رتبه بندی کردن پیمانکاران بدین جهت است که پیمانکاران در زمینهکاری راحتتر به فعالیت بپردازند. پیمانکارانی که قصد دارند در پروژههایی همکاری کنند که بودجهی آن یا حداقل بخشی از منابع مالی آن توسط دولت تامین شود باید دارای رتبه پیمانکاری باشند. از مهمترین اقداماتی که بعد از ثبت شرکت افراد حقوقی و حقیقی انجام میدهند، رتبهبندی شرکت میباشد تا به وسیله آن مقیاس و اندازه سطح کیفی و کمی شرکت در میان سایر شرکتها مشخص گردد. تصویب این رتبهبندی توسط معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری انجام میشود. سرمایهگذاران یا مجریان طرحی با شرکتهایی قرارداد ببندد که واجد معیارهای صلاحیتی علمی، فنی، مالی باشند.
رتبه بندی معیاری است برای اینکه یک شرکت در رقابت با شرکتهای دیگر خود را نشان داده و بتواند توان خود را در زمینه های مالی، اجرایی، علمی و… به اثبات برساند. هرچه رتبه یک شرکت، بالاتر رود. آن شرکت میتواند در پروژههای بزرگتری مشارکت داشته باشد. شرکتهای پیمانکاری در زمینههایی مانند پروژههای عمرانی، ساخت و ساز، نظارت بر امور فنی و مهندسی و امور ساخت و ساز فعالیت میکنند. همچنین برخی از این شرکتها به عنوان ناظر میان پیمانکاران و کارفرمایان خدمت میکنند. شرکتهایی که به صورت جمعی و مشارکتی اموری از قبیل طراحی، ساخت، نصب، حمل و نقل، فعالیتهای عمرانی و غیره انجام میدهند، شرکتهای پیمانکار خوانده میشوند.
اخذ رتبه پیمانکاری
دلایلی که نیاز اخذ رتبه بندی پیمانکاران را نشان میدهد عبارتند از:
- رعایت کردن قوانین و ضوابط در خصوص امن بودن و حفاظت بهداشتی و فنی پروژه توسط پیمانکار طبق خواسته کارفرما
- وظیفه پیمانکار این است که کارگاه را با سرعت بیشتر و در زمانی که کارفرما میخواهد مجهز نماید.
- پیمانکار باید همانطور که در شرایط رتبهبندی شرکتها ذکر شده، با هزینه خود تجهیزات و ساختمان کارگاه را بیمه کند.
- کارفرما برای گرفتن انشعاب برق، گاز، آب، تلفن و مجوزها باید پیمانکار را به سازمانها معرفی نماید.
انواع شرکتها جهت رتبه بندی
- شرکتهای پیمانکار
- شرکتهای مشاور
هر شرکت اعم از پیمانکاری یا مشاور باید جهت رتبهبندی شرکت خود اقدام نموده و سعی نماید بهترین و بالاترین رتبه را از آن خود سازد. در این مطلب سعی شده است به موضوع مهم رتبهبندی و همچنین رتبهبندی پیمانکار، مدارک و شرایط کاری این رتبهبندی و مراحل انجام آن پرداخته و توضیحاتی در این باره داده شود. برای اطلاع از شرایط اخذ رتبه پیمانکاری میتوانید از متخصصان و مشاوران موسسه ثبتی رتبه کمک بگیرید.
درجات رتبهبندی پیمانکاران
رتبهبندی پیمانکاران پنج درجه دارد که شرکتهای پیمانکاری با نظر به ویژگی ها، تواناییها و سوابق و امتیازات دیگرشان میتوانند موفق به اخذ یک رتبه از ۱ تا ۵ شوند. در اینجا رتبه یک بالاترین و بهترین رتبه است و رتبه پنجم پایینترین درجه را دارد .رتبههایی که توسط شرکتها اخذ میشوند ثابت نیستند و می توان نسبت به افزایش و بهتر کردن آن اقدام کرد. اگر شرکتی دارای رتبه ۵ است برای ارتقا به رتبه ۱، باید کلیه سوابق و امتیازات شرکت خود را در پانزده سال آخر برای ارزیابی ارائه دهد؛ چنانچه صلاحیت و امتیاز کسب کرده باشد میتواند رتبه یک را کسب کند.
اخذ رتبه مشاور
اخذ رتبه مشاور ملاک مهمی جهت تعیین سطح کیفی و کمی خدمات و فعالیتهای یک شرکت مشاور است. فرآیند رتبه بندی موجب ایجاد رقابتی سازنده بین شرکتها میشود. آنچه در بحث رتبهبندی در شرکتها اهمیت فراوان دارد این است که باید هر شرکت بعد از ثبت، اقدام به رتبهبندی نماید تا شرایط و تواناییهای خود را نشان دهد. مبنای اساسی رتبه بندی، میزان قدرت مالی، فنی و تواناییهای کیفی و کمی هر شرکت برای همکاری و مشارکت در انجام پروژههای اجرایی و عمرانی میباشد. در این میان، میزان رضایت مشتریان نیز در این امر دخیل است. شرکتهای مشاور، به شرکتهایی گفته می شود که بر اساس مسئولیت ویژه افراد، در پشتیبانی امور، نظارت بر عملکرد پروژه و مشاور پروژه و در انجام فعالیت های تجاری و اجرایی نقش داشته باشد. به بیان ساده میتوان گفت، شرکت مشاور نقش واسطه میان کارفرما و پیمانکار است. زمینه کاری شرکتهای مشاور در زمینه های مختلفی نظیر، پشتیبانی کردن عملیات پروژه از ابتدا تا انتها، نظارت بر انجام پروژه، مشاوره طراحی، مشاوره اجرایی، مشاوره نصب، مشاوره پیاده سازی و… میباشد.
تمدید رتبه پیمانکاری
تمدید رتبه پیمانکاری برای شرکتهایی که موفق به اخذ رتبه میشوند؛ بعد از اتمام اعتبار گواهی رتبه دریافتی میتوانند حداکثر دو مرتبه برای تمدید رتبه پیمانکاری در پایه ۵ الی ۱، حداکثر ۲ مرتبه در هر پایه رتبه خود اقدام کنند. تمدید رتبه پیمانکاری، شرایط ویژهای دارد. رتبههای پیمانکاری در بازه زمانی ۴ ساله تمدید می شود و به شرکتهایی که در حوزههای مختلف فعالیت دارند ارائه میشود. پس از گذشت این مدت زمان مدیرعامل شرکت باید نسبت به تمدید رتبه پیمانکاری شرکت یا ارتقا رتبه اقدام نماید.
ارتقا رتبه پیمانکاری
دارا بودن صلاحیت پیمانکاری برای شرکتهای پیمانکاری یک امر ضروری میباشد. چرا که این نوع شرکتها برای عقد قرارداد با شرکتها و سازمان دولتی و خصوصی به این صلاحیت نیاز دارند. در بازارکار رقابتی امروز داشتن رتبه های بالاتر باعث کمتر شدن رقیبان خواهد شد.
مزایای ارتقا رتبه پیمانکاری
از مهمترین مزایای ارتقا رتبه پیمانکاری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- صادر کردن خدمات فنی مهندسی به خارج کشور
- امکان شرکت در مناقصات بزرگ دولتی
- امکان جذب نیروی ماهر، متخصص و با تجربه
- افزایش تعداد پروژههای در دست اجرا
- امکان تمدید اعتبار رتبه تا زمان ارتقا
- امکان همکاری با شرکتهای بین المللی
- امکان اخذ رتبههای مدیریت طرح
- جلب اعتماد کارفرمایان و سرمایه گذاران
شرایط ارتقا رتبه پیمانکاری چیست؟
تمامی شرکتها جهت ارتقا رتبه پیمانکاری میبایست تمام شرایط موجود در آیین نامه های تشخیص صلاحیت سازمان را فراهم سازند. بر این اساس باید در تمام موضوعات از جمله سوابق کاری و تحصیلی هیات مدیره و پرسنل امتیاز آور، تجربه کاری در ۱۵ سال اخیر، اظهارنامه مالیاتی و پروژه بزرگ امتیازات لازم را کسب نمایند. جهت بالارفتن رتبه پیمانکاری نیازی نیست رتبهها به صورت پلکانی ارتقا یابند. لیکن شما در صورتی که در تمام بخشها امتیازات لازم را کسب کرده باشید، میتوانید از رتبه ۵ یکباره به رتبه ۱ ارتقا یابید و یا حتی در ابتدای امر اقدام به اخذ رتبه ۱ نمایید.
چرا مشاوره از موسسه ثبتی رتبه جهت اخذ رتبه پیمانکاری؟
معمولا گرفتن رتبه ۱ برای شرکتهای پیمانکاری و خدماتی کاری است بسیار سخت و زمان بر. در ابتدای کار پیشنهاد میکنیم که به رتبه های ۵ الی ۴ فکر کنید، این نسخه برای سازمانهایی است که هنوز یک سال از عمرشان نگذشته باشد، اما برای شرکتهایی که حدود ۵ سال فعالیت در حوزه مربوط به خود را دارند، برای گرفتن رتبههای بالاتر میتوانند از تجربیات موسسه ثبتی رتبه استفاده کنند. موسسه ثبتی رتبه هم چنین توانایی اخذ رتبه مشاور را اعلام میدارد و برای شرکتهایی که میخواهند رتبه خود را ارتقاء ببخشند این نوید را میدهیم که در زمینه فعالیت شما به وسیله کارشناسان متخصص و زبده خود کار مشاوره را انجام میدهیم.