جامعه ایرانی– کبیری عضو کمیسیون اقتصادی گفت: به دلیل کوتاهی کردن در جایگزینی صادرات غیر نفتی به جای صادرات نفتی پس لرزههای تحریم بر برنامهریزیهای اقتصادی کشور اثر میگذارد و معیشت مردم دچار مشکل خواهد شد.
چند روز به زمان سررسید تحریمهای آمریکا علیه ایران بیشتر باقی نمانده است.تحریمهایی که عمدتا بخش انرژی و نفت ایران را نشانه گرفته اثرات مخربی بر اقتصادی که بر پایه فروش نفت بنا نهاده شده،میگذارد و معیشت مردم را تحت تاثیر مستقیم قرار میدهد.
اینکه نفس تحریمها احساس بیثباتی و نگرانی در کشور ایجاد کرده است موضوعی غیر قابل انکار است اما این بار روانی تحت فشار کشورهای متخاصم با جمهوری اسلامی بوجود آمده که تنها با تمهیدات حاکمیتی برطرف خواهد شد چرا که اکثر بیثباتیهای اقتصادی کشور بر پایه همین جوسازی بوجود آمده است.
مسلما تحریمهای یک جانبه آمریکا میتواند اثرات مخربی بر معیشت مردم گذاشته و آنها را بیش از گذشته تحت فشار قرار دهد اما با همدلی و یکپارچگی و حفظ آرامش اقتصادی در کشور و تزریق کالا و ارز کافی به بازارهای داخلی میتوان از آسیبهای احتمالی که این تحریمها بر پیکره اقتصادی کشور وارد می کند؛جلوگیری کرد.
سید تقی کبیری عضو هیئت رئیسه کمیسیون اقتصادی در گفتوگو با جامعه ایرانی گفت: از آنجایی که درآمد کشور غالبا وابسته به نفت است و در طول ۲۰ سال علیرغم توصیههای مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه در حوزه صادرات غیر نفتی بایستی برنامه ریزی شود،کوتاهیهایی در دولتهای مختلف صورت گرفت؛ در نتیجه به دلیل حل نشدن این دو مقوله طبیعی است که تحریمها اثرات قابل توجهی بر روی اقتصاد کشور داشته باشد.
اثرات تحریمها بر مدیریت کشورغیرقابل جبران است
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: متاسفانه به نظر میرسد فراتر از موضوع تحریمها که قابل برطرف کردن است،اثراتی را که این تحریمها بر مدیریت کشور میگذارد خصوصا در سوءمدیریت منابع و هزینههای درآمدی کشور؛ غیرقابل جبران است.
کبیری ادامه داد: شرایط نشان میدهد آمریکا قبل از ورود به ۱۳ آبانماه اقداماتی را برای انحراف تصمیم گیری مدیریت کشور انجام داده و فضایی را درست کرده است که تاثیر بر اقتصاد ایران خواهد گذاشت که اگر مدیریت کشور در گذشته ذخایر و منابع ارزی را درست مدیریت کرده بود مسلما اثرات بحرانزای تحریمهای ۱۳ آبان برای مردم از بین میرفت.
نماینده مردم خوی و چایپاره در مجلس شورای اسلامی گفت: در طول ۵ ماه اخیر به دلیل همان سوءسیاستها و سوء مدیریتها بخشی از منابع ارزی کشور به هدر رفته است.در موضوع سیاست تک نرخی کردن ارز به دلیل عدم شناخت درست از بازار ارز و بدون حساب و کتاب حرف زدن مسئولین آسیب هایی جدی اقتصادی بوجود آمد.
منابع ارزی تخصیصی برای واردات تا امروز برگشت داده نشده است
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس مطرح کرد: متاسفانه بخشی از منابع ارزی برای واردات کالاهای لوکس و بخش دیگری از آن که باید در قالب صادرات غیر نفتی وارد کشور میشد؛ تخصیص داده شد که آمارها نشان میدهد با توجه به همین سوء مدیریتها منابع ارزی تا امروز برگشت داده نشده است.
کبیری اضافه کرد: علی رغم اینکه بحث فروش نفت کشور پایین آمده اما هنوز با فروش سال ۹۰ و ۹۱ که حدود ۷۰۰ هزار بشکه نفت خام بود، فاصله بسیار زیادی داریم. موضوع اساسی که باید به آن توجه کرد، قیمت نفت است که بودجه کشور با فروش نفت ۵۵ دلاری بسته شده و امروز نفت ایران در بازارهای جهانی نزدیک ۸۰ دلار فروخته میشود و حتی اخیرا عرضه نفت خام در بورس با حداقل قیمت حدود ۷۴ تا ۷۵ دلار فروخته شد.
نماینده مردم خوی و چایپاره در مجلس شورای اسلامی افزود: افزایش قیمت فروش نفت خام کشور نشان میدهد که اگر مدیریت صحیحی در فروش وعرضه نفت وجود داشته باشد میتوان شدت آثار تحریمها را کاهش داد. البته اصل موضوع سرجای خود است چراکه دولتها به دلیل کوتاهی کردن در جایگزینی صادرات غیر نفتی به جای صادرات نفتی هنوز از بعد اقتصادی دچار تزلزلهایی هستیم که این پس لرزهها باعث میشود که برنامهریزیهای اقتصادی کشور دچار مشکل شود و اثرات سوء مدیریت بیشتر از اثرات تحریم های ۱۳ آبان است و آثار این مشکلات در زندگی مردم و معیشت مردم دیده شود.
تمهیدات کشور برای عبور از تحریم ها
وی از تمهیدات کشور برای عبور از تحریمها سخن به میان آورد و گفت: بخشی از کارها در حوزه سیاست خارجی اتفاق افتاده است ما شاهد این هستیم که بعضی از کشورها حتی در درون اروپا آن دسته از سیاستهای تحریمی آمریکا را قبول نمیکنند که این یک فرصت طلایی برای کشور است و در کنار آن بایستی بحث ارتباطات تجاری خود را با همسایگان توسعه داده تا تحریمهای یکجانبه آمریکا را بی اثر کنیم.
این عضو کمیسیون اقتصادی اعلام کرد: وقتی با بیش از ۱۵ کشور به طور مستقیم همسایه هستیم باید از ظرفیت های آنان برای تعامل و تجارت استفاد کرد اما متاسفانه از فرصتهای طلایی که در حوزه تجارت خارجی با همسایگان وجود دارد،استفاده نکردیم.
افزایش مبادلات تجاری از ۳ مرز رازی و بازرگان و سِرُو تا سقف ۳۰ میلیارد دلار
کبیری عضو هیئت رئیسه کمیسیون اقتصادی عنوان کرد: نکته مهم دیگر توجه ویژه به امر حمایت از تولید در حوزه صادرات است باز هم در حوزه بروکراسی و مشکلاتی که در این زمینه است و در موانع تولید هم شاهد مشکلاتی هستیم که قابل جبران نیست. برای نمونه امروز بین ایران و ترکیه طبق توافقاتی که بین روسای جمهور دو کشور به وجود آمد؛ ایران اجازه افزایش مبادلات تجاری از ۳ مرز رازی و بازرگان و سِرُو تا سقف ۳۰ میلیارد دلار دارد. امروز حتی یک سوم این مبادلات تجاری را نتوانستیم انجام دهیم یعنی همین یک ظرفیت را هم که مربوط به حوزه نفتی نیست را اگر مسئولین لحاظ کنند تا حدودی میتوان خلا ناشی از تحریم های ۱۳ آبان راجبران کرد. موضوع پیمانهای پولی دوجانبه و چند جانبه هم هنوزعلیرغم اینکه کارهای خوبی خصوصا بعد از سرکار آمدن رئیس کل بانک مرکزی اتفاقاتی افتاده؛باید پیگیری شود تا بتوان مبادلات تجاری را ادامه داد.
کبیری عضو هیئترئیسه کمیسیون اقتصادی در پایان گفت: بخشی از مشکلات درآمدی دولت برگشت ارز است گاهی حتی نفتی را که هم فروخته میشود برای برگشت پول نفت دچار مشکلاتی هستیم و تنها بخشی از آن پول به کشور میگردد به علاوه اینکه مشکلات بانکی و مسائل دیگر را هم اگر مدیریت شود میتوان امیدوار بود که از این پیچ تاریخی مهمی که در حوزه جنگ اقتصادی، آمریکا در مسئله نفتی به راه انداخته؛ بتوان گذر کرد تا آسیب جدی به معیشت مردم وارد نشود.