد وارد کرد.
الان هم احمدی‌نژاد صحنه داخلی را دیده که اصولگرا و اصلاح‌طلب به هر دلیلی شفاف با مردم صحبت نمی‌کنند. لذا برای اینکه خودش را از اتهام‌ها و مسائل قبلی تبرئه کند، حرف‌های عوام فریبانه را دوباره آغاز کرده است. در اقتصاد ایران به هیچ وجه امکان ۲۰ برابر کردن یارانه‌ها وجود ندارد و صلاح کشور هم این نیست. حتی با اصلاح قیمت حامل‌های انرژی هم این امکان ایجاد نخواهد شد.
تصور من این است که احمدی‌نژاد این بار نه علیه دولت بلکه علیه نظام در حرکت است. می‌خواهد مردم را علیه نظام تحریک کند و آن را تغییر دهد. از ایشان می‌خواهیم که محض رضای خدا سکوت کند. این مملکت در دولت نهم و دهم زخم‌هایی خورده که هنوز خوب نشده است. نباید با عوام فریبی زخم تازه‌ای به بدنه اقتصاد کشور وارد کرد.

یارانه‌ای که دو برابر لایحه بودجه ۹۸ است!

میثم موسایی/ استاد دانشگاه تهران
محمود احمدی‌نژاد، رئیس دولت‌های نهم و دهم که از مشکلات اقتصادی این روزهای مردم کشور خبر دارد، مدعی می‌شود که دولت می‌تواند یارانه‌ها را ۲۰ برابر کند! بازی با اعداد کار سختی نیست اما باید از ایشان پرسید مبنای این ادعا چیست. دو برابر شدن یارانه‌ها صدها هزار میلیارد تومان هزینه دارد و تقریباً دو برابر بودجه پیش‌بینی شده برای سال آتی است. دولت باید از کجا بیاورد؟ چطور دولت می‌تواند این رقم را تأمین و به مردم پرداخت کند؟ منظور ایشان شاید انتشار پول بدون پشتوانه باشد اما اگر هم این در ذهن رئیس جمهوری دو دولت گذشته ایران است، باید به مردم گفت که کاهش ارزش پول ملی، تشدید تورم و سه رقمی شدن آن را به همراه خواهد داشت. در اقتصاد باید ابتدا ارزش واقعی ایجاد شود و بعد ارزش ایجاد شده را میان مردم کشور توزیع کرد تا سطح رفاه عمومی بالا رود. اما وقتی در ایران تولید، صنعت، بهره‌وری سرمایه و نیروی کار بهبود نداشته و حتی روند نزولی در پیش گرفته باشد، چطور می‌توانیم یارانه‌های نقدی را افزایش دهیم؟ وقتی بسیاری از صنایع کشور نحیف و آسیب پذیر شده اند؛ چه چیزی را می‌خواهیم میان مردم تقسیم کنیم؟ این کار حتی با حذف یارانه دهک‌های پردرآمد جامعه و ۲۰ برابر کردن یارانه فقرا و با اصلاح قیمت حامل‌های انرژی امکان پذیر نیست. البته از آنجایی که ایشان در مدیریت جهانی نیز سررشته دارند؛ شاید راهی برای ۲۰ برابر کردن یارانه‌ها سراغ داشته باشند که در علم اقتصاد و تجربه کشورهای موفق به آن پرداخته نشده باشد.

کارنامه سیاه احمدی‌نژاد درباره یارانه ها

نرسی قربان/ کارشناس ارشد انرژی
باید از آقای محمود احمدی‌نژاد سؤال کرد که چرا هر از چندگاهی ادعاهای عجیب خود را در قالب مباحث اقتصادی مطرح می‌کند. افزایش ۲۰ برابری یارانه‌ها هیچ پشتوانه اقتصادی و علمی ندارد و از اصول منطقی هم تبعیت نمی‌کند. در دوران ریاست جمهوری ایشان بر ایران اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها رقم خورد. یارانه‌ها آمدند که پشتوانه‌ای برای اصلاح قیمت حامل‌های انرژی باشند. اما کارساز و موفق نبود. الان هم مشکلات زیادی دارد اما به جای آنکه اصلاحات آن دنبال شود، یک نفر که خود را کارشناس اجرای یارانه‌ها می‌داند، مدعی می‌شود که می‌توان آن را افزایش داد. در حالی که حتی اگر قیمت تمام حامل‌های انرژی هم آزاد شود، بازهم امکان ۲۰ برابر شدن یارانه‌ها وجود ندارد. این موضوع در تجربه کشورهای موفق به هیچ عنوان دیده نمی‌شود.

یک دیدگاه

یک دیدگاه

  1. حميد

    دوشنبه ۲۶ آذر ۱۳۹۷ در ۱۵:۵۷

    این مملکت صاحب نداره؟قانون نمیتواندبعنوان تشویش اذهان این مردک راخفه کندبایدبه ایشان التماس کنیم سکوت کند؟

دیدگاه ثبت کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ادامه مطالعه

 

از دست ندهید

Copyright © 2018 JamehIrani. تمامی حقوق این پایگاه مطابق قانون متعلق به جامعه ایرانی است. استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.