ارتباط با ما در

معرفی کتاب افسانه اقبال

روایت‌های متفاوتی از چهره منوچهر اقبال مطرح می‌شود، از این‌رو احمد راسخی‌لنگرودی مولف کتاب «افسانه اقبال» تلاش دارد با مطالعه و تحقیقات خود، چهره واقعی این سیاستمدار، که یکی از بزرگترین مهره‌های دوره پهلوی است را به مخاطب نشان دهد.

منتشر شده

منوچهر اقبال که بود؟ حامیانش او را به پاره‌ای اوصاف مثبت می‌ستایند؛ می‌گویند با مرام بود، مردم‌دار، خاکی و بی‌آلایش و درویش بود. از تندی و خشونت دوری می‌گزید و در نگاه دیگران، دوست جلوه می‌کرد. صبح خیلی زود به اداره می‌آمد. در اتاقش به روی همه باز بود؛ کارگر و کارمند، رییس و مرئوس فرقی نمی‌کرد، همگان می‌توانستند در طرح بخشی از مشکلات خود وقتی از او بگیرند و از نزدیک با او دیدار داشته باشند. می‌گویند کسی ناامید به دفتر کارش نمی‌رفت و ناخرسند برنمی‌گشت. ممکن نبود کسی پس از دیدار با او همچنان مشکلی بر دوش خود احساس کند. حیله‌گری و تزویر و دورویی و دورنگی که از آیین مردی و مردانگی به دور است، در او وجود نداشت، ساده و بی‌آلایش بود، اهل صراحت بود، بی‌پرده سخن می‌گفت. اهل مشروب، قمار، سیگار و هیچ اعتیادی نبود و زندگی سالمی را از این جهات برای خود تجربه کرده بود. در دوران قدرت، از نظر مالی خوش‌نام بود و به‌رغم تصدی مشاغل عالی برخلاف دیگر کسان، فساد مالی نداشت.

اما مخالفینش او را شخصیتی سخیف و نامنزه توصیف می‌کنند و او را نه درخور ستودن که بسیار درخور ملامت و سرزنش به‌شمار می‌آورند. می‌گویند: بی‌اندازه جاه‌طلب و مقام‌دوست بود. حب و مقام و جاه از سیمای او می‌درخشید. از فرط جاه‌طلبی، رشته تخصصی خود را که می‌توانست در خدمت درمان بیماران قرار بگیرد را به کناری نهاد و بر سریر قدرت جای گرفت. بسیار می‌کوشید بر مسند‌های بالا و چشم پرکن مملکتی دست یابد و در این راه هیچ ترتیبی و آدابی نمی‌جست؛ حتی از نوکر صفتی در برابر مقامات ابایی نداشت. شیدای مدال و نشان شاهنشاهی بود و در این راه حد و مرزی نمی‌شناخت. به انواع و اقسام مدال و نشان شاهنشاهی می‌بالید. سلطنت‌طلبی وفادار و اهل بند و بست‌های سیاسی بود. مهره مسلم و بی‌اختیار دربار بود و به غلامی جان‌نثار شاه و چاکری خانه‌زاد اعلیحضرت بسیار افتخار و مباهات می‌کرد. می‌گویند هیچ ابتکاری نداشت، ضعف نفس داشت. مطیع‌ترین و متملق‌ترین نخست وزیر دوران سلطنت محمدرضا شاه بود. همواره سرسپرده شاه و در نزد وی بی‌اراده مطلق بود. در مواضع سیاسی به انگلیس متمایل بود و در خط و ربط‌های سیاسی شخصیتی انگلیسی نشان می‌داد.

اما کدام از این توصیفات دوگانه راه به حقیقت دارد؟ اقبال واقعی که بود و چه کرد؟ او بالاخره جاه‌طلب و غلام خانه‏‌زاد بود یا مردم‌دار و دستگیر نیازمندان؟ آزادمرد بود یا مستبد و سرکوبگر؟ خوش‌نام بود یا بدنام؟

احمد راسخی‌لنگرودی مولف کتاب «افسانه اقبال» با طرح چنین پرسش‌هایی چهره واقعی دکتر منوچهر اقبال، یکی از بزرگترین مهره‌های دوره پهلوی را به کند و کاو نشسته است. چاپ سوم این کتاب به‌تازگی با ویرایشی جدید و به مبلغ ۵۹ هزار تومان از سوی انتشارات کویر در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفت.

افسانه اقبال

جهت ثبت دیدگاه کلیک کنید

دیدگاه ثبت کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ادامه مطالعه

 

از دست ندهید

Copyright © 2018 JamehIrani. تمامی حقوق این پایگاه مطابق قانون متعلق به جامعه ایرانی است. استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.