جامعه ایرانی– مشاور رئیس جمهور معتقد است برای مقابله با جریانی که با پرخاشهای خیابانی هربار علیه یکی از مقامات کشور شعار سر میدهند، باید از جانب رهبری موضعگیری شود.
روز قدس قرار بود زمانی برای اعلام برائت از خشونت صهیونیستها علیه فلسطینیها باشد. اما در سالهای اخیر به محلی برای تسویه حسابهای سیاسی تبدیل شده است. سال ۸۸ سید محمد خاتمی، میرحسین موسوی و مهدی کروبی در روز قدس هدف پرخاش عدهای قرار گرفتند. همین جریان سال ۹۱ با شعار «مرگ بر ضد ولایت فقیه» به حضور هاشمی رفسنجانی در تظاهرات روز قدس اعتراض کردند. روز قدس سال ۹۲ علیه رئیسجمهور روحانی و معاون اولش شعار دادند.
سال گذشته نیز حسن روحانی، رئیس جمهوری کشورمان مورد حمله و هجمه سازمان یافته تندروها قرار گرفت. هر چند آمران این حمله و هجمه شناسایی شدند و حتی برای چند ساعت بازداشت شدند اما هرگز نه محکوم شدند و نه اصلا پرونده ای برای آنها در محاکم قضایی گشوده شد. امسال و در گیر و دار مواضع تند ترامپ علیه کشور، در روز قدس نیز با شعار «مرگ بر وطن فروش» از علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی و وزیر امور خارجه پیشین استقبال کردند.
درست است که این عده به لحاظ عددی افراد کمی از خیل حاضران در تظاهرات روز قدس بودند، اما حضور کم تعداد همین افراد نیز، تهدید و تخریب ایدئولوژی فرهنگی نظام است. جامعهای که از فضایل اخلاقی سخن میگوید، برای مخالفت با برداشت مخالف خود باید از استدلال و برهان مدد بگیرد و نه شعار و خشونت.
به نظر میرسد تصور «فقر استدلال» این جریان ساده سازی موضوع باشد. ایدئولوژی این جریان استمداد از خشونت برای دفع خطر است. در این چارچوب حمله به علی مطهری در شیراز، پرتاب مهر به علی لاریجانی حین سخنرانیاش در قم و حمله به ناطق نوری در سفر او به مشهد قابل تحلیل است.
روششناسی خشونت
اکبر ترکان مشاور امروز حسن روحانی و وزیرصنعت دوران ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی درباره آسیب این نوع روشها به «جامعه ایرانی» گفت: به نظر من اصولگرایان باید نگران این رفتار دوستداران خودشان باشند و آن را مدیریت کنند و گرنه اگر قرار باشد بر مبنای این روش ها جامعه را اداره کنند معلوم نیست به چه آیندهای برسیم.
وی در ادامه افزود: آقای دکتر صالحی یا هر یک از دوستان دیگری که در دولت هستند، در مسیر رهنمودهای مقام رهبری سیاستهای دولت و نظام را پیش میبرند، حالا اگر کسی نظری دیگر دارد راه حلش کشیدن مسائل به پرخاشهای خیابانی نیست.
او با اشاره به حملات انصار حزب الله به سینماها گفت: این افراد از زمان آقای هاشمی، اگر از یک فیلمی خوششان نمیآمد به آن سینما حمله میکردند. روشهای اینها از اول و از زمان هاشمی و خاتمی و احمدینژاد همینطور بوده است. نوع استدلال این افراد با این روشهاست.
ترکان معتقد است برای مقابله با این روشها و توصیه این جریان به اتخاذ سیاستهای غیر خشونت آمیز «از جانب رهبری باید نسبت به این پرخاشهای خیابانی موضع گیری شود».
ترکان عقلانیت را راه حل دفع این نوع مواجهها با سیاستمداران دانسته و گفت: به نظر من راه حل عقلانیت است. هرچه جلوتر می رویم، جامعه بهتر میفهمد که چه چیزی درست است. به تدریج جامعه اطلاعاتش از این افراد زیادتر میشود و میفهمد این روشها منطق دینی و سیاسی ندارد و این افراد منزوی میشوند.
علیه علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی و از اعضای تیم مذاکره کنندگان هستهای کشورمان که خروجی مذاکرات آنها پس از دو سال زیر سایه فرامین و ارشادات مقام معظم رهبری منتج به توافق هسته ای شد در حالی در حاشیه روز قدس مورد حمله تندروها و منتقدان به توافق هسته ای شد که بارها در سال های گذشته رهبر انقلاب از اعضای تیم مذاکره کننده هسته ای دفاع کرده و آنها را فرزندان انقلاب خوانده اند.
ایشان، سال ۹۲ و در آستانه روز ملی مبارزه با استکبار در دیدار پرشور هزاران نفر از دانشجویان و دانش آموزان ضمن حمایت از مجموعه مسئولان و مذاکرهکنندگان هستهای، تأکید کردند: «اینها فرزندان انقلاب و مأموران جمهوری اسلامی هستند که با تلاش فراوان در حال انجام دادن مأموریت سخت خود میباشند و «هیچ کس نباید آنها را تضعیف کند، مورد توهین قرار دهد یا سازشکار بداند».
این مواضع بارها در سال های بعد نیز تکرار شد. با این حال تندرهایی که خود را پیرو و گوش به فرمان رهبری میدانند، بدون توجه به این توصیهها با تکیه بر مواضع جناحی صرفا برای تضعیف رقیب سیاسی خود مذاکره کنندگان و حتی موافقان توافق هسته ای هدف حملات و انتقادات تند خود قرار داده اند.
این در شرایطی است که حداقل پس از خروج آمریکا از برجام کشور بیش از پیش به آرامش و اتحاد نیازمند است، اما این جریان دو گام جلوتر از رهبری، هر روز یکی از سرمایه های نظام و انقلاب را از قطار خودی ها بیرون می کنند تا به این ترتیب روز به روز دایره مقبولان نظام تنگتر شود و بیش از پیش به منافع ملی کشور آسیب میزنند.