به گزارش جامعه ایرانی، شبکه المیادین صبح پنجشنبه گذشته همزمان با دیدار نخست وزیر ژاپن با مقام معظم رهبری، از حمله به دو نفتکش بزرگ حامل نفت خام در دریای عمان خبر داد. دو نفتکش سنگاپوری و نروژی در آبهای خلیج عمان دچار حادثه شده و در پی آن انفجارها و آتش سوزیهایی در این دو نفتکش رخ داد. بعد از این حادثه کادر این دو نفتکش تخلیه شدند.
پس از آن ارتش آمریکا ویدئویی را منتشر کرد که در آن ادعا میشد نیروهای سپاه پاسداران ایران در حال برداشتن مین عمل نکرده از روی یکی از نفت کشهایی است که در نزدیکی تنگه هرمز هدف حمله قرار گرفته بودند، پس از آن واشنگتن این ادعا را مطرح کرد که تهران برای حذف شواهد ناشی از دخالت خود در این حملات اقدام به این کار کرده است.
آسوشیتدپرس در این باره نوشت: ایران هرگونه نقش داشتن خود در حملات روز پنجشنبه را رد کرد، حملاتی که بار دیگر موجب آشفته شدن خلیج فارس و تشدید بحران میان تهران و واشنگتن بر سر توافق هستهای شده است.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، این کشور را سال گذشته از توافق هستهای قدرتهای جهانی با ایران خارج کرد و اخیرا تحریمهای شدیدی را علیه ایران اعمال کرد که موجب تضعیف اقتصاد و کاهش شدید صادرات نفت ایران شده است.
این خبرگزاری آمریکایی با اشاره به تشدید تنشها میان ایران و آمریکا، مینویسد: ایران واشنگتن را به راه اندازی کمپین ایران هراسی بر علیه این کشور متهم و در مقابل دونالد ترامپ ایران را کشور تروریسم خوانده است.
ترامپ صبح جمعه در واکنش به حملات صورت گرفته علیه ۲ نفت کش در دریای عمان گفت: ایران این کار را انجام داده است. وی همچنین هشدار داد که ایران تنگه هرمز را نخواهد بست، اگر این کار انجام شود طولانی مدت نخواهد بود.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا نیز در واکنش به این حملات در اظهاراتی خصمانه علیه جمهوری اسلامی ایران، گفت: هیچ کس جز نیروهای مورد حمایت ایران نمیتوانند به این دقت و پیچیدگی به کشتیها حمله کند.
وی در این اظهارات حادثه این نفتکش را تازهترین اقدام جمهوری اسلامی علیه منافع ایالات متحده و متحدان آن دانست و ادعا کرد: حادثه خرابکاری چهار کشتی در بندر الفجیره، انفجار خط لوله انتقال نفت عربستان سعودی، شلیک موشک به منطقه سبز بغداد و همچنین حمله به فرودگاههای عربستان به ایران ارتباط دارد.
تنش درخلیج فارس پس از آن بالا گرفته است که جمهوری اسلامی ایران درخواست ایالات متحده آمریکا برای مذاکره را رد کرد و به این صورت تلاشهای ژاپن برای واسطه گری میان تهران و واشنگتن نیز به در بسته خورد.
واکنش دستگاه دیپلماسی/ از پاسخ به پمپئو تا تاکید بر دیپلماسی
دستگاه دیپلماسی ایران به ادعاها و اتهام زنیهای واشنگتن علیه ایران پاسخ داده و بر دیپلماسی تاکید کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان در واکنش به حادثه آتشسوزی رخ داده در نفتکشهای دریای عمان آن را مشکوک خوانده و بر طرح پیشنهادی ایران برای گفتمان منطقهای تاکید کرد.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در واکنش به حادثه آتشسوزی در نفتکشهای دریای عمان در صفحه توییترش نوشت: ” حملات گزارش شده به تانکرهای مرتبط با ژاپن زمانی اتفاق افتاد که نخستوزیر آبه شینزو برای گفتگوهایی گسترده و دوستانه در حال دیدار با آیتالله خامنهای بود. مشکوک بودن برای توصیف آنچه که احتمالاً امروز صبح اتفاق افتاده، کفایت نمیکند. مجمع گفتوگوی منطقهای پیشنهادی ایران، ضروری است. “
وی همچنین تاکید کرد: تیم بی در حال خرابکاری در دیپلماسی است (از جمله سفر مهم و سازنده نخستوزیر شینزو آبه) و بر تروریسم اقتصادی آمریکا علیه ایران سرپوش میگذارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه به اتهام زنی بی اساس وزیر امور خارجه آمریکا واکنش نشان داد و گفت: مسئولیت تامین امنیت تنگه هرمز، بر عهده جمهوری اسلامی ایران است و نشان دادیم که در سریعترین زمان ممکن به کمک ملوانان کشتیهای دچار سانحه رفتیم و آنها را نجات دادیم.
وی افزود: ظاهرا برای آقای پمپئو و سایر دولتمردان آمریکایی متهم کردن ایران در حادثه مشکوک و تاسف بار برای نفتکشها راحتترین و ساده انگارانهترین کار است. در حالیکه نخست وزیر ژاپن برای کاهش تنش ها، با نفر اول جمهوری اسلامی ایران در حال دیدار است کدام دستهای پنهان به دنبال اثرگذاری بر این تلاشها در منطقه است و چه کسانی از آن سود میبرند؟!
موسوی ادامه داد: آقای پمپئو! این تشکیک نه تنها شوخی و خنده دار نیست بلکه نگران کننده و هشدار آمیز است.
آمریکا از آب گل آلود خلیج فارس ماهی میگیرد؟
از سوی دیگر آمریکا و متحدانش بلافاصله پس از این حادثه، پرونده این حملات را به شورای امنیت سازمان ملل بردند و جلسهای فوق العاده در باره آن تشکیل شد که البته بی نتیجه به پایان رسید.
همزمان وزیر دفاع موقت آمریکا از تلاشهای کشورش برای ایجاد یک “اجماع جهانی” درباره حمله اخیر به دو نفتکش در دریای عمان خبر داد. پاتریک شاناهان، وزیر دفاع موقت آمریکا در کنفرانس مطبوعاتی در پاسخ به سؤالی درباره اقدامات آتی آمریکا درباره تحولات دریای عمان اظهار کرد: ما یک مشکل بینالمللی در خاورمیانه داریم و این مشکل تنها برای آمریکا نیست. من و جان بولتون، (مشاور امنیت ملی) و مایک پامپئو، (وزیر خارجه آمریکا) تلاشهایمان را بر روی ایجاد یک اجماع جهانی درباره این مسأله بینالمللی متمرکز میکنیم.
وی افزود: در همین راستا و از ۲۴ ساعت گذشته تا کنون در حال تلاش برای کسب و تبادل اطلاعات هستیم و تمامی این تلاشها را برای تحقق بخشیدن به این اجماع بینالمللی انجام میدهیم.
این مقام آمریکایی همچنین در ادامه از جامعه بینالمللی خواست تا برنامههای اضطراری را برای مواجهه با وقایع ناگهانی در منطقه وضع کند.
شاناهان همچنین بر اهمیت تنگه هرمز که ۱۵ درصد نفت جهان از آن میگذرد و ضرورت کمک بیشتر به کشورهای منطقه به منظور حل و فصل اوضاع در آن پس از حمله مذکور، تأکید کرد.
تنشها در خلیج فارس در حالی بالا گرفته است که کشورهای منطقه و اروپا ایران و آمریکا را به خویشتن داری و جلوگیری از هرگونه تشدید تنش دعوت میکنند، اکنون باید منتظر ماند و دید سناریویی که برای کشاندن تهران به احتمالا درگیری و تقابل نظامی در خلیج فارس چیده شده است با چه واکنشی از سوی طرفین مواجه خواهد شد.