جامعه ایرانی– نشست امروز سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در حالی برگزار خواهد شد که خبرها در مورد مخالفت ایران با افزایش تولیدات این کارتل، باعث افزایش قیمت نفت شده است.
قیمت نفت در اوایل معاملات روز جمعه بازار آسیا تحت تاثیر ابهامات نسبت به این که آیا اوپک موفق خواهد شد در دیدار روز جاری خود در وین برای افزایش تولید به توافق برسد، صعود کرد.
به گزارش ایسنا، بهای معاملات آتی نفت برنت ۹۹ سنت (۱.۴ درصد) نسبت به قیمت نهایی روز پنجشنبه افزایش یافت و به ۷۴.۰۴ دلار در هر بشکه رسید. بهای معاملات آتی وست تگزاس اینتر مدییت آمریکا ۹۵ سنت (۱.۵ درصد) افزایش یافت و ۶۶.۴۹ دلار در هر بشکه معامله شد.
کشورهای عضو اوپک روز جمعه با شماری از تولید کنندگان خارج از این سازمان شامل روسیه، در مقرر این گروه در پایتخت اتریش به منظور مذاکره درباره سیاست تولید نفت دیدار خواهند کرد.
این گروه محدودیت عرضه خود را در ابتدای سال ۲۰۱۷ به منظور تقویت قیمتها آغاز کرد، اما با رشد قوی تقاضا بازار دچار محدودیت قابل توجه عرضه شده که رشد چشمگیر قیمتهای نفت را به دنبال داشته است و باعث شده کشورهای مصرف کننده بزرگ خواهان افزایش عرضه شوند.
عربستان سعودی و روسیه خواهان افزایش تولید هستند، در حالی که سایر اعضای اوپک از جمله ایران با این موضوع مخالفت میکنند؛ در نتیجه در آستانه این نشست، دیپلماسی پشت درهای بسته در جریان بود.
به گفته گرگ مک کنا – استراتژیست ارشد شرکت “اکسی تریدر” – تصمیم اوپک و شرکایش که ممکن است تا روز شنبه اعلام نشود، مساله مهمی است که در حال حاضر معامله گران به نظاره آن نشستهاند.
شرکت کارگزاری “فیلیپ فیوچرز” نیز در یادداشتی به مشتریان خود اعلام کرد انتظار دارد تولید عربستان و روسیه مجموعا بین ۳۰۰ تا ۶۰۰ هزار بشکه در روز افزایش پیدا کند.
تحلیلگران گروه بانکی ANZ نیز اعلام کردهاند انتظار دارند اوپک برای جبران اختلالات غیر منتظره در کشورهایی مانند ونزوئلا، آنگولا و ایران تولید خود را به میزان اندکی افزایش دهد. حتی با این افزایش بازار در نیمه دوم سال ۲۰۱۸ هم چنان دچار کمبود عرضه خواهد بود که از بالا ماندن قیمتها حمایت میکند.
بر اساس گزارش رویترز، عامل مهم دیگری که بازارهای نفت را به خود مشغول کرده است احتمال وضع تعرفههای چین علیه واردات نفت آمریکا بوده که پکن ممکن است در اختلاف تجاری فزاینده میان آمریکا در یک طرف و چین، اتحادیه اروپا و هند در طرف دیگر وضع کند. اگر چین روی واردات نفت آمریکا تعرفه ۲۵ درصدی وضع کند، نفت آمریکا در بازار چین غیر رقابتی میشود و خریداران چینی ناچار میشوند به عرضه کنندگان دیگر روی بیاورند.
در حالی که عربستان و روسیه به دنبال افزایش تولید نفت هستند، برخی از دیگر کشورها با چنین افزایشی مخالفتهایی دارند.
پیش از این هم ایران با بالا بردن تولید مخالفت کرده است. کشورهای دیگری چون ونزوئلا و عراق نیز به دلیل محدودیتهای فنی نمیتوانند تولید خود را به سرعت بالا ببرند.
پیش از صحبتهای زنگنه، ناظران، اظهارات وزیر انرژی عربستان را به نشانه امکان توافق تعبیر کرده بودند.
خالد فالح، وزیر انرژی عربستان سعودی، در سخنانی پذیرفت که افزایش شدید تولید نفت خام ممکن است برای دیگر اعضا “از نظر سیاسی غیرقابلقبول” باشد.
فالح گفت حدود یک میلیون بشکه از تولید کشورهای عضو اوپک و دیگر تولیدکنندگان نفت پایین آمده است و به این ترتیب میتوان درباره افزایش حدود یک میلیون بشکهای مذاکره کرد.
فالح گفت میتوان سهمی بالاتر به برخی کشورهای دیگر داد تا جبران مشکلات تولید دیگران را بکنند، اما چنین راه حلی ممکن است برای دیگران قابل قبول نباشد.
وزیر نفت عراق، جبار لعیبی، به خبرنگاران گفت: “امیدواریم که به توافق برسیم. عراق امیدوار است که بتواند شکاف میان دو طرف را کاهش دهد.”
به گزارش خبرگزاری فرانسه سهیل محمد مزروعی، وزیر نفت امارات متحده هم گفته است که برای رسیدن به توافق بسیار خوشبین است.
زنگنه پس از ترک جلسه اوپک به نشانه اعتراض: فکر نمیکنم به توافق برسیم
در حالی که وزیران چند کشور عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت، اوپک، ابراز امیدواری کردهاند که بتوانند در اجلاس پیش رو درباره سطح تولید نفت به توافق برسند، وزیر نفت ایران در این باره ابراز تردید کرده است.
به گزارش «انتخاب»، بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران، پس از ترک نشستی در جمع خبرنگاران گفت: “فکر نمیکنم به توافق برسیم.”
تحریمهای آمریکا علیه ایران که قرار است در ماههای آتی بازگردانده شوند، و مشکلات تولید نفت در ونزوئلا و لیبی، از عواملی هستند که بر تحولات بازار نفت در ماههای پیش رو تاثیر میگذارند.
بیژن زنگنه تردید خود درباره امکان توافق را پس از آن بیان کرد که از جلسه کمیته نظارتی مشترک تثبیت تولید کشورهای عضو اوپک و تولیدکنندگان غیراوپک خارج شد.
هرچند که ایران به عضویت این کمیته انتخاب نشده، بیژن زنگنه به نشست پنجشنبه آن دعوت شده بود.
او گفت ابتدا اعضای خود اوپک باید به توافقی برسند و بعد با روسیه وارد گفتگو شوند. روسیه عضو اوپک نیست.
پیشنهاد برخی از اعضای اوپک علیه ایران
عربستان سعودی با توافق روسیه میخواهد در نشست امروز اوپک، پیشنهاد افزایش تولید نفت را مطرح کنند.
به گزارش روابط عمومی وزارت نفت روسیه و عربستان میخواهند در نشست امروز اوپک، پیشنهاد افزایش تولید نفت از ابتدای ماه ژوییه (۱۰ تیر) را مطرح کنند به طوری که تولید اوپک و همپیمانان غیراوپک از تاریخ یاد شده به میزان ۵۰۰ هزار تا ۱.۵ میلیون بشکه در روز افزایش یابد.
گفته میشود این اقدام با هدف جایگزینی کاهش صادرات نفت ایران به دلیل تحریم آمریکا صورت میگیرد.
این اتفاق به معنی همکاری رسمی اوپک علیه تحریم صادرات نفت یک عضو موسس اوپک است.
زنگنه وزیر نفت ایران به شدت با این اقدام مخالف است و جلسه دیشب اوپک را به نشانه اعتراض ترک کرد.
در همین حال ونزوئلا و عراق نیز با این پیشنهاد مخالفند و تهران اعلام کرده است که با حمایت بغداد و کاراکاس این پیشنهاد را وتو خواهد کرد.
به گزارش تسنیم دو منبع آگاه در اوپک نیز گفتند، حتی کشورهای کویت و عمان، که از متحدین عربستان به شمار میروند نیز مخالف افزایش فوری و قابل توجه تولید نفت هستند.
یک منبع دیگر گفت، پیشنهاد عربستان و روسیه برای افزایش ۱.۵ میلیون بشکهای تولید نفت تنها یک تاکتیک است که هدف آن قانع کردن اعضای اوپک به افزایش ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار بشکهای است.
مخالفت عربستان با محکومیت تحریمهای ضدایرانی در نشست اوپک
منابع آگاه به پلاتس اظهار کردند ایران در صورتی که اوپک رسما تحریمهای آمریکا که تولید نفت این کشور را هدف گرفته است محکوم کند، با افزایش سهمیههای تولید اوپک موافقت خواهد کرد.
به گزارش ایسنا به نقل از پلاتس، خالد الفالح – وزیر انرژی عربستان – روز پنجشنبه اظهار کرد که اوپک درباره تحریمها در نشست روز جمعه که برای تصمیم گیری درباره آینده توافق کاهش تولید میان این گروه و ۱۰ تولیدکننده خارج از آن شامل روسیه برگزار خواهد کرد، گفتوگو نمیکند.
فالح حاضر نشد درباره درخواست ایران برای محکومیت رسمی تحریمهای آمریکا در نشست اوپک اظهارنظر کند.
جو مکمانیگل – تحلیلگر شرکت Hedgeye – که برای نظاره نشست اوپک در وین حضور پیدا کرده است، اظهار کرد: تردید دارم که این گروه درباره تحریمها موضع گیری کند؛ چرا که آمریکا متحد کلیدی عربستان سعودی است.
وی گفت: تصور میکنم که سعودیها به شدت با این اقدام مخالفت خواهند کرد. درخواست ایران برای افزودن موضوع تحریمها به برنامه نشست اوپک پیش از این رد شده است.
عربستان سعودی و روسیه ائتلافی را برای تسهیل محدودیتهای تولید به منظور پر کردن شکاف عرضه که ناشی از سقوط شدید تولید نفت ونزوئلا و همچنین احتمال متاثر شدن صادرات نفت ایران از تحریمهای آمریکا است، هدایت میکنند.
بیژن زنگنه – وزیر نفت ایران – سهشنبه هفته جاری اظهار کرده بود این تحریمها به همراه تحریمهایی که علیه ونزوئلا وضع شدهاند، عامل افزایش اخیر قیمتهای نفت هستند و از اوپک خواسته بود تسلیم لابی دونالد ترامپ – رییس جمهوری آمریکا – برای عرضه بیشتر نفت و پایین بردن قیمتها نشود.
وی گفت: ترامپ با وضع تحریمها علیه دو عضو موسس اوپک برای بازار نفت مشکل ایجاد کرده است و اکنون از اوپک درخواست افزایش تولید میکند. این منصفانه نیست. اوپک بخشی از وزارت انرژی آمریکا نیست.
ونزوئلا نیز علیه تحریمهای آمریکا که فعالیت شرکت نفتی دولتی PDVSA را فلج کرده است و باعث شده قادر به فاینانس فعالیتهایش نباشد، محکوم کرد.
مانوئل کِوِدو – وزیر نفت ونزوئلا – روز پنجشنبه اظهار کرد که تحریمها شرکت نفتی PDVSA را عملا فلج کرده است و وی از اوپک برای محکومیت این اقدامات درخواست کرده است.
وزیر نفت عمان: قیمت کنونی نفت عادلانه است / ایران بسیار محتاط است
وزیر نفت عمان در حاشیه هفتمین سمینار بینالمللی اوپک اعلام کرد قیمت کنونی نفت عادلانه است.
به گزارش ایلنا، محمد الرمحی، وزیر نفت عمان، گفت: قیمت کنونی نفت عادلانه است و سرمایهگذاران را به سرمایهگذاری ترغیب میکند و به مصرفکنندگان آسیب نمیرساند.
وی افزود: در بسیاری از کشورها، نه همه آنها، مصرفکنندگان بیش از قیمت واقعی نفت، مالیات میپردازند، بنابراین دولتشان نسبت به آنچه ما میگیریم، هزینه بیشتری به مصرفکنندگان تحمیل میکند،اما بیشتر شما این را گزارش نمیکنید.
وزیر نفت عمان افزود: حتی در اتریش، بیش از ۵۰ درصد قیمت دریافتی بنزین در جایگاههای سوخت، مربوط به مالیات است. اگر آنها میخواهند به مصرفکنندگان خود کمک کنند، راه راحتتری نیز هست و میتوانند نظام مالیاتی خود را اصلاح کنند.
الرمحی گفت: ما نمیخواهیم دخالت کنیم و حق اظهارنظر درباره آن را نداریم، بنابراین هنگامی که آنها از قیمت بالای نفت شکایت میکنند، از مالیاتهای بالا شکایتی نمیکنند که خودشان به مصرفکنندگان تحمیل میکنند. این در همه دنیا صدق نمیکند، اما در بسیاری از کشورها، هم در غرب و هم در شرق، صدق میکند.
وی همچنین ابراز امیدواری کرد که افزایش تولید، در کوتاه مدت تأثیر منفی بر قیمت نداشته باشد.
به گفته وزیر نفت عمان، سه سناریو درباره اصلاح محدودیت تولید در نشست امشب کمیته فنی مشترک اوپک و غیراوپک بررسی و پیشنهاد این کمیته به کنفرانس مشترک اوپک و غیر اوپک ارائه میشود.
وی گفت: اکنون بیشترین اجماع، درباره افزایش یک میلیون بشکهای تولید است.
الرمحی اعلام کرد اکنون ۱۴۷ درصد پایبندی بیش از حد به توافق جهانی کاهش تولید نفت وجود دارد.
وی همچنین درباره احتمال موافقت ایران با افزایش تولید نفت گفت: ایران لزوم کاهش محدودیت تولید را درک میکند اما آنها بسیار محتاط هستند.