جامعه ایرانی– حسن روحانی، رئیسجمهوری روز گذشته با هدف مذاکره در مورد برجام و بسته حمایتی اروپا ازتوافق هستهای عازم سوئیس و اتریش شد. سه محور آینده برجام و توافق با اتحادیه اروپا، مسائل منطقهای و جهانی و روابط دوجانبه از محورهای این سفر سه روزه خواهد بود.
براساس برنامه طراحی شده، روحانی ابتدا در سفری دو روزه در برن با همتای سوئیسی خود دیدار خواهد کرد و پس از آن عازم وین پایتخت اتریش میشود. دو سال پیش نیز قرار بود حسن روحانی به اتریش سفر کند که این سفر به دلایل امنیتی لغو شد. اما سفر اینبار او به اتریش با توجه به اینکه این کشور از روز دوشنبه ریاست اتحادیه اروپا را برعهده گرفته است در این مقطع اهمیت بسیاری دارد؛ چراکه روحانی در این مقطع با مقامات اتریش بهعنوان رئیس اتحادیه اروپا گفتوگو خواهد کرد. همچنین وین همان شهری است که توافق هستهای با ایران در سال ۲۰۱۵ میلادی در هتل کوبورگ؛ یکی از قدیمیترین کاخهای این شهر امضا شد. در واقع برن و وین نخستین پایتختهای اروپایی هستند که پس از خروج آمریکا از برجام و سیاستهای ضدایرانی دونالد ترامپ میزبان رئیسجمهوری ایران خواهند بود.
سوئیس و اتریش طی مذاکرات هستهای ایران با کشورهای ۱+۵ پایگاه این مذاکرات بودند و از این منظر گفتوگو با مقامات آنها میتواند نقش موثری در آینده برجام داشته باشد. از همین رو حسن روحانی روز گذشته در اولین مرحله از سفرش، به دعوت رسمی «یوهان اشنایدر آمان»، رئیسجمهوری وقت سوئیس در سال ۲۰۱۶، عازم زوریخ شد تا با توجه به خروج یکطرفه آمریکا از برجام و تلاش اروپا برای حفظ برجام با مقامات دو کشور سوئیس و اتریش گفتوگو کند. خصوصا که قرار است بهزودی اتحادیه اروپا بسته پیشنهادیاش را برای تداوم برجام به ایران ارائه کند. احتمالا این بسته پس از پایان سفر رئیسجمهوری به این دو کشور اروپایی و رایرنیهای نهایی در این مورد به تهران تحویل داده خواهد شد. حسن روحانی، رئیسجمهوری نیز روز گذشته پیش از ترک تهران و آغاز سفر خود به دو کشور اروپایی سوئیس و اتریش اعلام کرد قرار است در روزهای آینده اروپاییها بسته پیشنهادی خود را برای تداوم برجام ارائه کنند که در مورد آن با سران اتریش بهعنوان رئیس اتحادیه اروپا گفتوگو خواهیم کرد.
او همچنین پیش از عزیمت به سوئیس با تاکید بر اینکه در جریان این سفر در زمینه برجام و توافقات با اتحادیه اروپا مذاکره خواهیم کرد، گفت: سفر پیشرو فرصتی است که در زمینه آینده برجام و نیز توافقات با اتحادیه اروپا مذاکره کنیم. همچنین با توجه به اینکه از روز دوشنبه ریاست اتحادیه اروپا برعهده اتریش قرار گرفته بهعنوان رئیس اتحادیه اروپا در این مقطع با آنها صحبت خواهیم کرد. همچنین قرار است راجع به بستهای که اتحادیه اروپا ارائه میکند، صحبت کنیم. به گزارش «ایسنا» رئیسجمهوری تاکید کرد: مسائل دیگری همچون مسائل منطقهای و جهانی وجود دارد که ما از گذشته با اروپا و دیگران درباره آنها مذاکره کردهایم و به این مذاکرات ادامه خواهیم داد. این مسائل راجع به سوریه و یمن و مسوولیتی که همه جهان در این مسائل دارند و نقشی که ایران میتواند در ثبات و امنیت خاورمیانه داشته باشد، است. وی با اشاره به مذاکره و دیدارهای چندجانبه میان هیاتهای ایرانی و کشورهای اروپایی در این سفر گفت: در این سفر اسنادی در زمینههای روابط صنعتی و تجاری، بهداشت و درمان و در زمینههای مربوط به فناوریهای نوین و مدیریت منابع آب امضا خواهیم کرد و درباره این مسائل گفتوگوهایی انجام خواهد شد.
روابط ایران با اتحادیه اروپا
روحانی درادامه با بیان اینکه این سفرها به دعوت روسای جمهور دو کشور و در پاسخ به سفرهای آنها به تهران در سالهای قبل انجام میشود، تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران برای روابط با کل اروپا و اتحادیه اروپا بهویژه کشورهایی که با آنها روابط دوستانهای داشتهایم، اهمیت قائل است. وی گفت: روابط سیاسی ما با اتریش به ۱۶۰ سال قبل بازمیگردد و این روابط برای هر دو طرف اهمیت دارد. همچنین دو کشور ظرفیتهای فراوانی برای روابط اقتصادی، تجاری، علمی و فرهنگی دارند، اما متاسفانه تاکنون از همه این ظرفیتها استفاده نشده است.
رئیسجمهوری همچنین با بیان اینکه شرایط امروز ما با اروپا مقداری با گذشته متفاوت است، اظهار کرد: اروپا امروز با صدای بلندتری با یکجانبهگرایی مخالفت میکند و با لحن صریحتری اعلام آمادگی میکند تا در مسائل منطقهای و بینالمللی با ایران و کشورهای تاثیرگذار همکاری کند. وی افزود: توافق هستهای میان ایران و ۱+۵ عمدتا به میزبانی دو کشور سوئیس واتریش صورت گرفت و محل مذاکرات یا در سوئیس بود یا در اتریش، بر همین اساس هر دو کشور تلاشهای فراوانی انجام دادهاند تا فضای مناسب برای مذاکرات ایجاد شود. امروز که آمریکاییها بر خلاف مقررات بینالمللی از برجام خارج شدهاند، ارتباط و مذاکره با اروپا جایگاه خود را دارد و به همین دلیل هر پنج کشور و کل اتحادیه اروپا تلاش میکنند، برجام بدون آمریکا باقی بماند. همه احساس میکنند که بقای برجام به نفع منطقه و جهان است و همه یکصدا آمریکا را محکوم میکنند؛ چراکه از قطعنامه ۲۲۳۱که کشورها را ملزم به همکاری میکند، خارج شدهاند. وی با اشاره به همراهی نمایندگان بخشهای اقتصادی کشور در این سفر اظهار کرد: هم در وین وهم در برن جلسهای با حضور تجار و کارآفرینان دو کشور برگزار خواهد شد، همچنین در این دو پایتخت دیداری با ایرانیان مقیم سوئیس و اتریش خواهیم داشت.
رئیسجمهوری را در این تور اروپایی محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه، حسن هاشمی وزیر بهداشت، سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیسجمهوری، حسامالدین آشنا مشاور رئیسجمهوری و محمود واعظی رئیس دفتر رئیسجمهوری همراهی میکنند. همچنین جمعی از کارآفرینان و فعالان بخش خصوصی رئیسجمهوری را در این سفر همراهی میکنند. مذاکرات رسمی میان مقامات ایران و سوئیس امروز پس از مراسم استقبال با حضورالن برست، رئیسجمهوری سوئیس و سیمونتا سوماروگا وزیر دادگستری و «یوهان اشنایدر آمان» وزیر اقتصاد و عضو شورای فدرال سوئیس برگزار میشود. روحانی چهارشنبه۱۳ تیرماه نیز با « الکساندر فن در بلن» همتای اتریشی خود و «سباستین کورتس» صدر اعظم اتریش در وین دیدار میکند.