جامعه ایرانی؛ غلامرضا حیدری عضو کمیته گفتوگوی ملی فراکسیون امید در گفت و گو با «اعتمادآنلاین» در مورد پیشرفت هایی که این کمیته در خصوص این طرح داشته گفت: آقای مازنی در این مدت که بحث گفت وگوی ملی مطرح شده به عنوان مسئول این کمیته، دیدارهای مختلفی با چهره هایی که مسئولیت های بالا در کشور داشته یا دارند مانند آقای لاریجانی، آقای ناطق و بسیاری از افراد دیگر داشته اند.
او در ادامه با اشاره به نتایج این دیدارها بیان کرد: تا آنجا که اطلاع دارم در صحبت همه از اجرای این بحث تعریف می کنند و آن را ضروری می دانند.
حیدری در ادامه با تاکید بر ضرورت طرح گفتوگوی ملی عنوان کرد: به نظر من هم مهمترین مسئلهای که ما در حال حاضر داریم این است که در داخل همدل باشیم.
نماینده تهران در ادامه با بیان اینکه گفت وگوی ملی هم یکی از ملزومات ایجاد این همدلی است، افزود: تقریبا از ابتدای جمهوری اسلامی همه مقامات رده بالا، روسای جمهور، روسای مجلس، قائم مقام رهبری، نخست وزیر بعد از اینکه از مناصب خود کنار رفته اند عموما یا به حبس یا به حصر کشیده شده اند.
این نماینده مجلس با بیان اینکه این اتفاقات در شأن نظام جمهوری اسلامی نیست و باید واکاوی و آسیبشناسی شوند، تاکید کرد: با انجام این آسیبشناسیها ان شاالله برای همیشه این بیماری ریشه کن شود، این واقعا یک بیماری در جمهوری اسلامی است.
حیدری با توجه به آثار سوء این وقایع در تاریخ کشور بیان کرد: به هر حال تاریخ فقط برای زمانی که ما زنده هستیم نیست، آیندگان بعدها برایشان سوال برانگیر خواهد بود.
عضو فراکسیون امید همچنین با اشاره به نتایج حاصل از گفت وگوی ملی بیان کرد: البته که نباید صرفا هم جلسات برای صحبت کردن و گفت و گو باشد باید از این گفتوگوها نهایتا نتایج مثبتی هم در راستای ایجاد آشتی به وجود آید و به توافق در سطح ملی در میان جناحهای مختلف برسیم. این گفتوگوها برای رسیدن به یک تفاهم ملی باید انجام شود.
او تاکید کرد: گفتوگوی ملی میتواند به ایجاد همدلی و همفکری کمک کند و خود به خود بستری برای توسعه و تقویت گفتوگوی جهانی و روابط خارجی باشد.
حیدری همچنین در پاسخ به سوالی درباره درخواست جمعی از نمایندگان برای دیدار با رهبری، ضمن تایید این موضوع نسبت به انجام شدن این دیدار ابراز امیدواری کرد.
همچنین صادق زیباکلام، تحلیلگر سیاسی اصلاح طلب معتقد است گفتگوی ملی در صورتی عملیاتی میشود که نهادهایی مانند سپاه و شورای نگهبان و همچنین چهرههایی چون جنتی، علم الهدی و مصباح یزدی به استقبال آن بروند؛ در غیر اینصورت به گفته او نباید به عملیاتی شدن این گفتگو خوشبین بود.
او در گفت وگو با اعتمادآنلاین با اظهار اینکه «گفتگوی ملی نمیتواند به صورت جدی راه به جایی ببرد و به ویژه اینکه منجر به آشتی ملی شود» گفت: «دلیلش هم واضح است چون اصولگرایان و به خصوص جریانهای تندور اصولگرا که قدرت را در دست دارند اساساً نیازی به گفتگوی ملی و به دنبال آن آشتی ملی نمیبینند. همیشه هم اینطور بوده است؛ کسانی که در قدرت هستند معتقدند دیگران به سمت ما بیایند و مانند ما فکر کنند. خودشان حاضر نیستند گامی در جهت گفتگو بردارند.»
زیباکلام تصریح کرد: «بحث گفتگوی ملی همواره در ایران از جانب جریانهای که در قدرت نبودند مطرح شده است؛ یعنی از جانب اصلاحطلبان مطرح شده و همواره هم از جانب اصحاب قدرت با سردی مواجه شده است؛ حتی اگر برخی از اصولگرایان صحبت از آشتی ملی میکنند اصولگرایان معتدل و میانه رو هستند. در مقابل جریانهای تندرو که قدرت بیشتری دارند اعتقادی به گفتگوی ملی و آشتی ملی ندارند چون قدرت را در دست دارند و نیازی به آن نمیبینند.»
این فعال سیاسی اصلاح طلب حوادث اخیر در تغییر نگاه اصولگرایان به گفتگوی ملی را چندان مؤثر ندانست و گفت: «در رابطه با حوادث و اعتراضاتی که در دی ماه به وجود آمد بین اصولگرایان اجماعی وجود ندارد؛ جریانهای معتدلتر و میانه روتر اصولگرا معتقدند که باید اعتراضات را جدی گرفت و ریشه یابی و ارزیابی کرد. اما باز هم اینجا وحدتی بین اصولگرایان نیست؛ چون جریانهای تندروی اصولگرا که بیشتر در قدرت هستند معتقدند اعتراضات اخیر توطئه بوده و حداکثر می گویند مردم مطالبات اقتصادی دارند و دولت آقای روحانی را مقصر میدانند.»
زیباکلام با بیان اینکه «اگر گفتگوی ملی از جانب سپاه، شورای نگهبان و چهرههای شاخص و تندروی اصولگرا مطرح شود باید آن را جدی گرفت» گفت: «اگر آقایان علم الهدی، جنتی، مصباح یزدی و جبهه پایداری از گفتگوی ملی صحبت کنند نشان میدهد که این مسئله برای اصولگرایان جدی است در غیراینصورت نباید آن را جدی گرفت و به آن امیدوار بود.»