روزنامه «کامرسانت»، چاپ مسکو امروز نوشت: “دونالد ترامپ” رئیس جمهوری آمریکا از اعمال تحریمهای جدیدی علیه ایران خبر داد که بالاترین سطح از تمامی تحریمهای اعمال شده علیه جمهوری اسلامی است که در چارچوب آن سه ساختار مالی ایران از جمله بانک مرکزی این کشور مورد هدف قرار گرفتهاند. این تحریمها به بهانه حمله هوایی اخیر صورت گرفته به تاسیسات نفتی عربستان سعودی اعمال شده که مقامات واشنگتن و ریاض مدعی هستند مقامات تهران پشت آن قرار داشتند. این در حالی است که ایران هرگونه دست داشتن در این حمله را رد میکند.
مقامات واشنگتن علاوه بر تحریمها، اعمال فشارهای دیگر بر تهران را نیز در نظر گرفتهاند. همزمان با این اقدام، مقامات آمریکایی بعید ندانستند که سناریوی نظامی علیه تهران نیز تدارک دیده شده است. به گفته ترامپ، ۱۵ تاسیسات مهم زیرساختی در ایران ممکن است هدف حملات آمریکا قرار بگیرند. به ادعای روزنامه «وال استریت ژورنال»، پنتاگون در نظر دارد تا نیروها و تسلیحات نظامی مضاعفی در منطقه خاورمیانه مستقر کند.
این در حالی است که تحقیقات درباره حمله صورت گرفته به تاسیسات نفتی «آرامکو» عربستان سعودی هنوز پایان نیافته و کسی نمی داند که موشکها و پهپادها برای این حمله از کجا برخاستهاند. وضعیت مشابهی در اواسط تابستان امسال نیز در رابطه با حمله ناشناخته به تانکرهای نفتکش در دریای عمان به وجود آمده بود. در آن زمان هم، آمریکا ایران را متهم به این حمله کرد، در حالیکه هنوز نتایج نهایی تحقیقات در این باره را کسی ندیده است.
کارشناسانی که این روزنامه با آنها به گفتوگو نشسته، معتقدند که استفاده از سناریوی نظامی آمریکا علیه ایران «یک طرح پا در هوا» است و آمریکا نمیتواند متحدان خود در منطقه را متقاعد کند که در صورت وقوع جنگ، میتواند امنیت آنها را تضمین کند.
“ولادیمیر ساژین” کارشناس ارشد موسسه شرقشناسی آکادمی علوم روسیه معتقد است، آمریکاییها امکانات لازم برای تحقق سناریوی نظامی علیه ایران را ندارند، برای اینکه عواقب چنین اقدامی از سوی واشنگتن کاملاً غیرقابل پیشبینی خواهد بود و تهدیدات در این باره بیشتر با هدف اعمال فشار روانی بر مقامات تهران صورت می گیرد.
به عقیده این کارشناس، اقدامات در نظر گرفته از سوی آمریکا بیشتر برای محدود کردن امکانات اقتصادی ایران است و در این راستا تحریم علیه بانک مرکزی ایران می تواند به روابط تجاری جمهوری اسلامی آسیب جدی برساند.
به نوشته «کامرسانت»، در همین رابطه احساس میشود که مقامات واشنگتن و تهران هیچیک مایل نیستند تا از خطوط قرمز عبور کرده و درگیری نظامی بین دو کشور رخ دهد و این مسئله را “محمد جواد ظریف” وزیر امور خارجه ایران در آستانه سفر خود به نیویورک برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل نیز مورد تایید قرار داده است.
مقامات مسکو نیز همچنان سیاست در پیش گرفته دولت آمریکا در برخورد با تهران را به شدت مورد انتقاد قرار میدهند. “ضمیر کابلوف” مدیر اداره دوم آسیایی وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرده است که مسکو تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران را غیرقانونی می داند. این دیپلمات تاکید کرده است: «این مسئله روی روابط اقتصادی-تجاری ما با جمهوری اسلامی تاثیری نخواهد گذاشت و ما قصد داریم به همکاریهای بانکی خود با ایران ادامه دهیم.»
واقعیت این است که روسیه، برخلاف آمریکا، اصرار دارد که ایران باید در حل و فصل مشکلات در منطقه خاورمیانه شرکت داشته باشد و به همین دلیل هم همچنان به همکاری با تهران در حل و فصل اوضاع در سوریه ادامه میدهد.
“آندری باکلانوف” نائب رئیس انجمن دیپلماتهای روسیه اعلام کرده که این هفته در مسکو نشست کارشناسی در بالاترین سطح، با مشارکت نمایندگان کشورهای منطقه، اعضای شورای امنیت سازمان ملل و کشورهای عضو گروه بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی)، به منظور بررسی کنوانسیون پیشنهادی روسیه در زمینه تامین امنیت جمعی در منطقه خلیج فارس برگزار میشود. به گفته وی، در این رایزنیها، در مجموع مسائل مربوط به منطقه خاورمیانه و افزایش تنش بوجود آمده پیرامون ایران بررسی خواهد شد.
“آندری بیستریتسکی” رئیس شورای کارشناسان باشگاه بین المللی «والدای» بر این عقیده است که رئیس جمهوری آمریکا با اعمال تحریمها علیه بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی ایران، در واقع قصد دارد از اجرای سناریوی نظامی جلوگیری کند، برای اینکه در واشنگتن به خوبی میدانند که هر نوع اقدام نظامی علیه ایران می تواند عواقب بسیار طولانی و بسیار خطرناکی برای کل منطقه داشته باشد.
این کارشناس یادآور شد که افزایش اقدامات محدودکننده اقتصادی علیه ایران، در واقع “اقدامی میانهرو” از سوی واشنگتن محسوب می شود. به گفته وی، اقدام نظامی علیه جمهوری اسلامی، آمریکا را با انتقادات جدی و دشواریهایی در روابط خود با روسیه، چین و حتی کشورهای اروپایی قرار خواهد داد.