روز گذشته بود که انتشار خبری از امارات متحده عربی به سرخط اخبار رسانههای منطقهای و بین المللی تبدیل شد. درهمین ارتباط، شبکه المیادین به نقل از منابعی در خلیج فارس از وقوع چند انفجار بندر «فجیره» در امارات متحده عربی خبر داد.
هرچند که علت دقیق وقوع این انفجارها از سوی مقامات ابوظبی اعلام نشد اما شاهدان عینی پرواز هواپیماهای فرانسوی و آمریکایی بر فراز منطقه را تأیید کردند. طبق اعلام شبکه المیادین بین ۷ تا ۱۰ نفتکش در جریان انفجارهای به وقوع پیوسته در فجیره دچار آتش سوزی شدند. این شبکه لبنانی همچنین اعلام کرده بود که انفجارهای بندر فجیره طی بامداد روز گذشته به وقوع پیوسته است.
با وجود انتشار این خبر توسط المیادین، مقامات امارات متحده عربی در اقدامی عجولانه که در واقع نشأت گرفته از دستپاچگی آنها بود اقدام به تکذیب خبر فوق کرده و هرگونه وقوع انفجار در بندر فجیره را منکر شدند.
در همین حال، وزیر انرژی عربستان نیز به هدف قرار گرفتن ۲ نفتکش سعودی در نزدیکی بندر «الفجیره» امارات اذعان کرد. خالد الفالح وزیر انرژی و صنایع عربستان تاکید کرد که روز یکشنبه ۲ نفتکش سعودی که در مسیر حرکت خود به سمت خلیج فارس و در آبهای اقتصادی کشور امارات بودند در معرض حمله خرابکارانه قرار گرفتند.
وی افزود: این ۲ نفتکش در نزدیکی بندر الفجیره بودند. یکی از آنها قصد داشت نفت عربستان را از بندر «رأس تنوره» بارگیری کرده و به سمت آمریکا حرکت کند تا این نفت را به شرکت سعودی آرامکو برساند. الفالح ادعا کرد که این حمله هیچ تلفات مادی برجای نگذاشته و بر اثر آن سوخت نشت نکرده است.
وی افزود: این حمله خسارات مالی گستردهای به ۲ نفتکش مذکور وارد آورد. جامعه بین الملل مسئولیت مشترکی در خصوص محافظت از امنیت کشتی رانی و نفتکشها بر عهده دارد تا این مسأله تأثیر منفی بر بازارهای جهانی نگذارد.
از تکذیب ناشیانه تا رسوایی بزرگ
با وجود تکذیب ناشیانه خبر وقوع انفجارهای بزرگ در بندر فجیره توسط امارات متحده عربی، اما دیری نپایید که وزارت خارجه این کشور با صدور بیانیهای حادثه مذکور را تأیید کرد تا بدین ترتیب رسوایی بزرگی برای ابوظبی رقم خورده باشد.
در همین راستا، وزارت خارجه امارات بیان کرد: «چهار کشتی تجاری باری در نزدیکی آبهای منطقهای امارات به سمت ساحل شرقی در نزدیکی فجیره هدف قرار گرفته است. طرفهای مربوطه اقدامات لازم را به عمل آورده اند و تحقیقات درباره حادثه با همکاری طرفهای داخلی و بین المللی در جریان است و نتایج پس از پایان روند تحقیقات اعلام خواهد شد. این عملیات تخریبی تلفات یا زخمی به دنبال نداشته است و نشت مواد زیان آور یا سوخت از این کشتیها وجود نداشته است. اوضاع در بندر الفجیره عادی است».
وزارت خارجه امارات هدف قرار گرفتن کشتیهای تجاری در معرض اقدامات تخریبی و تهدید جان سرنشینان این کشتیها را تحولی خطرناک توصیف و اعلام کرد: «جامعه بین المللی باید به مسئولیت خود عمل کند و مانع خدشه وارد شدن به امنیت و سلامت دریانوردی شود. این تهدیدی برای امنیت بین المللی است».
سرپوش گذاشتن بر «بحران امنیتی» در امارات
واقعیت آن است که مقامات امارات متحده عربی با تکذیب ناشیانه وقوع انفجارهای بزرگ در بندر فجیره در راستای انحراف افکار عمومی و دادن آدرس غلط به آنها گام برداشتند. مقامات ابوظبی تلاش کردند تا از این رهگذر بر وجود یک خلأ امنیتی بزرگ در بندر فجیره و همچنین ظهور و بروز یک بحران امنیتی گسترده در این بندر مهم سرپوش بگذارند و همه چیز را در نزد افکار عمومی منطقه و جهان عادی جلوه دهند.
در واقع، تمامی جوسازیهای رسانهای و بسیج کردن امکانات تبلیغاتی به منظور ممانعت از انتشار خبر وقوع انفجارهای گسترده در بندر فجیره توسط مقامات ابوظبی به همین منظور انجام شد. اماراتیها قصد داشتند با بهره برداری از امکانات رسانهای و تبلیغاتی خود، حادثهای در این مقیاس را مخفی نگاه دارند.
نکته دیگری که قابل تأمل به نظر میرسد این است که خبر وقوع انفجارهای بزرگ در بندر فجیره امارات متحده عربی چند ساعت پس از وقوع حادثه رسانهای شد و این امر یک رسوایی بزرگ دیگر برای ابوظبی محسوب میشود، چراکه اکنون بسیاری از کارشناسان و ناظران سیاسی بر این باورند که ممکن است پیشتر نیز این کشور شاهد حوادثی مشابه بوده و با برخورداری از ابزار تبلیغاتی رسانهای آنها را از معرض اطلاع افکار عمومی پنهان کرده است.
خشم ابوظبی از آشکار شدن «خلأ امنیتی» در «فجیره»
اما مسأله دیگری که در این خصوص به نظر میرسد این است که مقامات ابوظبی از آشکار شدن یک «خلأ امنیتی» بزرگ در کشور خود کاملاً نگران و البته خشمگین هستند. ابوظبی با وجود تلاشهای فراوان و بسیج تمامی امکانات رسانهای و تبلیغاتی در نهایت موفق به ممانعت از انتشار اخبار مربوط به انفجارهای فجیره نشد و خلأ امنیتی بزرگ در امارات آشکار شد.
این مسأله آنجا برای اماراتیها اسباب نگرانی را فراهم میکند که این کشور دوشادوش رژیم متجاوز سعودی مشغول کشتار مردم بی دفاع و بی گناه یمن است و پیشتر نیز هدف حملات به وسیله موشکهای بالستیک ارتش و کمیتههای مردمی یمن قرار گرفته است.
از همین روی، مقامات ابوظبی به شدت نگران این مسأله هستند که وقوع انفجارهای بزرگ در بندر فجیره وجود خلأ امنیتی در این بندر را برای عموم به نمایش گذاشته و ممکن است گروههای یمنی در پاسخ به سلسله تجاوزات متعدد اماراتیها، ضمن شناسایی این خلأ، در آینده اقدام به هدف قرار دادن فجیره کنند؛ همانطور که پیشتر ابوظبی را هدف حملات خود قرار داده اند.
نگرانی امارات از انجام حملات مشابه
اکنون نیز این نگرانی بزرگ در نزد مقامات اماراتی وجود دارد که ممکن است در آینده حملات مشابهی به زیرساختهای اقتصادی و یا حتی نظامی آن صورت پذیرد. این نگرانی حتی در نزد مقامات سعودی به عنوان متحدان اصلی اماراتی به وجود آمده است.
عربستان سعودی و امارات متحده عربی به خوبی میدانند که انجام حملات گسترده به زیرساختهای نظامی و اقتصادی آنها میتواند به شدت سرمایه گذاریهای خارجی در این کشورها را تحت تأثیر قرار داده و تأثیرات بسیار سوئی برای آنها به دنبال داشته باشد.
از همین روی، کاخ نشینان ریاض و ابوظبی در حالی که همواره تلاش کرده و میکنند که کشورهایشان را کانون صلح و ثبات در منطقه جلوه دهند، اکنون با نگرانیهای فراوانی در عرصه نظامی و اقتصادی مواجه هستند و انفجارهای بندر فجیره امارات، بیش از پیش بر این نگرانیها افزوده و به آن شدت بخشیده است.