جامعه ایرانی- غرویان گفت: طرح مطالب سیاسی از سوی هر فردی در مراسمات عزاداری ابا عبدالله الحسین مسببات زدگی مردم از دین و مذهب را فراهم میسازد و آبروی مجلس سیدالشهدا هم با این رفتارها میرود. این امر مصداق اهانت به دین است، بنابراین باید در برابرش ایستادگی به خرج داد.
مهمترین ویژگی ماه محرم برای ایرانیها عزاداری امام حسین است، اما چند سالی است که این عزاداری توسط مداحان معروف که عمدتاً به یک جناح مشخص هم گرایش دارند، تبدیل به نشستهای سیاسی شده است.
منصور ارضی یکی از مداحان معروف در این زمینه محسوب میشود که بیش از مداحی اظهارنظرات سیاسیاش معروف است. او در هر مناسبتی که با حضور مردم روبرو میشود از لعن و نفرین و یا آرزو مرگ برای دیگران کوتاهی نمیکند.
این در حالی است که مدام توصیه میشود در عزاداری برای امام حسین نباید بهگونهای صحبت کرد که نشان از گرایشها به حزب یا گرایش خاص سیاسی داشته باشد، اما گروهی یا این برنامهها را با میتینگهای سیاسی اشتباه گرفتند یا فرصت را مغتنم میشمارند و در آن به کمترین مسئلهای که توجه دارند، امام حسین و واقعه روز عاشورا است.
البته مداحان هم بهعنوان یک شهروند حقدارند اظهارنظرهای سیاسی خود را خارج از مراسمهای مذهبی مطرح کنند ولی بهره بردن از چنین فرصتهایی جهت بیان نقطه نظرات سیاسی و بهطورکلی سیاسی ساختن عزاداریها نهتنها سبب بهبود شرایط نمیشود بلکه زمینه زدگی مردم از عزاداریها را هم فراهم میسازد.
محسن غرویان، استاد حوزه و دانشگاه در گفتوگو با جامعه ایرانی درباره سیاسی کردن عزاداریهای امام حسین و رابطه آن با زدگی مردم گفت: قطعاً چنین عزاداریها به زدگی مردم منجر میشود و در همین ابتدا از مردم خواهش میکنم که اگر در مجلسی مشاهده کردند که سخنران یا مداح حرفهایی مطرح میکند که گناه و معصیت است ازآنجاکه نشستن در آن بر مستمعین حرام میشود، خارج شوند.
وی در ادامه اضافه کرد: راه تأدیب سخنران یا مداحی که مرتکب گناه میشود، خروج از مجلس او است. این وظیفه بر دوش مردم قرار دارد زیرا باید در مجلس امام حسین طاعت و بندگی خدا انجام شود و زمانی که مداحی دروغ میگوید، تهمت میزند و آرزوی مرگ برای فرد مؤمنی دیگری میکند مصداق روشن انجام گناه و معصیت است.
این استاد حوزه و دانشگاه دراینباره یادآور شد: در قرآن تأکید شده است که در کار گناه و معصیت نباید همکاری صورت گیرد، بنابراین حضور در چنین مجالسی مانند مصداق همکاری در گناه است و حرام محسوب میشود؛ بنابراین کاملاً روشن است که طرح چنین مطالبی از سوی هر فردی مسببات زدگی مردم از دین و مذهب را فراهم میسازد و آبروی مجلس سیدالشهدا هم با این رفتارها ریخته میشود، این امر مصداق اهانت به دین است، بنابراین باید در برابرش ایستادگی به خرج داد.
غرویان درباره مدیریت برنامه مداحان بهخصوص در ایام عزاداری ماه محرم ابراز کرد: شکی در نیاز به سازماندهی و برنامهریزی در این زمینه وجود ندارد. باید مسئولیت سازماندهی و برنامهریزی مداحان هم از علما حوزه آغاز شود زیرا این گروه به دلیل انجام کارهای فرهنگی- مذهبی متولی آن محسوب میشوند. بههرحال باید برنامه زیری شود تا شاهد این بیفرهنگیها در این محافل نباشیم.
وی درباره اظهارنظر آیتالله مکارم شیرازی که مطرح کرده بود از فرصت محرم برای آشتی گروههای مختلف استفاده شود، توضیح داد: توصیههای آیتالله مکارم شیرازی بجا و آموزنده است و ازآنجاکه در مراسمهای امام حسین بسیاری فارغ از رنگ و بوی سیاسی در آن شرکت میکنند، میتواند یک محور وحدت و انسجام باشد، اما در آن بحثهای سیاسی فرقهای و گروهی باید ممنوع شود و کلیات مسائل اجتماعی بدون گرایش به یک حزب چپ و راست سیاسی میتواند مطرح شود. مردم آمادگی دارند که مسائل اخلاقی، رفتاری و اجتماعی را در این مجالس بشنوند.
این استاد حوزه و دانشگاه دراینباره که همین امر سبب سیاسی شدن عزاداریها نمیشود، تصریح کرد: کلمه سیاسی دارای مراتب است. شاید زمانی منظور این باشد که مراسم عزاداری به میتینگ حزبی تبدیل شود که به صلاح نیست، اما سیاسی بدین معنا که مسائل کلان حکومت و اجتماعی مورداشاره قرار گیرد، اشکالی ندارد. بحثهای سیاسی روزمره در روزنامهها یا میتینگها جای خود را دارد و در طول سال هم مردم شاهد آن هستند.