جامعه ایرانی- خانواده فعالان محیط زیست بازداشتشده در تازهترین تلاششان برای تعیین تکلیف بازداشتشدگان، در نامهای به مقام معظم رهبری خواستار دادرسی عادلانه شدهاند و از ایشان برای آزادی آنها درخواست کمک کردهاند.
درحالی اظهارنظرهای مختلفی درباره پرونده فعالان محیط زیست از سوی مسئولان مطرح میشود که ابهامهای فراوانی در ارتباط با این پرونده وجود دارد. مسئولان دولتی در اظهار نظرهای مختلفی از پیگیری این پرونده برای رفع مشکل بازداشتشدهها خبر دادهاند و مسئولان دستگاه قضایی از پیگیری این پرونده و صدور کیفرخواست بر مبنای اطلاعات پرونده سخن گفتهاند.
درخواست از رهبرمعظم انقلاب برای رسیدگی به پرونده
خانواده فعالان محیط زیستی در نامه به مقام معظم رهبری ضمن ابراز نگرانی از وضعیت بازداشتشدهها، از تلاش بینتیجهشان برای دسترسی به دادستان تهران گفتهاند و سایر مسئولان قضایی و دولتی که با آنها دیدار کردهاند را تنها شنوندگان خوبی دانستهاند.
در این نامه با اشاره به وضعیت این افراد در زندان و تقاضای آزادی آنها، از رهبر معظم انقلاب درخواست شده است که محدودیتها برطرف، دسترسی به وکیل میسر و شرایط دادرسی عادلانه فراهم شود. آنها در ادامه گفتهاند که: «همه این عزیزان بازداشتشده از خوشسابقهترین فعالان و کارشناسان محیط زیست و عاشقان طبیعت ایران هستند و همواره در چارچوب قانون، بیمزد و منت، جوانیشان را نثار حفاظت از طبیعت ایران کردهاند. از صمیم قلب مطمئن هستیم که فرزندان ما هیچ کدام مرتکب کوچکترین اشتباهی نشدهاند، تا چه رسد به این اتهامات سنگین و باورنکردنی.»
این افراد جاسوس نیستند
هفته گذشته عیسی کلانتری در گفتوگویی با ایرنا درباره پرونده فعالان محیط زیست گفت: نمیگوییم این افراد را آزاد یا اعدام کنند، بلکه خواستار تعیین تکلیف آنها هستیم و این بخشی از حقوق شهروندی ماست. قرار بود این بازداشتیها تا پایان تابستان تعیین تکلیف شوند اما این افراد هنوز دادگاهی نشدهاند. از قول وزیر اطلاعات گفتیم که این افراد جاسوس نیستند و وزیر اطلاعات تنها مرجع رسمی اعلام جاسوس بودن افراد است که در این زمینه به طور رسمی اعلام کرده این افراد جاسوس نیستند.
کیفرخواست صادر شده است
اوایل شهریورماه، غلامحسین محسنی اژهای سخنگوی قوه قضائیه در نشست خبری در پاسخ به خبرنگار ایرنا درباره این پرونده و درخواست رئیس سازمان محیط زیست برای آزادی فعالان محیط زیست، گفت: مگر هر آنچه ایشان خواست باید انجام شود؟ برای پرونده پنج نفر از این متهمان کیفرخواست صادر شده و به دادگاه رفت.
مسئولان دستگاه قضایی، پیش از این نیز با استناد به گزارشهایی که در اختیار داشتند، اظهار کرده بودند که فعالان محیط زیست به دلیل این که اطلاعات طبقهبندی شده از مراکز حساس را در اختیار سرویسهای اطلاعاتی بیگانه قرار دادهاند، بازداشت شدهاند.
پرسشهایی درباره سرنوشت پرونده فعالان محیط زیست
ایرناپلاس پیش از این در گزارشی روند شکلگیری این پرونده را مورد بررسی قرار داده و پرسش کرده بود که آیا پرونده فعالان محیط زیست در جلسه سران قوا که اختیارات وسیعی دارند مورد بررسی قرار میگیرد یا خیر؟ حال در ادامه پرسشهای آن گزارش باید در مورد برخی ابهامهای دیگر این پرونده پرسش کرد که مسئولان باید به آنها پاسخ مناسبی دهند.
طولانی شدن روند رسیدگی به این پرونده، برای اذهان عمومی این احتمال را به ذهن میآورد که پرونده در حال تکمیل است و احتمالا دستگاه قضایی برای تکمیل این پرونده نیاز به بررسی همه فعالیتهای این افراد در گذشته دارد. اینجا باید پرسید که آیا این طولانی شدن ارتباطی به نداشتن اطلاعات کافی از پرونده ندارد؟
بر مبنای اظهارات رئیس سازمان محیطزیست، وزیر اطلاعات اعلام کرده مدرکی مبنی بر جاسوس بودن بازداشتشدههای محیط زیستی پیدا نشده است، اما از طرفی مقامات دستگاه قضایی تاکید میکنند مدارک لازم برای این پرونده وجود دارد و ارتباط این افراد با سرویسهای جاسوسی اثبات شده است. پرسشی که پیش میآید این است که مرجع اصلی برای تشخیص جاسوسی و جمعآوری مدارک کدام دستگاه است؟
با توجه به تاکید مقامات قضایی و همچنین پیگیری رئیس جمهور در مورد پرونده مرگ مشکوک کاووس سیدامامی در زندان، همچنان پاسخ مشخصی در این مورد به افکار عمومی داده نشده است. سوال موجود این است که چرا این پرونده در مرحله رسیدگی قرار نمیگیرد؟