ارتباط با ما در

جامعه ایرانی گزارش می‌دهد؛

آقای رئیسی ما هم طرفدار حبس نیستیم/ چرا رویکرد قوه قضاییه در مواجهه با اعتراض‌های مدنی تغییر نمی‌کند؟

۸ ماه از حضور رئیسی در ریاست قوه قضاییه می‌گذرد، مبارزه با فساد و جلساتی پرسش و پاسخی که با خبرنگاران برگزار کرد، همه و همه حاکی از نشانه های تغییر در این قوه بود، اما به نظر می‌رسد رویکرد برخورد با فعالین صنفی تغییری با مدیریت قبلی نکرده است.

منتشر شده

به گزارش جامعه ایرانی؛ عصر یکشنبه فراکسیون زنان با ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه دیدار و درباره مسائل مختلف روز از جمله حقوق زنان به گفتگو پرداختند.

ابراهیم رئیسی در بخشی از سخنانش در جمع زنان نماینده به جایگزینی حبس اشاره کرده و گفته است: «ما به هیچ عنوان موافق حبس نیستیم، بلکه موافق مجازات‌های جایگزین حبس هستیم و در بسیاری موارد نیز که دست قضات به لحاظ قانونی باز است، از این ظرفیت استفاده می‌کنند.»

خداحافظی آملی لاریجانی از دستگاه قضا با استقبال حداکثری همراه بود، اما آمدن حجت السلام ابراهیم رئیسی به ساختمان قوه قضائیه با تردیدهای فراوانی روبه روشد، برخی او را ادامه دهنده راه آملی لاریجانی خواندن و عده ای دیگر امیدوار بودند قوه قضائیه در دوران او «تغییر» را احساس کند.

اگرچه رئیسی گام های مثبتی را در ابتدای راه برداشت، مانند برگزاری جلسه پرسش و پاسخ با خبرنگاران و تشدید مبارزه با مفسدان اقتصادی اما در ادامه صدور برخی احکام موجب شد انتقادات از این قوه بار دیگر بالا بگیرد و عده ای عنوان کنند که رئیسی در مسیر گذشته قدم برمی‌دارد.

اخیرا احکام سنگینی برای فعالین صنفی و کارگری صادر شده که موجب انتقادات بسیاری هم به قوه قضائیه شد که البته با واکنش رئیس دستگاه قضا مبنی بر پیگیری همراه بود. احکام سنگین اخیر فعالان دانشجویی و کارگری را شامل می‌شود که برای آن‌ها از ۱ تا ۱۹ سال حبس اعلام شده است.

نکته جالب اینکه رئیسی در اواخر شهریور ماه در اجرای بند ۶۴ سیاست کلی برنامه ششم توسعه و مقررات قانون آیین دادرسی کیفری و قانون مجازات اسلامی در زمینه حبس زدایی «دستور العمل ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندان‌ها» را ابلاغ کرد.

مشخص نیست چرا برخی سیاست ها در قبال دانشجویان و اصناف از سوی قوه قضائیه تغییر نمی‌کند و با وجود اینکه روسای مختلفی بر سر کار می‌آیند، اما ما همچنان شاهد برخوردهای سیاسی با فعالان مدنی هستیم، تا جایی که حتی رئیسی هم در تلاش است تا منش متفاوتی از خود نشان دهد اما بازهم شاهد این هستیم برخی از سیاست‌‌ها همچنان یکسان است. باید دید که این اقدامات و رویکردها چه تاثیری بر روی جامعه و وجه قوه قضاییه نزد افکار عمومی دارد؟

در قوه قضاییه بر همان پاشنه می‌چرخد

محمدکیانوش راد فعال و کارشناس مسائل سیاسی در همین زمینه به جامعه ایرانی میگوید: در قوه قضاییه از نظر برخورد با فعالان سیاسی در همچنان بر همان پاشنه می‌چرخد. هنوز هیچ تغییر رویکردی در رابطه با احکام سیاسی از سوی قوه قضاییه به ریاست رئیسی مشاهده نشده است.

کیانوش راد ادامه می‌دهد: احکام سنگین قضایی برای کارگران متهم نیشکر هفت تپه چگونه توجیه پذیر است؟ هنوز کارگران بصورتی ناعادلانه در بازداشت‌های بلندمدت به سر میبرند و حتی از حق اولیه دیدن وکلای خود نیز محروم هستند. بسیاری از افراد، چون احمدی نژاد و آملی لاریجانی رییس قوه قضاییه پیشین از برخورد با مفاسد اقتصادی صحبت‌های بسیاری انجام دادند، اما در دوره احمدی نژاد و آملی لاریجانی حتی رکورد اختلاس‌ها هم زده شد.

این فعال سیاسی با بیان اینکه ابراهیم رئیسی در وهله اول باید بگوید که در دوره آملی لاریجانی کجا بودند و چه مسولیت‌هایی داشتند که سکوت کرده بودند، تصریح کرد: چرا ایشان در آن ایام سکوت کردند؟ چرا فریاد نزدند؟ اگر نمیتوانستند کاری انجام دهند چرا در دوره مدیریت قبلی مسئولیت بر عهده گرفته بودند؟ آقای آملی لاریجانی هم همین مواضع را در بیانات و رهنمودهایش تکرار میکرد، اما امروز آقای رئیسی از مفاسد اعجاب برانگیز دوره مدیریت آملی لاریحانی سخن به میان می‌آورد.

محمد کیانوش راد با اشاره به احکام سنگین کارگران هفت تپه گفت: چه کسی قرار است به دادِ این کارگران رسیدگی کند؟ هنوز تکلیف برخورد‌های سنگین با فعالان رسانه‌ای و فعالان محیط زیست روشن نشده است. همچنان به اتهامات گوناگون برای فعالان سیاسی احکام سنگین و ناعادلانه صادر میشود. هنوز نرگس محمدی از حقوق اولیه محروم است. چگونه با دیدن وضعیت برخی زندانیان زن، از جمله نرگس محمدی خواب به چشمان آقای رئیسی می‌آید؟

رویکرد آقای رئیسی در برخوردها ادامه رویکرد آملی لاریجانی است

این فعال سیاسی ادامه داد: معتقدم برای انجام اصلاحات در قوه قضاییه و در ارتباط با پرونده‌های سیاسی اقدامی مشاهده نشده و در مواقعی احکام دور از انتظار حتی نسبت به دوره مدیریت قبل صادر می‌شود. اصلاحات در قوه قضاییه، باید نشان دهد که به معنی واقعی کلمه مستقل و برای شهروندان در اعتراض و انتقاد حق کامل قائل است. باز هم میگویم از نظر سیاسی تاکنون، رویکرد آقای رئیسی در بحث برخورد با سیاسیون و فعالین کارگری و دانشجویی ادامه رویکرد آملی لاریجانی است، مگر آنکه در عمل اتفاق دیگری را شاهد باشیم.

 

از دست ندهید

Copyright © 2018 JamehIrani. تمامی حقوق این پایگاه مطابق قانون متعلق به جامعه ایرانی است. استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.