ارتباط با ما در

محمد درویش کنشگر محیط زیست در گفت‌وگو با جامعه ایرانی:

باید به جنگ ویرانگر شکارچی و محیط‌بان پایان داد

درویش تاکید کرد: در ایالات متحده امریکا با توجه وسعت خاک و سابقه صدساله حفاظت از منابع طبیعی فقط بیست و پنج نفر تلفات داشته که نود ونه درصد این تلفات یا از کوه پرت یا توسط حیوانات وحشی و سمی کشته شدند.

منتشر شده

جامعه ایرانی – محمد درویش عضو هیئت‌علمی جنگل‌ها و مراتع ایران گفت: باید این‌همه جنگ و خون‌ریزی و اعدام را برای طبیعت تمام کنیم و به‌جای آن دیدگاه‌ها و قوانین محیط‌زیستی را تغییر دهیم.

یکصد و بیست و دومین محیط‌بان در حالی به شهادت رسید که هنوز لایحه‌ای حمایتی از محیطبانان که از زمان ریاست معصومه ابتکار بر سازمان محیط‌زیست وارد مجلس شده، خاک می‌خورد و نه‌تنها این لایحه ناقص بررسی نشده بلکه سالیان درازی است که مورد بی‌مهری نمایندگان مجلس قرارگرفته است. محیط‌بانانی که یکی پس از دیگری به دلیل عدم برنامه‌ریزی اصولی و نگاه مبتنی بر فن‌آوری مدیریت کلان محیط‌زیستی، به شهادت می‌رسند.

محمد درویش فعال محیط‌زیست در گفت‌وگو با جامعه ایرانی ضمن ابراز تأسف از شهادت صد و بیست و دومین محیط‌بان گفت: تا به امروز ۵۰۰ نفر شکارچی هم توسط محیط‌بانان کشته شدند و هیچ‌کدام از محیط‌بانان به خاطر کشتن این شکارچیان محاکمه و زندانی نشدند. این یعنی جنگی بین دو طرف شکل گرفته که سال‌ها برای به برقراری صلح میان دو طرف فکری نشده است.

این فعال محیط‌زیستی ضمن انتقاد از رویکرد در پیش‌گرفته نسبت محیط‌بانان گفت: عوام فکر می‌کنند که اگر محیط‌بان با شکارچی درگیر شود و برای دفاع از خود شکارچی را به قتل برساند اعدام خواهد شد و این درخواست رادارند که اگر اسلحه‌ای در اختیار محیط‌بان قرار گرفت؛ اجازه تیراندازی را داشته باشد تا از خود دفاع کند. مردم می‌گویند چرا وقتی محیط‌بان، شکارچی را به قتل رساند باید اعدام شود درصورتی‌که این‌طور نیست.

طبیعت ۱۴۰ شهید تقدیم ایران کرده است

مدیرکل اسبق مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: امروز یکصد و بیست و دو محیط‌بان و ۱۸ نفر جنگلبان، قرقبان و همیار محیط‌زیست ما کشته‌شده است یعنی طبیعت ۱۴۰ شهید تقدیم ایران کرده است. از آن‌طرف هم ۵۰۰ نفر شکارچی کشته‌شده‌اند و ۱۳۰۰ نفر هم معلول شدند؛ هیچ کشوری در جهان وجود ندارد که تلفات محیط‌بان، جنگلبان، قرقبان و همیاران محیط‌زیستی‌اش در مدتی مشابه ایران به مرز ۱۴۰ رسیده باشد. این یک جنگ تمام‌عیار است. ما باید این جنگ ویرانگر را هرچه سریع‌تر پایان دهیم تا دیگر هیچ محیط‌بان یا متخلفی با چنین موقعیت سرخی روبرو نشود و یا در انتظار لمس طناب با گردن، شب‌هایش را در زندان صبح نکند.

تغییر شیوه مدیریتی در عرصه‌های طبیعی

وی افزود: شیوه مدیریت ما در عرصه‌های طبیعی می‌بایست متناسب با فناوری‌ها و اقتضاهای فرهنگی تغییر کند. محیط‌بان باید بتواند به‌جای درگیری فیزیکی، با کمک دستگاه‌های سنجش و پایش ماهواره‌ای ورود و خروج متخلفین به مناطق چهارگانه را رصد و به کمک دادستانی و نیروی انتظامی مستندات لازم برای جلب آن‌ها را فراهم سازد.

وقتی مجازات تناسبی با جرم نداشته باشد جرم تشدید خواهد شد

درویش در پاسخ به این سؤال که اگر لایحه حمایت از محیط‌بانان تصویب شود آیا می‌تواند از کشتار در طبیعت جلوگیری کند، گفت: وقتی مجازات تناسبی با جرم نداشته باشد جرم تشدید خواهد شد مثلاً وقتی مبلغ جریمه شکار حیوانات را صد میلیون تومان و دو سال حبس، مصادره و توقیف اموال و…است، شکارچی با خود فکر می‌کند که اگر توسط محیط‌بان دستگیر شود، تمام زندگی‌ او از دست خواهد رفت پس چاره‌ای جز به قتل رساندن محیط‌بان نخواهد داشت؛ بنابراین خون‌های بیشتری در طبیعت ریخته خواهد شد.

این فعال محیط‌زیستی با طرح این سؤال که آیا در بقیه کشورهای دنیا هم‌چنین مجازاتی و یا وقایعی اتفاق می‌افتد، گفت: در ایالات‌متحده امریکا با توجه به مساحت و وسعت خاک و همین‌طور سابقه صدساله حفاظت از منابع طبیعی فقط ۲۵ نفر تلفات داشته که ۹۹ درصد این تلفات یا از کوه پرت یا توسط حیوانات وحشی و سمی کشته شدند. باید بررسی کنیم که چطور می‌شود کشور ما در این سه دهه به این اندازه تلفات داشته‌ است.

باید به سمت استفاده از تکنولوژی‌های نوین حرکت کرد

عضو هیئت‌علمی جنگل‌ها و مراتع ایران گفت: محیط‌زیست و مناطق حفاظت‌شده باید به سمت استفاده از تکنولوژی‌های نوین حرکت کنند، چه دلیلی دارد که محیط‌بان با متخلف درگیری فیزیکی پیدا کند. باید مناطق محافظت‌شده که ۱۰ درصد از مساحت خاک ایران را تشکیل می‌دهند به دستگاه‌های سنجش ماهواره‌ای و دوربین‌های مداربسته مجهز شوند. بدین ترتیب ورود متخلف با دوربین و عکس مستند‌سازی خواهد شد و آن‌وقت برای دادستانی فرستاده و متخلف را شناسایی و او را از جلوی درب منزل بازداشت خواهند کرد و دیگر هیچ متخلفی جرات نخواهد کرد که وارد منطقه حفاظت‌شده شود.

تدوین کنندگان لایحه حمایت از محیط‌بانان فهم درستی از محیط‌زیست ندارند

درویش اضافه کرد: وقتی گفته می‌شود تعداد محیط‌بانان کم است و مساحت مناطق زیاد و یا مسئله این است که محیط‌بانان اسلحه به‌روز و یا جلیقه ضدگلوله ندارند؛ معنی ندارد و اصلاً درست نیست. در کجای دنیا چنین امکانی به محیط‌بان می‌دهند، با این وضعیت فقط جنگ را تشدید خواهیم کرد.

این فعال محیط‌زیستی ضمن انتقاد از ناقص بودن لایحه حمایت از محیط‌بانان گفت: باید صورت‌مسئله را حل کرد و باید کاری کرد که این مسئله هرگز به وجود نیاید؛ لایحه‌ای که در مجلس خاک می‌خورد اساس آن لایحه درست نیست و کسانی که این لایحه را نوشتند فهم درستی از محیط‌زیست نداشتند و یا اساساً محیط‌زیستی نبودند و در کنار محیط‌بانان حتی یک‌شب نخوابیدند.

وی افزود: این لایحه مشکلات بسیار زیادی دارد؛ اصلی‌ترین مشکل در بدطرح کردن صورت‌مسئله است و بعد برای این صورت‌مسئله بد بر راه‌حل‌های بدتر هم تعریف می‌شود.

جلوی برخورد فیزیکی بین جنگلبان و محیط‌بان با متخلف گرفته شود

مدیرکل اسبق مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط‌زیست در پایان مطرح کرد: راه‌حل این است در عوض اینکه اجازه دهیم برخورد فیزیکی بین جنگلبان و محیط‌بان با متخلف ایجاد شود، به‌جای آن از امکانات مدرن و جدید دیجیتالی و عکس‌های ماهواره‌ای برای ورود و خروج متخلفین به مناطق چهارگانه و مناطق تحت حفاظت؛ استفاده نماییم و با اسناد و مدارک متخلف را شناسایی و با هماهنگی‌های قوه قضاییه وی را دستگیر کنیم.

 

از دست ندهید

Copyright © 2018 JamehIrani. تمامی حقوق این پایگاه مطابق قانون متعلق به جامعه ایرانی است. استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.