اما خواهر و برادرها از همدیگر چیزهای زیادی در مورد زندگی میآموزند (اینکه چگونه مذاکره کنند، چگونه با مسائل برخورد کنند، چگونه تفاوتها را درک کنند و بیاموزند که با آنها زندگی کنند). در این مقاله از کودکت قصد داریم در مورد رابطه خواهر برادری بیشتر صحبت کنیم.
رابطه خواهر برادری تحت تاثیر عوامل گوناگونی قرار دارد؛ مثل شخصیت .معمولا والدین میپرسند که چگونه کودکانشان با همان والدین و در همان خانه و در همان شرایط تا این حد متفاوت از یکدیگر هستند! در واقع گاهی اوقات خواهر و برادرها بیشتر متفاوت هستند تا شبیه به هم و این وظیفهی پدر و مادر است که شخصیت منحصر به فرد هر یک از فرزندانشان را بشناسند.
عامل تاثیرگذار دیگر سن کودک است. کودکان در سنین مختلف رفتارهای متفاوت دارند، مثلا کودک کمسن و سال بیشتر درگیر دعواهای فیزیکی میشود و با بزرگتر شدن، دعواها بیشتر لفظی و کلامی میشوند. جنسیت کودکان نیز بر روابط خواهر و برادری اثر میگذارد، بسیار از والدین معتقدند که فرزندان همجنس راحتتر با هم کنار میآیند.
والدین نقش مهمی در ایجاد یک رابطهی خوب خواهر و برادری و کاهش اختلافات دارند. آنها میتوانند با استفاده از چند تکنیک هم اوقات خوشی را برای فرزندانشان ایجاد کنند و هم به بهبود ارتباط بین خواهر و برادرها کمک کنند.
نکاتی برای ایجاد و تشویق رابطه خوب خواهر و برادری
۱. کودکان را با هم مقایسه نکنید: اول و مهمترین نکته که تمامی متخصصان نیز به آن باور دارند این است که با مقایسه کردن کودکان آنها را بر علیه همدیگر وا میدارید. هرگز و هرگز یک کودک را به عنوان فرزند منتخب، محبوب و الگو انتخاب نکنید. بدانید که جملاتی مثل «خواهرت هیچوقت با من اینجوری حرف نمیزنه و یا چرا نمیتونی مثل برادرت کارهات رو خودت انجام بدی» جرقهای برای ایجاد رقابت و رابطهی بد است.
۲. سعی کنید بفهمید که علت درگیریهای خواهر و برادری چیست. آیا برای جلب توجه دیگری این کار را میکنند؟ یا آیا زمانی که خسته و کسل هستند شروع به بحث و جدل میکنند؟ زمانی که الگوی رفتاری نامناسب آنها را پیدا کنید میتوانید قبل از وقوع هر نوع بحث و درگیری از آن جلوگیری کنید. به عنوان مثال، آنها بر سر این موضوع درگیر میشوند که چه کسی در کدام قسمت میز بنشیند؟ راه حل این است که صندلی خاصی را به هر شخص اختصاص دهید و برنامه را به طور چرخشی تغییر دهید. در کل هدف این است که نقاط حساس روابط بین کودکان را پیدا کنید و برای جلوگیری از مشکلاتی که مکررا منجر به بحث و جدل میشوند، برنامهای تهیه کنید.
۳. آنها را در موقعیت و فعالیتهای گروهی قرار دهید. بازیها و فعالیتهایی را تدارک ببینید که نیازمند همکاری و کار گروهی باشند و اعضای خانواده در قالب یک تیم با یک هدف مشترک فعالیتی را انجام دهند. مثلا با هم کیک بپزید، به گردش در طبیعت بروید، یا چیزی بسازید. زمانی که اعضای خانواده با هم زمان صرف میکنند احساس جدا و منفرد بودن را از دست میدهند و به عنوان یک گروه متحد زمان خوشی را برای یکدیگر ایجاد میکنند.
۴. به کودکان مهارت خوب گوش کردن را آموزش دهید. توانایی خوب گوش کردن به صحبتهای دیگران یک مهارت مهم برای کودکان است. این مهارت به آنها کمک میکند تا با دیگران همدلی کنند و موضوعات را از دیدگاه دیگری ببینند. از موقعیتها استفاده کنید و سعی کنید خواهر و برادرها به یکدیگر گوش دهند و برای فهمیدن دیدگاه و نظرات همدیگر تلاش کنند.
۵. به کودکان احترام گذاشتن به یکدیگر را آموزش دهید. گوش دادن یکی از راههای نشان دادن احترام به یکدیگر است و احترام پایه اساسی ایجاد یک رابطهی خوب است. به بچهها گوشزد کنید که با بقیه همانطوری رفتار کنند که دوست دارند با آنها رفتار شود. احترام گذاشتن شامل درست صحبت کردن با یکدیگر، با صدای بلند حرف نزدن، به یکدیگر لقب ندادن، رعایت حد و مرز و اجازه گرفتن در صورت برداشتن وسایل یکدیگر است.
۶. تشویق روابط خوب. وقتی کودکان به خوبی با هم کنار میآیند، به آنها بی توجهی نکنید و هر دو را تحسین کنید و قدردانی خود را ابراز کنید. با توجه کردن و بازخورد به کودک، احتمال رفتارهای مثبت را افزایش میدهید.
۷. تاکید بر اهمیت روابط خانوادگی. برای کودکان توضیح دهید و مدام یادآوری کنید که در روابط خانوادگی و به خصوص خواهر برادری نوعی از عشق و علاقه وجود دارد که با هیچ رابطهای قابل مقایسه نیست. به آنها یادآوری کنید که ممکن است در حال حاضر دوستانشان را به خواهر یا برادرشان ترجیح دهند، اما در بزرگسالی برای یکدیگر اهمیت بیشتری قائل خواهید بود و اهمیت این روابط را بیشتر درک خواهند کرد.