کاظم غریبآبادی در مراسم بزرگداشت روز بینالمللی چندجانبهگرایی و دیپلماسی برای صلح که ازسوی جنبش عدم تعهد در وین برگزار شد، اظهار داشت: چندجانبه گرایی، اساس روابط بینالملل است و پیدایش سازمانهای بینالمللی نیز بر این اصل استوار میباشد.
سفیر ایران با اشاره به این که چندجانبهگرایی مبتنی بر احترام به حاکمیت قانون تضمینکننده منافع کشورها و جامعه بینالمللی است، افزود: متأسفانه امروزه این اصول از یکجانبهگرایی که توسط یک کشور، یعنی آمریکا دنبال میشود، رنج میبرند.
وی تصریح کرد: اقدامات قهری یکجانبه مانند تحریم، تهدید به استفاده از زور، مداخله نظامی و حتی اقداماتی نظیر خروج از معاهدات و ترتیبات بینالمللی، از سوی آمریکا در سطح بالایی اعمال میشوند.
غریبآبادی افزود: این اقدامات ازسوی کشوری که خود را در جایگاه پلیس بینالملل میبیند، قطعاً مغایر حقوق بینالملل و منشور ملل متحد بوده و جامعه بینالمللی باید با آن مخالفت نموده و به چندجانبه گرایی و حاکمیت قانون پایبند باشد.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران هم هفته گذشته در نشستی که در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، به همین مناسبت برگزار شد، چند جانبه گرایی را تنها راه حل برای حمایت از صلح دانست و با تاکید بر حمایت همیشگی ایران از دیپلماسی، فهرستی از اقدامات یکجانبه و غیرقانونی آمریکا را برای جهانیان برشمرد.
وی افزود: برای دفاع از چندجانبهگرایی، لازم است مانع دستیابی آمریکا به منافع مورد تصورش از اقدامات غیرقانونی آن کشور شد و با قوت تمام هرگونه فشاری را که به دیگران وارد می آورد تا حقوق بینالملل و قطعنامههای شورای امنیت را نقض کنند، رد کرد.
ظریف در رد یکجانبهگرایی تصریح کرد: همه ما مسوولیت داریم تا به صورت دستهجمعی هر دولتی را برای عواقب هرگونه بیقانونی مسوول بدانیم.