جامعه ایرانی – قنبری اقتصاددان گفت: قیمت واقعی دلار بسیار کمتر از آن چیزی است که در بازار مشاهده میکنیم البته به همان دلایلی که قیمتها بدون منطق اقتصادی افزایش پیدا کرد میتواند به همان دلایل هم خیلی کاهش پیدا کند.
در پی روند کاهشی نرخ ارز طی چند روز گذشته، بازار آزاد مبادلات ارز کشور بسیار شلوغ شده و مردم برای فروش ارزهای خود به بازار هجوم آوردهاند.این اتفاقات در حالی میافتد که اکثر صرافیها خرید و فروش ندارند و تابلوهایشان را خاموش کردهاند.
افزایش و کاهش قیمت دلار دلایل بسیاری دارد اما به هرحال با ترکیدن حباب قیمت دلار این امیدواری به جامعه برگشت که شرایط اقتصادی بهبود خواهد یافت.
علی قنبری اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس در گفتوگو با جامعه ایرانی از ترکیدن حباب قیمت دلار سخن به میان آورد و گفت: افزایش شدید قیمت دلار و رسیدن به مرز ۱۹ هزار تومان برای هر دلار خیلی توجیه اقتصادی نداشت و بیشتر حباب بود.
قنبری افزود: وقتی این حباب میترکد به همان دلایلی که بیمنطق و غیرموجه افزایش پیدا کرد، میتواند روند معکوس را هم داشته باشد یعنی وقتی حباب ترکید و زمینههای ارائه ارز به بازار از طرف مردم فراهم شد و عرضه ارز اضافه شد قیمت دلار و… کاهش پیدا کرد.
انتظار میرود بازهم قیمت دلار کاهش پیداکند
این استاد دانشگاه در ادامه با تشریح شرایط به وجود آمده مطرح کرد: به نظر میرسد که در این مدت قیمت ارز بدون منطق اقتصادی افزایش پیدا کرد و هنگامی که شرایط آرامش اقتصادی در جامعه حاصل شد شاهد این بودیم که قیمت دلار به شدت افت پیدا کرد و به رقمهای بسیار پایینی رسید و انتظار داریم باز هم کاهش پیدا کند.
این اقتصاددان اضافه کرد: همکاری اتحادیه اروپا با ایران، همچنین افزایش قیمت نفت و ارزش ریال و سرازیر شدن دلار خانگی؛ آرامش اقتصادی را به جامعه برگرداند.
قنبری با بررسی نظریاتی مبنی بر اثربخشی سیاستهای بانک مرکزی بر روی بازار ارز گفت: در این میان از سیاستهای که توسط بانک مرکزی اتخاذ شد و مورد تاکید شورای هماهنگی عالی اقتصادی سران هم بود نباید غافل شد چرا که منجر به افزایش عرضه و تزریق دلار توسط بانک مرکزی به بازار شد و به کاهش قیمت دلار در بازار آزاد دامن زد.
به نظر میرسد که قیمت دلار در حد ۸ هزار تومان ثابت بماند
وی افزود: قیمت واقعی دلار بسیار کمتر از آن چیزی است که در بازار مشاهده میکنیم البته به همان دلایلی که قیمتها بدون منطق اقتصادی افزایش پیدا کرد میتواند به همان دلایل هم خیلی کاهش پیدا کند ولی به نظر میرسد که در حد ۸ هزار تومان ثابت بماند.
قنبری اقتصاددان ضمن انتقاد از سیاستهای اتخاذ شده گذشته حاکمیت افزود: دولت باید مداخلات کنترلی برای نوسانات بازار داشته باشد ولی خب به هر دلیلی از انجام وظیفه عاجز ماند و نتوانست جلوی افزایش بی رویه قیمتهای ارز را بگیرد که از این جهت غفلت کرده است و مقصر است ولی در مجموع یک سری دلایل زیادی است باعث افزایش و کاهش قیمت ها شد که نمیتوان این را منحصر به عدم مداخله و یا مداخله دولت دانست.
قنبری عوامل افزایش قیمت دلار را برشمرد و گفت: دلایل افزایش قیمت دلار بعضا روانی و هیجانی و غیر اقتصادی بود مانند فشارهایی که آمریکا بر علیه جمهوری اسلامی وارد میکند. یک سری دلایل اقتصادی هم وجود داشت مانند افزایش تقاضا و کاهش عرضه که مسلما قیمت ها را بالا برد.
وی ادامه داد: اما امروز بر عکس قضیه گفته شده اتفاق افتاد یک سری دلایل خارجی غیر اقتصادی موجب کاهش قیمتها شد و دلایل اقتصادی هم که همان افزایش عرضه است به روند کاهشی قیمت ها کمک کرد.
دولت منکر عمدی بودن افزایش و کاهش قیمت دلار برای پر کردن خزانه میشود
قنبری ضمن ابراز تاسف از شرایط به وجود آمده اقتصادی گفت: دولت منکر عمدی بودن افزایش و کاهش قیمت دلار برای پر کردن خزانه میشود ولی اگر هم دولت این کار را کرده باشد خطای بزرگی را مرتکب شده است.
این اقتصاددان افزود: افزایش قیمت دلار گرچه موجب کاهش کسری بودجه دولت شده و برای دولت پول ایجاد میکند ولی مضرات دیگری مانند افزایش لجام گسیخته تورم دارد که کمتر از حسن افزایش قیمت دلار نیست.
کاهش قیمت دلار دائمی نیست
وی در پایان گفت: پیشبینی میشود که دوباره مداخلهای از جانب کسی صورت نگیرد تا با افزایش قیمت دلار عنان کار از دست دولت خارج شود ولی در نهایت این طور نیست که این کاهش دائمی باشد اما دلار بر روی قیمت خیلی پایینتری از گذشته تداوم پیدا خواهد کرد.