به نظر میرسد که اقدامات خصمانه و تلاشهای مذبوحانه ایالات متحده آمریکا در عراق پایانی ندارد. آمریکاییها به تازگی عملیات خصمانه جدیدی را در عراق انجام دادند. در این عملیات، آمریکاییها مرکز نیروهای امنیتی عراق در کرکوک را هدف حملات خود قرار دادند.
این حمله در حالی انجام شد که هنوز مقامات ایالات متحده آمریکا خود به صورت رسمی واکنشی به این اقدام نشان نداده اند؛ اقدامی که در تعارض و تناقض آشکار با حاکمیت ملی عراق است و نقض تمامیت ارضی این کشور محسوب میشود. آمریکاییها خود به خوبی میدانند که هیچ توجیهی در این زمینه از سوی آنها برای مقامات سیاسی و نظامی عراقی پذیرفته نیست.
این اقدام خصمانه ایالات متحده آمریکا واکنشهای متفاوت و البته متعددی را در عراق به دنبال داشت. درهمین ارتباط، «فاضل الفتلاوی» نماینده پارلمان عراق ضمن محکومیت عملیات تجاوزکارانه اخیر آمریکاییها در کرکوک، گفت: «هدف قرار دادن نیروهای عراقی از سوی نیروهای آمریکایی به مثابه تجاوز آشکار است و نیازمند موضع کوبنده و قوی عبدالمهدی در قبال این نیروهای متجاوز است».
این نماینده پارلمان عراق در ادامه یادآور شد: «طرح آمریکا برای هدف قرار دادن نیروهای مسلح عراق با حملات هوایی باز پیش برنامه ریزی شده است. لازم است پارلمان باید جلسه فوق العاده برای بررسی این موارد نقض حاکمیت عراق برگزار کند و قانون اخراج نیروهای آمریکایی و خارجی از عراق به شکل کامل و نهایی را تصویب کند».
درهمین حال، جنبش عصائب اهل الحق با صدور بیانیهای، اقدام جنگندههای آمریکایی در هدف قرار دادن نیروهای عراقی در استان کرکوک که یک کشته و ۲ مجروح برجای گذاشت را محکوم کرد.
در این بیانیه آمده است: «این اقدام دلیل واضح و آشکاری بر این مسأله است که نیروهای جنگی و رزمی آمریکایی در عراق حضور دارند نه مستشاران و نیروهای فنی. نیروهای آمریکایی بر اساس خواسته خود رفتار میکنند نه خواسته فرماندهی عملیات مشترک عراق. سوال اینجا است که در این موارد چه قانونی در خصوص نظامیان آمریکایی اجرا میشود قانون عراق یا آمریکا؟»
در وهله اول، واضح است که ایالات متحده آمریکا از قدرت نیروهای نظامی عراق به ویژه در این مرحله یعنی مرحله پساداعش به هیچ وجه خرسند نیست و تلاش میکند با سلسله اقدامات خصمانه به نوعی علیه نیروهای مسلح عراق عقده گشایی کند؛ نیروهای که مورد حمایت و پشتیبانی قاطبه مردم و احزاب و جریانهای عراقی هستند. آمریکاییها تمام تلاش خود را به کار بسته اند تا ضمن تضعیف قدرت نظامی عراق، زمینه برای ظهور و بروز مجدد تروریستهای تکفیری در این کشور را فراهم آورند تا بار دیگر از آنها به عنوان پیاده نظامهای خود در عراق بهره برداری کرده و البته بهانه جدیدی برای تداوم حضور نظامیشان در این کشور بیابند.
مسأله دیگری که وجود دارد این است که ایالات متحده آمریکا تلاش میکند تا از رهگذر سلسله عملیاتهای تخریبی در عراق، به نوعی عصبانیت خود از نفوذ روز افزون تهران در این کشور را به مقامات بغداد گوشزد کند. این درحالی است که مقامات عراقی همواره و در مناسبتهای مختلف بر لزوم روابط گسترده با جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده اند.
به عنوان نمونه میتوان به اظهارات اخیر «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر عراق اشاره کرد که بر روابط حسنه میان تهران و بغداد تأکید کرده بود. وی در جریان سفر اخیر خود به ایران به همراه یک هیأت عالیرتبه نیز تفاهمنامه های همکاری بسیاری را با جمهوری اسلامی ایران به امضا رساند؛ مسأله ای که به نظر میرسد به مذاق آمریکاییها خوش نیامده است. از همین روی، علاوه بر تلاش مذبوحانه برای تضعیف قدرت نظامی عراق، مانع تراشی و سنگ اندازی در مسیر روابط تهران، بغداد و همچنین تحت الشعاع قرار دادن نفوذ ایران در عراق از جمله مهمترین اهداف ایالات متحده آمریکا از انجام فعالیتهای تخریبی در این کشور محسوب میشود.
در واقع، آمریکاییها با این اقدامات مخرب خود، از عراق به عنوان نقطه آغازی برای جنگ سیاسی با متحدان استراتژیک بغداد ازجمله تهران، استفاده میکنند؛ اقدامی که برخلاف تمامی موازین دیپلماتیک در عرصه جهانی تلقی میشود. آمریکاییها با این اقدام خود قصد دارند از عراق به عنوان عرصهای برای تقابلهای بین المللی استفاده کنند.
آمریکاییهایی پیشتر نیز صراحتاً اعلام کرده بودند که موافق روابط گسترده تهران و بغداد نیستند و از نفوذ تهران در عراق ناراحت هستند. در همین ارتباط، «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا پیشتر سخنانی را علیه جمهوری اسلامی ایران و نفوذ آن در عراق مطرح کرده بود. وی در این زمینه گفته بود که یکی از عوامل اصلی بقای نظامی آمریکا در عراق، زیر نظر گرفتن تحرکات ایران است.
این اظهارات ترامپ حتی با واکنش آیت الله سیستانی مرجعیت عالیقدر عراق مواجه شده بود. وی در جریان دیدار با «جنین هنیس پلاسچارت» نماینده سازمان ملل در عراق، ضمن اشاره تلویحی به سخنان اخیر «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران، تاکید کرده بود: «عراق جایگاهی برای آزار رساندن به دیگر کشورها نخواهد بود».
وی در ادامه سخنان خود همچنین گفته بود: «عراق به داشتن روابط حسنه و متوازن و برابر با تمام کشورها و دیگر دولتهای دوستدار صلح بر اساس منافع مشترک بدون دخالت در امور داخلیاش و بدون اینکه خدشهای به استقلال و حاکمیتش وارد شود، چشم دوخته است».
درست به دلیل همین تحرکات آمریکاییها علیه عراق و متحدان آن یعنی ایران است که قاطبه ائتلافهای بزرگ عراق خواستار خروج نظامیان آمریکایی از این کشور هستند. در همین ارتباط، پیشتر ائتلاف اصلاح و سازندگی در پارلمان عراق با صدور بیانیهای ضمن محکوم کردن اقدامات تخریبی واشنگتن در عراق اعلام کرده بود: «آمریکا به گونهای رفتار میکند که گویا این کشور ایالتی از ایالتهای آمریکا است. برگزاری جلسه فوقالعاده پارلمان امری ضروری برای پایان دادن به اقدامات آمریکا در نقض حاکمیت عراق است».
ائتلاف البناء عراق نیز در بیانیهای اقدامات آمریکا در این کشور را نقض آشکار و واضح قوانین و موازین دیپلماتیک دانست و تأکید کرده بود که این اقدامات، از رفتارهای برتریجویانه رئیس جمهوری آمریکا در قبال دولت عراق است.
از همین روی، به نظر میرسد که اقدامات مخرب آمریکاییها در عراق بیش از پیش با واکنش اقشار مختلف عراق مواجه شده و میشود و تداوم این روند میتواند آغاز کننده روند اخراج نیروهای آمریکایی از عراق باشد.