این استاد اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس و کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرآنلاین افزود: مهمترین نکته ای که می تواند مانع از تداوم این روند بشود اتخاذ سیاست های پولی مناسب به منظور کنترل نرخ نقدینگی به صورتی است که نقدینگی موجود در جامعه به سمت تولید حمایت شود.
وی در پاسخ به این سئوال که با توجه به میان مدت و بلندمدت بودن سیاست هدایت نقدینگی به سمت تولید آیا می توان این سیاست را سیاستی اثرگذار در شرایط فعلی تلقی کرد؟ گفت:بازار امروز از منطق اقتصاد تبعیت نمی کند و تحت تاثیر هیجان های سیاسی است ، در این صورت بپذیریم که حتی ابلاغ یک سیاست درست، فارغ از اثرگذاری دقیق و درست و اقتصادی ، می تواند تاثیر هیجانی و نه واقعی بر بازار بگذارد.
رشد قیمت دلار هیچ منطق اقتصادی نداشت
قنبری با تاکید بر اینکه افزایش نزدیک به سه هزار تومانی قیمت ارز در آخرین روز کاری این هفته به هیچ روی منطق اقتصادی نداشت، ادامه داد: بخش مهمی از این تحولات به مناسبات خارجی ما باز می گردد .
وی با تایید سخنرانی روحانی در نیویورک گفت: سخنرانی رییس جمهوری در نیویورک سخنرانی بسیار خوبی بود و پایبندی ما به قانون را نشان داد اما باید توجه کنید که این پایبندی هزینه هایی را دارد و بخشی از این زهینه ها نیز موج سواری بر تحولات بازار و به هم ریختگی آن است.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: پافشاری بر قانونگرایی و حرکت بر همین سیاق سبب می شود دنیا متئجه شود ما به دنبال صلح و آرامش هستیم و رفتار غیر منطقی ترامپ اثبات شود، نوساناتی که تحت تاثیر این عامل خارجی است، آرام خواهد گرفت.
وی گفت: مطمئنا امروز بازار ایران با آشفتگی روبروست و اقتصاد ایران از این زاویه تحت فشار قرار گرفته است اما بدانیم که ابلاغ سیاست هایی درست برای جمع آوری نقدینگی و هدایت آن به سمت تولید و سرمایه گذاری می تواند اقدامی موثر باشد.
قیمت دلار واقعی نیست
وی با تاکید بر اینکه قیمت دلار واقعی نیست، اضافه کرد: مردم به دلیل اینکه چشم انداز روشنی نسبت به آینده ندارند نسبت به خرید دلار در قیمت های ۱۷ هزار تومان و ۱۸ هزار تومان میکنند اما محاسبات نشان می دهد نرخ دلار در این حد و اندازه نیست و ریسک سنگینی متوجه خریداران خواهد بود.
او گفت: منظور من تکرار حرف های کسانی که دائم می گویند خریداران ارز متضرر می شوند، نیست ، من از جایگاه یک معلم اقتصاد صحبت می کنم و می گویم این بازار بر قیمت ۱۷ هزار تومان و ۱۸ هزار تومان ثبات نمی یابد و بی تردید قیمت دلار در میان مدت کمتر از این رقم خواهد بود.
قنبری در توضیح این مطلب افزود: وقتی رشد قیمت دلار ریشه اقتصادی ندارد و تحت تاثیر هیجان های سیاسی است، طبیعتا با فروکش کردن این هیجانات نرخ دلار هم کاهش می یابد، اینجا نقطه ای است که من ریسک آن را بالا می بینم .
وی گفت: برخی در این شرایط هیجانات را بیشتر می کنند و می گویند اقتصاد ایران در حال فروپاشی است اما اصلا دقت نمی کنند آستانه تحمل اقتصاد ایران به دلیل حجم آن و تنوع آن نیز بالاست.
وی گفت: افزایش قیمت ها حدی دارد و اگر آن حد گذشته شود، قیمت ها رو به کاهش می گذارد و بر بهایی کمتر از این ارقام ثبات می گیرد.
وی از دولت خواست با اتخاذ سیاستهای اقتصادی درست ، بازسازی سرمایه اجتماعی مخدوش شده را هدف قرار دهد و اضافه کرد: بخش مهمی از این رفتار ناشی از خدشه دار شدن سرمایه های اجتماعی است و بازسازی آن در اولی فرصت ، ضرورتی انکارناپذیر خواهد بود .
این کارشناس اقتصادی گفت: در این شرایط نقش دولت به طور عام و البته حاکمیت به شکل خاص در کاهش تنش موثر است و بازار نباید یله و رها گذاشته شود، در عین اینکه تصور یله بودن بازار نیز برای مردم بسیار مخرب است.
کرامت سلیمی
جمعه ۰۶ مهر ۱۳۹۷ در ۱۱:۱۸
تا زمانی که ملت یک کشور درک درستی از سیاستها و روشهای دولت حاکم نداشته باشد و نداند که چطور عکس العمل مناسب نشان دهد ان ملت وضعیت و سرنوشت شومی خواهد داشت.
نداشتن شعور سیاسی و اگاهییهای لازم در زمینه هایی مثل اقتصاد باعث ایجاد بحرانهای گوناگون در جامعه می شود ، و بستر لازم را برای زورگویی و هدایت جامعه به نفع عده ای خاص توسط دولتهای پنهان فراهم می کند.
یک مثال ساده و قابل درک برای همه همین مسئله افزایش قیمت دلار است که متاسفانه هر بحران اقتصادی را به ان نسبت می دهند.
همزمان که در کشور ما مردم به بانکها و صرافی ها هجوم بردند و با خرید دلار از انها قیمت دلار را بالا بردند در کشور ترکیه
مردم برعکس مردم ایران عمل نمودند و با فروش دلار و طلا به بانکهای ترکیه از افزایش قیمت دلار و نتیجتا” بحران اقتصادی جلوگیری نمودند.
ما انتظار داریم که رییس جمهور بتواند قیمت دلار را کنترل نماید اما واقعیت این است که رییس جمهور در مورد قیمت دلار عملا” هیچ اختیاراتی ندارد و قیمت دلار توسط دولت پنهان تعیین می شود. چیزی که هم روسای جمهور به ان اذعان دارند و هم جدیدا” ایت الله خامنه ای نهادهایی مثل بانکها را مخاطب قرار دادند و تلویحا” انها را عامل فساد و بحرانهای اقتصادی دانستند.
متاسفانه مردم با عملکرد ناصحیحشان انطوری که بحران افرینان می خواهند عمل می کنند. با انتشار کوچکترین شایعه ای در مورد افزایش قیمت محصولی به سمت خرید زیاد و نامعقول ان محصول هجوم می برند و ان محصول در بازار نایاب و یا کمیاب شده و قیمت ان مطابق میل بحران افرینان افزایش یافته و بالا می رود و دیگر پایین نخواهد امد.
در صورتی که مردم باید در مورد افرایش قیمتها کمپین تشکیل دهند و از خرید ان محصولات برای مدتی خودداری کنند تا به قیمت اولیه برگردد.
افزایش اگاهی و نحوه عملکرد تنها راه مقابله با سیاستها و شگردهای دولت پنهان و اذناب و اقمار انها که همان بنگاههای اقتصادی هستند می باشد.