خانواده کوچکترین نهاد اجتماعی است که با پیوند زن و مرد شکل میگیرد. به تدریج کودکان به این جمع کوچک افزوده شده، تحت سرپرستی آنان قرار میگیرند.
کودک که دارای روحی پاک، و جلوه آغازین کمال بشر است، بارها و بارها مورد بحث و گفتوگوی اندیشمندان و مربیان تعلیم و تربیت قرار گرفته است.
کودکآزاری، غفلت از کودکان از جمله شایعترین و پیچیدهترین مسایل روانی اجتماعی جامعه است. گزارشهای تکاندهندهای که درباره کودک آزاری و غفلت از کودکان در رسانههای گروهی منعکس شده و کودک آزاری نتیجه عوامل متعدد روانشناختی و جامعه شناختی است و از اینرو پیشگیری از آن مستلزم تلاشهای همهجانبه و جامعهنگر است.
خشونت علیه کودکان به صورت بهرهکشی کاری و تنبیه بدنی و مراقبت نکردن، رسیدگی نکردن به وضعیت تحصیلی و وادار کردن کودکان به شیشهشوری، تکدی و گلفروشی بود و در حال حاضر نیز ادامه دارد.
کتک زدن بچهها مدتها است که از موضوعات بحثبرانگیز میان روانشناسان و والدین است. با وجود اینکه بیشتر قریب به اتفاق روانشناسان والدین را از چنین کاری منع میکنند، باز هم بسیاری از والدین برای بهاصطلاح «تربیت» فرزند خود از این روش استفاده میکنند.
بسیاری افراد در رابطه با عواقب این عمل آگاهی کافی ندارند و بسیاری دیگر نیز معتقدند این روش، روشی سریع، ساده و موثر است. گاه علت کتک زدن کودک از جانب والدین، نا امیدی خود پدر یا مادر است.
وقتی کودکان بیش از حد معمول شیطنت میکنند، پدر یا مادر ممکن است مستاصل شوند و نتوانند به درستی تصمیمگیری کنند. در چنین مواردی، پیشنهاد میشود پدر یا مادر از قبل در رابطه با رفتارهای مناسب با کودک و سایر روشهای تربیتی فکر کنند تا پس از قرارگیری در موقعیت بتوانند سریع تصمیمگیری کنند.
در مواردی دیگر نیز کتک زدن به دلیل خشم پدر یا مادر است. تحقیقات ثابت کردهاند والدینی که در دوران کودکی مورد آزار جسمی و تنبیه بدنی واقع میشدهاند، کودکان خود را بیشتر کتک میزنند .
کودکآزاری بیشترین تماس با خط ۱۲۳ خراسانجنوبی
شهرام شیخانی، معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی خراسانجنوبی، گفت: پدیده کودک آزاری به معضلی تبدیل شده که گاهی مواقع توسط نزدیکان کودک رخ میدهد و با توجه به اینکه کودکی سن رشد و تکامل است این آزار و اذیت میتواند صدمات روحی و روانی جبرانناپذیری به کودکان وارد کند
شیخانی یکی از اهداف اورژانس اجتماعی را کاهش آسیبهای اجتماعی دانست و اظهارکرد: وقتی همکاران اورژانس تماسهای همسرآزاری و کودک آزاری را دریافت میکنند به عوامل سیار اورژانس ارجاع داده و اگر نیاز به مداخلات تخصصی باشد، افراد آسیب دیده به مراکز مداخله در اورژانس اجتماعی ارجاع داده میشوند تا از خدمات تخصصیتر بهرهمند شوند.
وی افزود: سال گذشته بیشترین علت تماس با خط ۱۲۳ خشونتهای خانگی،کودکآزاری و همسرآزاری بوده است.
معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی خراسانجنوبی اظهار کرد: برنامه اورژانس اجتماعی ازسال ۸۷ در استان در مرکز استان شهرستان بیرجند راه اندازی شد و هم اکنون در ۹ شهرستان استان فعال است.
شیخانی یادآورشد: آسیبهای اولویتدار گزارش شده به مراکز اورژانس اجتماعی استان طی سالهای اخیر موارد خشونتهای خانگی، کودک آزاری و همسرآزاری است که بیشترین علل آن ناشی از اعتیاد، مشکلات اقتصادی و محدود بودن مهارتهای ارتباط بین فردی، خانوادگی است.