ارتباط با ما در

صادق زیباکلام در گفت‌وگو با جامعه ایرانی:

تنها دستاورد اقتصاد حکومتی ناکارآمدی و فساد است

چهل سال گذشته برخی از کشورها هم‌ردیف یا حتی عقب‌تر از ایران قرار داشتند در این خصوص می‌توان به ترکیه، اندونزی، مالزی، هند و کره اشاره کرد، اما اکنون پیشرفت این کشورها با ایران قابل قیاس نیست.

منتشر شده

جامعه ایرانی_ صادق زیباکلام تصریح کرد: تمام اقتصاد کلان ایران در اختیار حکومت قرار دارد و غیر از ناکارآمدی که فساد هم به آن اضافه‌شده، هیچ دستاورد دیگری به دست نیامده است.

نظرات بسیاری در جریان چند سال گذشته درباره شکوفایی اقتصادی به گوش می‌رسد که بعضی مواقع راهکارهایی هم در رابطه با آن طرح می‌شود، اما تا به امروز نه اقتصاد کشور شکوفا شده و نه آن راهکارها راه به‌جایی برده‌اند و تنها مسئله قابل‌لمس وخیم‌تر شدن حال اقتصاد کشور بوده است.

در همین شرایط اقتصادی رئیس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام از سرمایه گداری ۴۲ هزار میلیارد تومانی خبر داده است درحالی‌که کل بودجه مصوب عمرانی کشور ۴۴ هزار میلیارد بوده است که تا آبان ماه سال گذشته حدود ۱۵ هزار میلیارد تومان آن محقق شده بود و با در نظر گرفتن مسئله کسر بودجه بسیار بعید است که به بیش از ۲۰ هزار میلیارد هم رسیده باشد.

درصورتی‌که فرض بر این باشد که بودجه عمرانی کشور یعنی همان ۴۴ هزار میلیارد تومان مصوب، محقق شده باشد با سرمایه‌گذاری ستاد اجرایی فرمان امام تنها دو میلیارد تومان تفاوت دارد، این بدین معنا است که نقش دولت در اقتصاد کشور نه‌تنها بسیار ناچیز قلمداد می‌شود، بلکه در حال محو شدن است.

صادق زیباکلام، فعال سیاسی اصلاح‌طلب در رابطه با نقش دولت در این فضای اقتصادی در گفت‌وگو با جامعه ایرانی گفت: مسئله اساسی و بنیادی در خصوص اقتصاد ایران قبل و پس از انقلاب شاکله یا ساختار آن است.

وی در ادامه اضافه کرد: اقتصاد ایران دولتی است. البته در مقایسه با پیش از انقلاب به‌واسطه حجم گسترده بنگاه‌های اقتصادی، صنایع، املاک، کارخانه‌ها، شرکت‌های خارجی که با شرکا ایرانی سرمایه‌گذاری کرده بودند، اقتصاد کشور را دولتی یا حکومتی‌تر شد زیرا تمام این موارد مصادره و توسط دولت ضبط شد. علاوه بر این‌ها باید به نهادهای کوچک و بزرگ دیگری ازجمله ستاد اجرایی فرمان امام که پس از انقلاب به وجود آمد نیز اشاره کرد.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب در این رابطه یادآور شد: اقتصاد دولتی آثار و عوارضی با خود به همراه دارد که کمترین آن مفاسد اقتصادی است. بدون تردید مسئولان جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با فساد صادق هستند ولی  در این چهل سال یک‌بار نپرسیدند که به کدام دلیل علیرغم وجود دستگاه‌های حفاظتی، حراستی، نظارتی، امنیتی و گزینش‌هایی که توسط نهادهای اطلاعاتی و امنیتی برای انتصاب مسئولین و مدیران مالی و صنعتی و … صورت می‌گیرد شمار مفاسد اقتصادی رو به افزایش است.

زیباکلام در ادامه تأکید کرد: دلیل این مسئله به اقتصاد دولتی در جمهوری اسلامی ایران برمی‌گردد. اقتصاد دولتی ایران نه‌تنها ناکارآمد به نظر می‌رسد، بلکه متأسفانه بیش از چند دهه به‌تدریج فساد هم به آن اضافه‌شده است. بدین معنا که به نسبت رشد دولتی شدن اقتصاد، فساد و ناکارآمدی هم پیش رفتند.

وی در این رابطه توضیح داد: یک صنعت بزرگ در ایران پیدا نمی‌شود تا توانایی رقابت با مشابه خود در ترکیه، هند یا کره داشته باشد و علیرغم اینکه انرژی و دستمزد کارگر در ایران بسیار ارزان است ولی صنایع کشور قادر به رقابت نیستند. بخش خصوصی هم هیچ قدرت و اختیاری از خود ندارد و تمام اختیارات آن اعم از صادرات، واردت، تعرفه، قوانین کارگری، بیمه، بانکداری و … را دولت کنترل می‌کند. بدین معنا که بخش خصوصی تنها اسم آن را با خود یدک می‌کشد و تمام اختیاراتش در دست حکومت قرارداد، وضعیت صنایع بزرگ هم مشخص است.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب در ادامه تصریح کرد: تمام اقتصاد کلان ایران در اختیار حکومت قرار دارد و غیر از ناکارآمدی که فساد هم به آن اضافه‌شده، هیچ دستاوردی دیگری به دست نیامده است. چهل سال گذشته برخی از کشورها هم‌ردیف یا حتی عقب‌تر از ایران قرار داشتند در این خصوص می‌توان به ترکیه، اندونزی، مالزی، هند و کره اشاره کرد، اما اکنون پیشرفت این کشورها با ایران قابل قیاس نیست.

زیباکلام درباره امید به شکوفایی اقتصاد کشور اظهار داشت: متأسفانه اقتصاد کشور تا زمانی که دولتی و حکومتی باقی بماند از شرایط خود عقب‌تر خواهد رفت.

جهت ثبت دیدگاه کلیک کنید

دیدگاه ثبت کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ادامه مطالعه

 

از دست ندهید

Copyright © 2018 JamehIrani. تمامی حقوق این پایگاه مطابق قانون متعلق به جامعه ایرانی است. استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.