«جوزف فیتساناکیس» کارشناس آمریکایی مسائل اطلاعاتی و امنیتی با بیان اینکه توصیف ایران از نحوه جذب جاسوس توسط آژانس مرکزی اطلاعاتی آمریکا (سیا)، صحیح به نظر میرسد، نوشته است که واشنگتن باید افسران اطلاعاتی لو رفته را فرابخواند.
وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران دو روز پیش از بازداشت ۱۷ جاسوس سیا و شناسایی افسران آمریکایی مسئول آنها خبر داد. این نهاد دیروز تصاویر شماری از افسران اطلاعاتی آمریکا را نیز از طبقهبندی خارج کرده و در دسترس عموم قرار داد. فیلم مستندی نیز از نحوه فعالیت این جاسوسها و افسران سیا که آنها را تحت کنترل داشتهاند، پخش شده است.
این رخداد، حتی واکنش «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا را نیز برانگیخت و همانطور که انتظار میرفت او مدعی شد که ایران دروغ میگوید.
فیتساناکیس در پایگاه «اینتل نیوز» که به صورت تخصصی اخبار مربوط به سرویسهای اطلاعاتی را پوشش داده و تحلیل میکند، نوشته است: «چه کسی راست میگوید؟ ابتدا باید اشاره کرد که تردیدی وجود ندارد که سیا بشدت در ایران نیرو جذب میکند، چراکه جمهوری اسلامی ایران یکی از اهداف اطلاعاتی اصلی آمریکا و البته جهان است. از سال ۱۹۷۹ که واشنگتن سفارت خود را در ایران از دست داد، کار سیا برای جمعآوری اطلاعات از داخل این کشور غنی از انرژی، دشوارتر شد.»
وی افزود: «در نتیجه، نیاز به داشتن نیروهایی داخل ایران بشدت افزایش یافت و اکنون با توجه به تأکیدی که دونالد ترامپ روی ایران دارد، این موضوع بیش از پیش حائز ضرورت شده است.»
دانشیار دپارتمان امنیت ملی و اطلاعات دانشگاه ساحلی کالیفرنیا، سپس نوشته است که روایت ایران، صحیح به نظر میرسد. او مینویسد: «توصیف ایران از عملیاتهای جذب نیروی سیا، صحیح به نظر میرسد. در نبود یک سفارت و مصونیتهای دیپلماتیک، فعالیت افسران سیا داخل ایران خطرناک است، به همین جهت این آژانس جاسوسی نیروهای بسیاری را از میان طبقه تحصیلکرده غربیشده که میتواند به خارج از کشور سفر کند، جذب میکند.»
فیتساناکیس گیر انداختن ۱۷ جاسوس سیا، آن هم با توجه به اینکه ایران اعلام کرده این افراد یکدیگر را نمیشناختهاند، بسیار دشوار توصیف کرده و به همین جهت مدعی شده است که ممکن است این عملیات با بازداشت دو یا سه جاسوس آغاز شده و به افراد دیگر بسط یافته باشد. او در عین نوشته است که اگر روایت ایران دست باشد، این یکی از «بزرگترین فجایع در زمینه جمعآوری اطلاعات در تاریخ ۷۲ ساله سیا» به شمار میآید.
او میافزاید: «مسئله نگرانکنندهتر برای سیا، این است که به نظر میرسد ایرانیها تصویر شماری از افسران سیا را که وظیفه آنها جذب و مدیریت نیروهای خارجی است، منتشر کردهاند. این افراد ظاهرا نیروهای دیپلماتیک وزارت خارجه هستند که در کشورهایی مانند اتریش، هند، ترکیه و زیمبابوه مستقرند. اما ایرانیها ادعا میکنند که این دیپلماتها، در حقیقت نیروهای مخفی سیا هستند و به همین دلیل از چهرههای آن پرده برداشتهاند. در بخشی از برنامه تلویزیونی روز دوشنبه، یک زن بلوند دیده میشود که دارد به یک مرد ناشناس در مورد نحوه مصون ماندن از رصد افسران اطلاعاتی ایرانی در امارات عربی متحده، مشاوره میدهد. او فارسی را با لهجهای که بدون تردید آمریکایی است، صحبت میکند.»
این کارشناس آمریکایی در ادامه، به دلیل لو رفتن مشخصات افسران سیا، نوشته است: «اگر ایرانیها درست بگویند، یعنی این افراد باید در اسرع وقت به واشنگتن فراخوانده شوند و دوران مأموریتهای خارجی آنها هم به سر رسیده است، چراکه حالا دیگر سرویسهای اطلاعاتی خارجی میدانند که این افراد در حقیقت افسران اطلاعاتی هستند. علاوه بر این، امنیت نیروها و رابطهای خارجی آنها باید به صورت مورد به مورد، مجددا ارزیابی شود و بسیاری از عملیاتهای گردآوری اطلاعات توسط نیروهای انسانی، که ایجاد بعضی از آنها سالها زمان برده، باید لغو شود.»
او در پایان نوشته است: «در نتیجه، اگر ایرانیها حقیقت را گفته باشند، در آن صورت بسیاری از افسران مستقر در مقر سیا در “لنگلی” ویرجینیا، باید تا ماهها در وضعیت نقاهت به سر برند».