جامعه ایرانی- صندوق سرمایهگذاری اروپا که فعالیت آن حمایت از کارآفرینی و نوآوری است برای ایران هم فعال شده است. این صندوق تسهیلات ۸۰ میلیارد یورویی خود را در اختیار ایران قرارخواهد داد تا صنایع کوچک و متوسط بتوانند از آن بهره ببرند.
آن گونه که در سایت صندوق سرمایهگذاری اتحادیه اروپا به اسم EIF آمده است فعالیت آنها محور ضمانت سرمایهگذاری است.صندوق یاد شده یک مؤسسۀ تخصصی مالی ریسک است تا از شرکتهای کوچک و متوسط (SME) در سراسر اروپا حمایت کند. سهامداران این مجموعه بانک سرمایهگذاری اروپا (EIB)، اتحادیه اروپا، نماینده کمیسیون اروپا و طیف وسیعی از بانکها و مؤسسات مالی و خصوصی است.
فعالیت آنها با استفاده از منابع خودشان یا توسط بانک سرمایهگذاری اروپا، کمیسیون اروپا، کشورهای عضو اتحادیه اروپا یا سایر اشخاص ثالث انجام میشود. با توسعه و ارائه محصولات هدفمند مالی به واسطه صندوق سرمایهگذاری اتحادیه اروپا، از قبیل بانکها، شرکتهای تضمین، ارائه دهندگان خدمات قرضه کوچک و صندوقهای سرمایهگذاری خصوصی، دسترسی صنایع کوچک و متوسط به منابع مالی افزایش پیدا میکند. طبق اطلاعاتی که این صندوق ارائه کرده است بیش از یک میلیون صنایع کوچک توانستند از تسهیلات آن استفاده کنند.
در گذشته اسم کشورهای متعددی برای دریافت تسهیلات از صندوق سرمایهگذاری اتحادیه اروپا وارد شده است و حال طبق آخرین خبرها ایران هم در فهرست این صندوق مهم و استراتژیک قرار گرفته است. از آنجا که ورود به این صندوق بعداز خروج امریکا از برجام بوده است، نشان میدهد که ایران میتواند حتی بدون امریکا برجام را ادامه دهد.
فریال مستوفی عضو اتاق بازرگانی ایران درباره صندوق سرمایهگذاری اروپا که ایران عضو آن شده است، گفت:اتحادیه اروپا صندوقی دارد که صنایع کوچک میتوانند از آن برای سرمایهگذاری استفاده کنند. خوشبختانه اسم ایران هم در فهرست گیرندگان تسهیلات افزوده شده است. در گذشته کشورهای مختلفی عضو این صندوق بودند و سرمایهگذاریها، اسمیها یا همان صنایع کوچک توسط آنها تضمین میشد.
وی خاطرنشان کرد: این صندوق طرحهایی که مطالعات بازار روی آن انجام شده و خلاقانه است را گارانتی میکند و بدین جهت سرمایهگذار با خیال آسوده میتواند سرمایهگذاری کند. لذا این صندوق میتواند برای توسعه صنایع کوچک و متوسط ایران بسیار اثرگذار باشد.
وی با بیان اینکه صندوق سرمایهگذاری اتحادیه اروپا ۸۰ میلیارد یورو اعتبار میتواند برای ایران در نظر بگیرد، خاطرنشان کرد: از آنجا که ایران در فهرست استفاده کنندگان از صندوق قرار گرفته است امکان توسعه اسمی آن وجود دارد.
در این میان پدرام سلطانی نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران هم گفت: ۸۰ میلیارد یورو اعتبار از سوی اتحادیه اروپا برای تسهیل در روابط تجاری بین شرکتهای کوچک و متوسط ایران و اروپا در نظر گرفته شده است. براین اساس یک تشکل اقتصادی در اروپا مسئولیت را برعهده بگیرد و اتاق بازرگانی ایران زمینه ساز همکاری مشترک میان بنگاههای کوچک و متوسط هر دو طرف خواهد شد.
وی اظهار داشت:همکاری در قالب شبکه بنگاه های کوچک و متوسط اروپا و با هدف تعاملات ،تبادل و بهره مندی از خدمات اتحادیه اروپا است.
وی افزود: اروپا عاشق چشم و ابروی ایران نیست، بلکه پس از شوکی که اتفاقات عراق و سوریه برای او به وجود آورده دیگر تاب ناامنی و تشنج و جنگ در خاورمیانه را ندارد. از اینرو مصمم شده در این منطقه اتفاقی نیفتد. این در حالی است که تحلیلگران سیاسی ایران از این مساله غافل هستند و در مذاکره با اروپا جوی منفی در ایران به وجود میآورند.
وی اظهار داشت: اتحادیه اروپا برای همکاری شرکتهای کوچک و متوسط ایران و اروپا با پارلمان بخش خصوصی روابطی برقرار کرده و وعده سرمایهگذاری برای تقویت روابط و همکاریها را داده است. سلطانی با تأکید بر اینکه نیاز اتحادیه اروپا به ایران را باید با صدای بلند فریاد زد، اظهار کرد: مدیریت بین منابع مالی و شرکتهای کوچک و متوسط در اتحادیه اروپا تحت شبکهای است که زیرمجموعه اتحادیه اروپا بوده و کمیسیونر صنایع کوچک و متوسط این اتحادیه چند هفته گذشته در ایران بوده و قرار است اتاق ایران به عنوان نماینده بخش خصوصی با آنها ارتباط برقرار کند.
اروپا فعالسازی حساب بانک مرکزی ایران را بررسی میکند
خبرهای دیگر از اروپا حاکی از آن است که دولتهای فرانسه، انگلیس و آلمان به تهران اعلام کردهاند در چارچوب پیشنهادی برای زنده نگه داشتن برجام، در حال بررسی فعالسازی حسابهای بانک مرکزی ایران با بانکهای مرکزی کشورهای خود هستند.
وال استریت ژورنال عنوان کرده است این اقدام نخستین علامت قابل اعتنایی است که نشان میدهد اروپا میتواند به تعهد خود برای حفظ برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) پایبند بماند و مقابل سیاست تحریم و منزویسازی تهران توسط امریکا بایستد.مقامهای اروپایی تصریح کردند: سایر کشورهای اروپایی شامل اتریش و سوئد نیز اعلام کردهاند که آنها نیز چنین کاری را خواهند کرد.
درباره برجام تابع سیاستهای خود هستیم نه امریکا
راب ماکر سفیر انگلیس در تهران نیز اعلام کرد: در مورد توافق هستهای برجام از امریکا تبعیت نمیکنیم؛ بلکه سیاستهای خودمان ملاک عمل ماست.برجام برای ما اهمیت بسیاری دارد.
وی برجام را «توافقی موفق در زمینه برقراری صلح و امنیت جهانی» خواند و ادامه داد: ما به این توافق پایبند بوده و آن را ادامه میدهیم؛ زیرا در زمینه اقتصادی سودمندیهای بسیاری برای ما و ایران داشته است. وی درباره سیاست لندن در این باره ، بار دیگر تصریح کرد: ما در برجام میمانیم و سیاست ما در این زمینه شفاف است.همکاران ما در لندن و اروپا سخت کار میکنند تا راههایی را برای مقابله با مشکلات ناشی از تحریمهای امریکا بیابند.
سفیر انگلیس در تهران یادآوری کرد: از زمان اعلام خروج امریکا از برجام، یک شرکت مهم انگلیسی با طرف ایرانی قرارداد امضا کرد؛ بنابراین کسب و کار ادامه پیدا میکند و رو به گسترش است.وظیفه ماست که این اعتماد جامعه و بخش خصوصی ایران و خود را حفظ کنیم.