جامعه ایرانی – تازهترین آماری که بانک مرکزی اعلام کرده نشان میدهد حجم نقدینگی در پایان تیرماه امسال به حدود ۱۶۰۲ هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به اسفندماه تا ۴.۷ درصد و در مقایسه با تیرماه سال گذشته ۲۰.۱ درصد رشد دارد. گر چه نقدینگی همچنان افزایشی پیش رفته، اما در مقایسه با دورههای قبل از سرعت رشد آن تا حدی کم شده است؛ به طوری که در تیرماه ۱۳۹۶ نسبت به اسفندماه سال قبل از آن حدود ۶.۴ درصد و همچنین تیرماه ۱۳۹۶ به همین ماه در سال ۱۳۹۵، ۲۳.۳ درصد رشد داشت.
حجم نقدینگی در تیرماه امسال نسبت به تیرماه ۱۳۹۵ حدود ۵۲۰ هزار میلیارد تومان و در مقایسه با همین ماه در سال گذشته تا ۲۷۰ هزار میلیارد تومان رشد دارد. از مجموع نقدینگی موجود ۱۳۸۷ هزار میلیارد تومان را شبه پول تشکیل میدهد که عمده آن مربوط به سپردههای بانکی و ۲۱۴ هزار میلیارد تومان دیگر مربوط به پول در گردش بوده است.
نقدینگی عامل اصلی التهابات بازار ارز
در حالی رقم نقدینگی همچنان در اقتصاد ایران رو به رشد حرکت میکند که بارها از سوی برخی مسئولان و کارشناسان به عنوان عامل اصلی التهابات بازار ارز معرفی شده است و گفته میشود سرگردانی این نقدینگی و روند رو به رشد آن که محل مشخصی برای سرمایهگذاری ندارد، موجب حرکت به سمت بازار ارز شده است.
وضعیت کنونی بازار ارز را محصولی از عدم کنترل مدیران بانک مرکزی
این در حالی است که همتی رئیس کل بانک مرکزی در ابتدای حضور خود در این بانک وضعیت کنونی بازار ارز را محصولی از عدم کنترل و هدایت جریان نقدینگی بیضابطه توسط شبکه بانکی عنوان کرده بود. وی البته در روزهای اخیر نیز انتقادات خود نسبت به این موضوع را بار دیگر مطرح کرد و وقتی بعد از آن بازار ارز تا حدی درگیر التهاب شد، برخی از تحلیلگران معتقد بودند مسائل مطرح شده در مورد نقدینگی از سوی رئیس کل بانک مرکزی عاملی اثرگذار بر شرایط بازار بوده است.
با این حال برخی دیگر از کارشناسان معتقدند که حجم نقدینگی موجود هنوز وحشتناک نیست و اگر با چاپ پول همراه نشده و دولت بتواند این حجم نقدینگی را به سمت بازارهای مولد حرکت دهد میتواند عاملی برای رشد اقتصادی باشد تا اینکه عامل ویرانگر بازارهایی همچون ارز تلقی شود.