به گزارش جامعه ایرانی؛ مصطفی ابوسنینه و سیمون هوپر در یادداشتی مشترک در وبسایت میدل ایست آی، به تشریح دلایل تغییر لحن عربستان سعودی در برابر ایران و چراغ سبز محمد بن سلمان برای گفتگو با تهران پرداخته است. در این یادداشت آمده است:
محمد بن سلمان بالاخره به عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق چراغ سبز نشان داد و به وی مأموریت داد تا مقدمات مذاکره میان ایران و عربستان را فراهم کند. اتفاقی که می تواند گامی مهم برای کاهش تنش در منطقه باشد. عباس الحسناوی، یکی از مسئولان دفتر نخست وزیر عراق به میدل ایست آی گفت عادل عبدالمهدی درباره میانجی گری میان ریاض و تهران اطمینان خاطر داده و شرایط دو کشور برای مذاکره را مورد بررسی قرار داده است. این در حالی است که یکی از مقامات ایرانی طی روزهای اخیر اعلام کرده بود که عربستان سعودی پیام هایی را برای حسن روحانی از طریق کشورهای همسایه ارسال کرده است. الحسناوی دربارۀ نحوه میانجی گری میان تهران و ریاض می گوید: با دو کشور ارتباطات گسترده ای داریم. برادران سنی ما در دولت با برادران سعودی و برادران شیعه ما با ایرانی ها ارتباطاتی دارند. دو طرف شرایطی را تعیین کرده اند. پای میز مذاکره آوردن دو طرف کار آسانی نیست؛ آنهم دو جریان متضاد ایدئولوژیک.
الحسناوی به میدل ایست آی می گوید: عادل عبدالمهدی پیشنهاد ملاقات میان مقامات ایرانی و سعودی با مدیریت دولت عراق را مطرح کرده، و این ملاقات قاعدتاً باید در دفتر شخص میانجی باشد که احتمالا در بغداد خواهد بود. سعودیها موافقت شان را با این مسئله اعلام کرده اند و نخست وزیر در حال فراهم کردن مقدمات ملاقات است و از همین رو عربستان سعودی و شخص محمدبن سلمان طی روزهای اخیر لحن شان را در برابر ایران ملایمتر کرده اند.
این در حالی است که ایالات متحده آمریکا موافقتش را با مذاکره میان تهران و ریاض اعلام کرده است. فالح الفیاض، مشاور امنیت ملی عراق هم اکنون در آمریکاست تا دربارۀ تاریخ این ملاقات گفتگو کند.
الحسناوی می گوید: در صورتی که توافقی میان تهران و ریاض با موضوعیت یمن، سوریه و عراق میان دو طرف منعقد شود، این مسئله هیچ تعارضی با منافع آمریکا نخواهد داشت. بغداد بهترین مکان برای ملاقات میان دو طرف است؛ اما هنوز نمی توانیم به صراحت مکان ملاقات را تأئید کنیم. قرار است مسئولان دو طرف در ابتدا با یکدیگر ملاقات و گفتگو داشته باشند و در پایان یک توافقنامه میان طرفین امضاء شود.
نویسنده این مطلب عنوان می کند که عربستان شروطی را برای ایران تعیین کرده است، مثلا اینکه:
– ایران نقش خود را یمن و سوریه کم کند، دست از حمایت حوثی ها بردارد.
– دولت سوریه مشکلاتش را با گروههای مخالف حل کند و گام های عملی بیشتری برای نگارش قانون اساسی با حضور همه گروههای سیاسی بردارد.
پیشنهاد مذاکره میان ایران و عربستان، از طریق کانال عراق، با حمله به تأسیسات عربستان در دو میدان نفتی قوت گرفت. عربستان و آمریکا، ایران را مسئول این حملات می دانند در حالی که ایران آن را رد می کند.
این در حالی است که محمد بن سلمان در تازه ترین گفتگو با شبکه سی بی اس، اعلام کرده است که یک راه حل مسالمت آمیز بسیار مطلوب تر از گزینه نظامی است و از ایران دعوت کرده است که از حمایت حوثی ها دست بردارد. محمد بن سلمان تلویحا اعلام کرد جنگ میان ایران و عربستان؛ به معنای سقوط کامل اقتصاد جهان است.
متعاقب همین سخنان ولیعهد سعودی، علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران نیز در گفتگو با شبکه الجزیره از سخنان محمد بن سلمان و اراده وی برای گفتگو استقبال کرد. وی گفت: تبریک می گوییم که محمد بن سلمان تمایل دارد مشکلات را از طریق گفتگو با ایران حل کند.
محمد جواد ظریف نیز تلویحا ضمن استقبال از این مسئله، اعلام کرده است که ایران به مذاکرات چندجانبه با حضور امارات متحده عربی خوشامد می گوید.