جامعه ایرانی-برخی رسانه های غربی از قول منابع خود اعلام کردند که اوپک با افزایش تولید یک میلیون بشکه ای نفت موافقت کرده است.
رویترز به نقل از منابع خود در اوپک نوشت: اوپک روز جمعه با افزایش سطح تولید نفت تا یک میلیون بشکه در روز از ماه جولای برای این گروه و متحدانش، موافقت کرده است.
عربستان سعودی و روسیه گفته اند که افزایش یک میلیون بشکه ای پیشنهاد مورد اجماع اوپک و متحدان این گروه است.
همچنین بلومبرگ نوشت: گفته می شود توافق اوپک در راستای پایان دادن به کاهش تولیدها از سوی برخی اعضاست.
اجلاس سران اوپک دقایقی قبل با خاموش شدن دوربین ها و خروج همه خبرنگاران از اتاق مذاکرات، پشت درهای بسته آغاز شد.
بهروز نعمتی، عضو هیات رئیسه مجلس و عضو کمیسیون انرژی در یک رشته توئیت نوشت:
«مذاکرات به سختی پیش میره. متاسفانه روس ها مثل همیشه در زمان های حساس جا خالی میدن»
«روسیه نمی تواند شریک استراتژیکی برای ما باشد. آزموده را آزمودن خطاست»
«تقریبا می توان گفت روسها همیشه به ما رکب جدی زدن؛ بازم گلی به جمال ونزوئلا»
بی بی سی نوشت: وزیران نفت اوپک بر افزایش اسمی یک میلیون بشکه در روز برای جبران پایبندی (کاهش) بیش از حد تولید بعضی اعضا توافق کرده اند ولی سهم هر کشور باید مشخص شود و همه یک میلیون بشکه هم مال اوپک نخواهد بود. قسمتی از آن را غیر اوپک (روسیه) برخواهد داشت.
مهم برای ایران اینست که افزایش سطح تولید چک سفید امضا به عربستان و روسیه برای پر کردن بازار از نفت ندهد، بلکه هر کشور از این افزایش سهمی داشته باشد و هر کس که سهم دارد بتواند تصمیم بگیرد چه کسی آن را عملی خواهد کرد.
نتایج مهم نشست اوپک
ایرنا نوشت: وزرای شرکت کننده در یکصد و هفتاد و چهارمین نشست اوپک به بیانیه همکاری اوپک و غیر اوپک که بر اساس آن تا پایان سال ۲۰۱۸ روزانه ۱.۸ میلیون بشکه کم می شد، پایبند ماندند.
این توافق بدین معناست که میزان پایبندی کشورها به کاهش تولید نفت که در مقاطعی از ۱۰۰ درصد تجاوز کرده بود، به یکصد درصد میرسد.
بدین ترتیب در حدود یک میلیون بشکه می تواند به بازار نفت اضافه شود.
برخی کارشناسان می گویند که این توافق می تواند به صورت عملی بین ۴۰۰ تا ۶۰۰ هزار بشکه وارد بازار کند.
فاندامنتال گزارش داد: سران اوپک نهایتاً به توافق رسیدند که حجم تولیدات خود را جمعاً روزانه ۶۰۰هزار بشکه افزایش دهند.
هر بشکه نفت خام تگزاس غربى با ۲.۵% افزایش به بالاى ۶۷.۱۰$ و هر بشکه نفت برنت دریاى شمال با افزایش ۲.۶% به مرز ۷۵$ رسید!دلیل افزایش نفت بسیار بدیهى و واضح است :
بازار حدود یک ماه پیش با اظهارات آقاى الفالح از این رویداد مطلع شد و اکنون سورپرایزى رخ نداده!
از زمان اعلام رسمى قصد آقاى الفالح بر افزایش حجم تولیدات ، نفت تگزاس حدود ۹$ افت کرده که نشان از هضم کامل این رویداد در بازار و اصطلاحاً پیشخور شدن آن است !
وزراى نفت سعودى و کویتى از احتمال افزایش محسوس تقاضا در نیمه دوم سال خبر دادند که این مسأله باعث ورود خریداران در حمایتهاى ماهانه ۶۳$ و ۶۴$ شد!
اجلاس بعدى اوپک در تاریخ سوم دسامبر برگزار میشود.
مهمترین نتایج نشست اوپک به نقل از شانا، رسانه رسمی وزارت نفت، به شرح زیر است:
۱.توافق همکاری کشورهای عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) برای کاهش در مجموع روزانه یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکهای (یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه اوپک و ۶۰۰ هار بشکه کشورهای غیرعو اوپک) همچنان معتبر خواهد بود. اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در نشست نوامبر ۲۰۱۶ (۱۰ آذرماه ۹۵) تصمیم گرفتند میزان تولید خود را به سطح ۳۲ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز برسانند که این توافق در نشست ۱۷۳، تا پایان نوامبر ۲۰۱۸ تمدید شد.
۲.اعضای اوپک و غیر اوپک در ماههای گذشته یک میلیون بیشتر از میزان تعهد خود کاهش عرضه در بازار داشتهاند و این بدان معناست که بجای یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز، ۲ مییون و ۸۰۰ هزار بشکه کاهش عرضه صورت گرفته است، به گونهای که اکنون میزان تعهد و پایبندی آنها حدود ۱۵۰ درصد است.
۳.بنابر تصمیم نشست ۱۷۴ اعضای اوپک، آن دسته از اعضا که در توافق حضور داشته (به غیر از نیجریه، لیبی و ایران) و بیش از میزان تعهد خود کاهش تولید دادهاند، براساس سهم تعیین شده خود تولید خواهند کرد به گونهای که در این شرایط میزان پایبندی مجموع اعضای اوپک کاهش مییابد و به رقم به ۱۰۰ درصد میرسد.
۴.در صورت عملی شدن این تصمیم، در عمل روزانه یک میلیون بشکه نفت بیشتر وارد بازارهای جهانی خواهد شد که این به معنای افزایش تولید نیست و تنها به منزله پایبندی ۱۰۰ درصدی به توافق همکاری اوپک و غیراوپک است، در همین حال ممکن است امکان روانه شدن همه این یک میلیون بشکه به بازار وجود نداشته باشد و میزان کمتری وارد بازار شود.
۵.اگر یکی از اعضای حاضر در این توافق کاهش تولید قابل توجهی داشته باشد، برای جبران این کاهش تولید با آن کشور مذاکره و در صورت توافق طرفها، جبران این کاستی انجام میشود.
نشست اوپک به تاخیر افتاد
نشست سازمان کشورهای صادرکننده نفت به دلیل مذاکرات مستقیم بین ایران و عربستان به تاخیر افتاد.
به گزارش فوربز٬ نشست اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت(اوپک) که قرار بود امروز-جمعه- برگزار شود٬ به تاخیر افتاد.
طبق گزارشهای منابع آگاه٬ به دلیل مذاکرات مستقیم میان ایران و عربستان این مذاکرات به تاخیر افتاده است.
بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران، پیش از این به خبرنگاران گفته بود که اوپک لازم نیست توافق کاهش تولید را تغییر دهد.
از سوی دیگر، رویگردانی عربستان از سیاست کاهش تولید، نشست امروز اوپک را معرض این خطر قرار میدهد که بدون توافق به پایان برسد که از سال ۲۰۱۱ میلادی تا کنون بی سابقه است.
زنگنه تأکید کرد که اوپک هم اکنون نیز عرضه خود را بیش از میزان توافق پایین آورده است. زنگنه با اعلام این نکته، راهکاری برای حل اختلاف ها پیش رو می گذارد.
سخن زنگنه درست است و اوپک و متحدانش تولید خود را بسیار فراتر از توافق کاهش داده اند و طبق محاسبات بلومبرگ، پایبندی این سازمان به کاهش تولید در ماه مه، به ۱۶۲ درصد می رسیده است.
در حالی که اوپک توافق کرده بود تولید خود را نسبت به اکتبر ۲۰۱۶ تنها یک میلیون و ۱۷۶ هزار بشکه در روز کاهش دهد، میزان کاهش تولید این سازمان در ماه مه امسال به یک میلیون و ۹۰۰ هزار بشکه در روز نیز رسید.
تاکنون زنگنه تنها پیشنهاد داده است که هر کشور به سطح تولید مورد تعهد خود بازگردد. البته بسیاری از کشورهایی که تولید خود را فراتر از توافق کاهش دادهاند، امکان افزایش تولید را ندارند و پایبندی بیش از حد آنها، داوطلبانه نیست.
«خالد الفلیح»، وزیر انرژی عربستان سعودی هم روز پنجشنبه اعلام کرد که این کشور بیشتر به دنبال بازاری متعادل در حوزه نفت است تا یک قیمت مشخص.
وی در جمع خبرنگاران گفت: «این که میگویند ما سناریویی مشخص (برای افزایش تولید نفت) ارائه کردهایم درست نیست، اما اینکه ما باید ذخایرمان را وارد بازار کنیم صحت دارد.»
وزاری نفت عضو سازمان کشورهای تولیدکننده نفت (اوپک) فردا در وین با یکدیگر دیدار خواهند داشت. پس از این دیدار، کشورهای نفتی غیر عضو نیز روز شنبه با یکدیگر گفتوگو خواهند داشت.
تفاهم ایران و عربستان در رابطه با سطح تولید نفت
بیژن زنگنه وزیر نفت ایران پیش از آغاز یکصد و هفتاد و چهارمین اجلاس اوپک در وین اظهار داشت که در گفتوگو با وزیر انرژی عربستان به یک چارچوب تفاهمی در رابطه با سطح تولید نفت دست یافته است.
زنگنه روز جمعه در گفت و گو با خبرنگاران توضیحات بیشتری را در باره تفاهم صورت گرفته ارائه نداد.
وزیر نفت ایران و خالد بن عبدالعزیز الفالح وزیر انرژی عربستان پیش از آغاز نشست امروز اوپک با یکدیگر دیدار کردند.
عربستان و روسیه در پاسخ به درخواست آمریکا برای افزایش تولید نفت بهمنظور جبران کاهش صادرات نفت ایران و ونزوئلا به دلیل تحریمهای این کشور، چراغ سبز نشان داده بودند.برخی کشورها از جمله ایران، عراق و ونزوئلا مخالف افزایش تولید اوپک هستند.
زنگنه با بیان اینکه متن نهایی(توافق وی و وزیر انرژی عربستان)بایستی به تایید برسد،رابطه خود با وزیر انرژی عربستان را به رغم تنش های سیاسی میان تهران و ریاض مناسب توصبف کرد.
وی در بخش دیگری از اظهارات خود به تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ایران پرداخت و هشدار داد که چنانچه این مساله منجر به کاهش تولید نفت ایران شود، ‘ این امر به نفع مصرف کنندگان نخواهد بود’
وزیر نفت ایران افزود: به نظر من بازار نفت بایستی بر اساس عرضه و تقاضا عمل کند و اعمال تنش های سیاسی به ضرر مصرف کنندگان خواهد بود.
وی در پاسخ به این سئوال که تحریم های آمریکا تا چه میزان بر تولید نفت ایران اثر خواهد گذاشت، گفت: آمریکا از هم اکنون فشارهای خود را آغاز کرده و تحریم ها را عملا به اجرا گذاشته است. این امر سبب شده تا برخی مصرف کنندگان از ایران فاصله بگیرند. اما ما تلاش می کنیم تا به تولید خود ادامه بدهیم.
وی با اشاره به این مطلب که تحریم های آمریکا علیه ایران ‘یک جانبه است’ و مورد حمایت جامعه جهانی نیست ابراز امیدواری کرد که ایران راه هایی را برای فروش نفت خود پیدا خواهد کرد.
زنگنه در همین رابطه اظهار داشت که بازارهای جدیدی برای نفت ایران موجود است، اما از توضیح بیشتر در باره آن امتناع کرد. وی اظهار داشت که ارائه اطلاعات بیشتر در این باره سبب مانع تراشی خواهد شد.
وی در پاسخ به سئوالی درباره پیام او به ترامپ، یادآور شد: اوپک یک نهاد مستقل است و ما از ترامپ دستور نمی گیریم که آن را اجرا کنیم. او بایستی این مساله را درک کند.
وزیر انرژی عربستان نیز در گفت وگو با خبرنگاران اظهار داشت که عربستان مشکل ظرفیت تولید ندارد و آماده است تا هرگونه کاهشی را در بازارهای نفتی جبران کند.